Witam,
To mój pierwszy post, a więc witam Was serdecznie Drodzy użytkownicy.
Chciałbym zaprezentować Wam belkę oświetleniową, jaką wykonałem na potrzeby mojego zbiornika: 46x20x25 w przybliżeniu 23 litry.
Jest to mój pierwszy produkt oświetleniowy, proszę więc o sugestie modyfikacji.
Do rzeczy...
Obudowa:
- blacha aluminiowa 2.5 mm jako baza dla diod,
- blacha alluminiowa 1.5 reflowana - do wykończenia estetycznego
- plexi 4mm.
Źródło światła ("chińskie" diody ze znanego portalu aukcyjnego):
- 9LED 1W: 6000K-6500K, 350mA, 100-110LM
- 1LED 1W: 3000K-3400K, 350mA, 100-110LM
- 1LED 1W niebieska: Długość fali: 460-465nm, 350mA, 20-25LM
- 1LED 1W niebieska: Długość fali: 440-450nm, 350mA, 20-25LM(royal blue)
- 1LED 1W czerwona: Długość fali: 650-660nm, 350mA, 40-45LM
Zasilanie:
driver:
- 9-18W
- Prąd na wyjściu: 300mA (stabilizowany)
- Napięcie na wyjściu: 36-68V
Diody zostały wysterowane mniejszym natężeniem, a więc zakładam trochę wyższą trwałość układu. Temperatura podczas pracy 8-10h dziennie pozwala trzymac rękę na obudowie.
Sposób wykonania:
- obudowa skręcona wkrętami,
- diody przylutowane do bazy po przesmarowaniu pastą STG
- baza przyklejona do blachy aluminiowej za pomocą sylikonu termoprzewodzącego
- blacha reflowana wygięta pod kątem 45stopni przyklejona punktowo sylikonem termoprzewodzącym do blachy z diodami.
Chciałem uzyskać lepsze widmo światła, dlatego użyłem kolor niebieski i czerwony. Gdy stwierdzę, że brakuje trochę światła - dołożę koloru czerwonego i białe o ciepłej barwie.
Przy stosowaniu CO2 - roślinki bąblują i się zaaklimatyzowały.
Nie dbałem o zabezpieczenie przed wilgocią, z racji że jest to zbiornik otwarty. Aczkolwiek bąbelki powietrza powodują lekkie bryzganie na diody (w ciągu dnia temperatura pomaga szybko odparować wodę). Kto wie, może dopasuję kawałek szybki. Aktualnie 90 procent zbiornika jest pokryte przezroczystą plexi.
Oświetlenie akwarium DIY
Witam, ja też długi czas kombinowałem z ledami do akwa. I w sumie efekty były bardzo fajne, rośliny rosły jak głupie. Zabezpiecz te alu jakoś. Woda strasznie utlenia, i do akwarium spadają tlenki aluminium.
Pozdrawiam
kambal zwany Kamilem Convoy M1
kambal zwany Kamilem Convoy M1
Dokładnie. Dioda przylutowana do MPCB, a następnie MPCB przyklejone do blachy.
Jaki możecie polecić sposób na zabezpieczenie aluminium? Chociaż spotkałem się ze sposobem chłodzenia listwy ledowej za pomocą wody z akwarium (diody przyklejone do profilu aluminiowego), więc może to utlenianie nie jest aż tak szkodliwe
Jaki możecie polecić sposób na zabezpieczenie aluminium? Chociaż spotkałem się ze sposobem chłodzenia listwy ledowej za pomocą wody z akwarium (diody przyklejone do profilu aluminiowego), więc może to utlenianie nie jest aż tak szkodliwe