Wybór latarki
Nie wiem gdzie to znalazłeś, ale wg dostępnych recenzji (okraszonych wykresami czasu pracy) M22 ma zwykły timer, tyle że sześciominutowy, a ograniczanie jasności (o 25%) nie przebiega gwałtownie, a stopniowo przez kolejne dwie minuty. Jedyną wg mnie wadą M22 jest zestopniowanie trybów, niższe w rzeczywistości mają 50 i 390lm (a więc trochę więcej niż deklaracje producenta) i niestety jest to średnio użyteczne.
-
Fakt Olight ATM to nic innego niż ładnie nazwany timer Lecz 7-8min to nie 3min i to jest in plus. Podliczyłem niezbędne wydatki i wyszło, że Olight M22 + jedno ogniwo Panasonic NCR-18650B + NITECORE Intellicharge i2 = około 360zł doliczyć drugie ogniwo i mamy 400zł...
Co sądzicie o Olight R40 Seeker? Można ją kupić za 360zł, jest od razu z ogniwem i ładowarką, ogniwo co prawda 26650 ale mi to nie przeszkadza. Na plus to że można ją ładować z USB (np. w samochodzie, z laptopa itd.) latarka jest nieco jaśniejsza od M22, gabarytowo to samo jedynie tuba grubsza. Można postawić i ma lepsze tryby świecenia 1100, 250 i 12 lumenów, dłużej wytrzymuje na ogniwie niż M22. Zmiana trybów zamiast z pokrętła jest z przycisku co mi tez bardziej odpowiada. Praktycznie nie ma żadnych testów tej latarki gdyż jest to nowość, dlatego nie wiem jak ma ustawiony timer. Może ktoś miał w rękach R40 i mógłby podzielić się opinią?
Co sądzicie o Olight R40 Seeker? Można ją kupić za 360zł, jest od razu z ogniwem i ładowarką, ogniwo co prawda 26650 ale mi to nie przeszkadza. Na plus to że można ją ładować z USB (np. w samochodzie, z laptopa itd.) latarka jest nieco jaśniejsza od M22, gabarytowo to samo jedynie tuba grubsza. Można postawić i ma lepsze tryby świecenia 1100, 250 i 12 lumenów, dłużej wytrzymuje na ogniwie niż M22. Zmiana trybów zamiast z pokrętła jest z przycisku co mi tez bardziej odpowiada. Praktycznie nie ma żadnych testów tej latarki gdyż jest to nowość, dlatego nie wiem jak ma ustawiony timer. Może ktoś miał w rękach R40 i mógłby podzielić się opinią?
-
Dlatego żałuję, że nie ma jeszcze profesjonalnych recenzji gdzie tryby R40 zostałyby sprawdzone w porównaniu do rzeczywistości. Ciężko nawet ocenić szerokość światła vs M22, jedyne recenzje są na youtubie ale z nich niewiele wynika. Na pewno widzę w R40 wiele plusów: ładowanie możliwe w samochodzie (bez wyjmowania ogniwa) gdzie latarka będzie częstym gościem, tryby pracy w tym niski 12 lumenów = 100h świecenia, ogólny czas świecenia dłuższy niż M22, budowa latarki też mi bardziej pasuje m.in zmiana trybów. Zasięg vs M22 to różnica jest tylko na papierze. Grubość latarki zapewne mocno utrudni ewentualny montaż na rowerze ale to marginalna sprawa.
[ Dodano: 24 Kwiecień 2014, 08:34 ]
Dzięki za pomoc. Zamówiłem ostatecznie Olight R40 z kuponem rabatowym wyszło niecałe 340zł z wysyłką a więc taniej niż komplet M22 (latarka, ogniwa, ładowarka). Spróbuję dokupić etui, może od M22 będzie pasowało. Nie znalazłem ostatecznie żadnych nowym recenzji R40 prócz tych na youtube zatem ryzyk fizyk sam przetestuje na co dzień
[ Dodano: 24 Kwiecień 2014, 08:34 ]
Dzięki za pomoc. Zamówiłem ostatecznie Olight R40 z kuponem rabatowym wyszło niecałe 340zł z wysyłką a więc taniej niż komplet M22 (latarka, ogniwa, ładowarka). Spróbuję dokupić etui, może od M22 będzie pasowało. Nie znalazłem ostatecznie żadnych nowym recenzji R40 prócz tych na youtube zatem ryzyk fizyk sam przetestuje na co dzień