Jak zdjąć diodę do wymiany drivera.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
gapet69

Jak zdjąć diodę do wymiany drivera.

Post autor: gapet69 »

Hej:)
Jako, że już po świętach to postanowiłem się zabrać za wymianę drivera. Wiem już na jaki (dzięki Wam), ale przed złożeniem zamówienia na fasttechu (bo będę zamawiał też pierścień) - chciałem usunąć diodę, aby zobaczyć sterownik i tam pomierzyć średnicę. Mam jednak problem - jak to zdjąć tę diodę łącznie z tą jej "podstawką", żeby tego nie uszkodzić, bo to jest jakoś mocno przyklejone. Nigdy tego wcześniej nie robiłem, a nie chcę po prostu uszkodzić i poniszczyć. Oto fotka problemu:)
Obrazek
Proszę Was o doradzenie jak to zrobić.
DNF

Post autor: DNF »

Ta podstawka to podkładka izolująca oraz centrująca, możesz ja zdjąć przez podważenie-jest na wcisk.
Po zdjęciu diody nie zobaczysz drivera, zobaczysz go odlutowując przewody i wyciągając od tyłu :)
Jeśli jest przylutowany to musisz usunąć cynę, jeśli na wcisk to podważyć i sam pójdzie.
Zdjęcie jest słabej jakości, ale na pierwszy rzut oka wygląda jakby dioda była wklejona i bez uszkodzenia podłoża nie zdejmiesz jej.
Pozdrawiam
DNF
ProLight

Post autor: ProLight »

Musisz odlutować oba kabelki, czerwony oraz czarny, później sterownik będzie "wolny"

Sterownik nie jest schowany pod diodą, diody nie musisz zdejmować.

DNF wyprzedził mnie przy pisaniu ;)
Ostatnio zmieniony wtorek 22 kwie 2014, 12:20 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Ten szary klej widoczny na zdjeciu bardzo mocno trzyma.
Można odkleić po mocnym podgrzaniu piguły. Wcześniej usunąć driver.
Dioda także w trakcie grzania odlutuje się od MCPCB.

Czyli tak jak było powiedziane wcześniej: diody lepiej nie ruszać.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Lampek

Post autor: Lampek »

Dariusz70 pisze:Ten szary klej widoczny na zdjeciu bardzo mocno trzyma.
Wygląda jak transparentny lekko mleczny silikon.
gapet69

Post autor: gapet69 »

już dostałem się do drivera. Od spodu - tam gdzie sprężyna- jest wieczko i jego się odkręca a pod nim jest driver:)
Ostatnio zmieniony środa 23 kwie 2014, 16:08 przez gapet69, łącznie zmieniany 1 raz.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

gapet69, to C8?
Jak się odkrecał ten pierścień, czasami są z nim problemy.
Też się zabieram do swojej C8. Tylko że mam pod górkę
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Fotorondo, w czym problem? Ja wczoraj dostałem C8 i się z nią uporałem :) Pierścień w kombinerki, pigułę w szczypce do pierścieni Segera i się odkręca. MCPCB od piguły odkleiłem najpierw zamrażając pigułę wraz z ledem (po usunięciu drivera). Przed tym trzymało się to, że hoho ;)
fotorondo

Post autor: fotorondo »

u mnie to sklejone na ten szary silikon, a tak naprawdę to nawet nie próbowałem :( odpalam tylko w nocy na działce, za ciecia sobie u siebie robię, na 100% tylko strzały po 30 sekund, jak jakaś pała szuka szczęścia to mnie zauważy
Ostatnio zmieniony środa 23 kwie 2014, 16:09 przez fotorondo, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ