Oświetlenie blaszaka

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
JoY RidE

Oświetlenie blaszaka

Post autor: JoY RidE »

Witam serdecznie wszystkich! Mam na imię Michał, jestem "nowy i zielony jak trawa na wiosne" w temacie świateł.
Chciałbym dobrze oświetlić wnętrze blaszanego garażu oraz dojście do niego przez mega zaciemnione podwórze ;) a żeby dostać się do garażu muszę przejść te 20 metrów więc myślę, że bez 2 lamp się nie obejdzie. Oświetlenie chodnika chciałbym mieć na czujnik ruchu. Chciałbym uniknąć jak najwięcej kombinacji i chętnie przystanę na kupno porządnego zestawu lamp zewnętrznych.
Każda porada będzie dla mnie na wage złota a w ramach podzięki odmówię gorliwie wieczorną modlitwę
fotorondo

Post autor: fotorondo »

JoY RidE, witam

nie wiem czy porządny zestaw , ale 2 czujki ruchu + 2 halogeny załatwią dojście do garażu.
jedna na początku chodnika druga na końcu.
Co do garażu to powinieneś się określić czy trzymasz tam ziemniaki, parkujesz auto, czy naprawiasz kosiarkę po pracy.
JoY RidE

fotorondo czy mógłbyś polecić porządną firme produkującą czujniki i halogeny?
W blaszaku będę trzymać auto i jakieś sprawy z prostą naprawą również wchodzą w gre
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Nie polecę ci nic specjalnego czy porządnego, na działce mam jednego zwykłego 120 W halogena z oddzielnym zwykłym czujnikiem, kupione w brico depo, czy innej castoramie.
i drugiego niezwykłego bo 10W led (zimny jak diabli-teraz kupiłbym ciepłego), na zwykłym oddzielnym czujniku, u teściowej na garażu wisi standardowy 500W halogen z też oddzielnym czujnikiem ruchu.

Dlaczego czujniki oddzielnie, ano jakoś tak wole jak czujnik jest w innym miejscu niż sama lampa.

Najprościej jak się da: u mnie wygląda to tak ze pod dachem (nad drzwiami i oknami) jest czujnik, na dachu halogen, prąd idzie do czujnika, a dalej na halogena.

Można to załączać na noc a można i na stałe, czujnik ruchu ma regulacje światła( tzn. jak bardzo ma się na dworze ściemnić żeby halogen się zaświecił) i czasu świecenia.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 kwie 2014, 11:27 przez fotorondo, łącznie zmieniany 1 raz.
JoY RidE

Dzięki wielkie za rady ;) w tym tygodniu postaram się ogarnąć temat
Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 kwie 2014, 11:27 przez JoY RidE, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ