Witam serdecznie wszystkich! Mam na imię Michał, jestem "nowy i zielony jak trawa na wiosne" w temacie świateł.
Chciałbym dobrze oświetlić wnętrze blaszanego garażu oraz dojście do niego przez mega zaciemnione podwórze a żeby dostać się do garażu muszę przejść te 20 metrów więc myślę, że bez 2 lamp się nie obejdzie. Oświetlenie chodnika chciałbym mieć na czujnik ruchu. Chciałbym uniknąć jak najwięcej kombinacji i chętnie przystanę na kupno porządnego zestawu lamp zewnętrznych.
Każda porada będzie dla mnie na wage złota a w ramach podzięki odmówię gorliwie wieczorną modlitwę
Oświetlenie blaszaka
Nie polecę ci nic specjalnego czy porządnego, na działce mam jednego zwykłego 120 W halogena z oddzielnym zwykłym czujnikiem, kupione w brico depo, czy innej castoramie.
i drugiego niezwykłego bo 10W led (zimny jak diabli-teraz kupiłbym ciepłego), na zwykłym oddzielnym czujniku, u teściowej na garażu wisi standardowy 500W halogen z też oddzielnym czujnikiem ruchu.
Dlaczego czujniki oddzielnie, ano jakoś tak wole jak czujnik jest w innym miejscu niż sama lampa.
Najprościej jak się da: u mnie wygląda to tak ze pod dachem (nad drzwiami i oknami) jest czujnik, na dachu halogen, prąd idzie do czujnika, a dalej na halogena.
Można to załączać na noc a można i na stałe, czujnik ruchu ma regulacje światła( tzn. jak bardzo ma się na dworze ściemnić żeby halogen się zaświecił) i czasu świecenia.
i drugiego niezwykłego bo 10W led (zimny jak diabli-teraz kupiłbym ciepłego), na zwykłym oddzielnym czujniku, u teściowej na garażu wisi standardowy 500W halogen z też oddzielnym czujnikiem ruchu.
Dlaczego czujniki oddzielnie, ano jakoś tak wole jak czujnik jest w innym miejscu niż sama lampa.
Najprościej jak się da: u mnie wygląda to tak ze pod dachem (nad drzwiami i oknami) jest czujnik, na dachu halogen, prąd idzie do czujnika, a dalej na halogena.
Można to załączać na noc a można i na stałe, czujnik ruchu ma regulacje światła( tzn. jak bardzo ma się na dworze ściemnić żeby halogen się zaświecił) i czasu świecenia.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 kwie 2014, 11:27 przez fotorondo, łącznie zmieniany 1 raz.