Gasnący HD2010
Gasnący HD2010
Cześć Koledzy
dzisiaj doszedł do mnie aku KINGKONG 26650 Protected - 4000mAh. Wsadziłem go do latarki FandyFire HD2010 (tak dla przypomnienia) i na najmocniejszym trybie latarka gaśnie po kilku sekundach. Co to może oznaczać bo ja w ogóle nie mam pojęcia czym to jest spowodowane?
Proszę Was o odp - czy coś może jest uszkodzone?
dzisiaj doszedł do mnie aku KINGKONG 26650 Protected - 4000mAh. Wsadziłem go do latarki FandyFire HD2010 (tak dla przypomnienia) i na najmocniejszym trybie latarka gaśnie po kilku sekundach. Co to może oznaczać bo ja w ogóle nie mam pojęcia czym to jest spowodowane?
Proszę Was o odp - czy coś może jest uszkodzone?
Coś może się przegrzewa? Sterownik masz zapewne oryginalny a on nie ma ograniczenia prądowego i z dobrym ogniwem może tego prądu lecieć dosyć sporo.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
3,1A jest tylko w teorii tam siedzi zwykły direct-drive bez ograniczenia prądowego, bez pomiaru nikt nie będzie wiedział ile na prawdę płynie, a może sporo, nawet 4A+ co dla diody na zwykłym podłożu będzie problemem, no ale nie sądzę że spali ją w kilka sekund.
Możliwy również problem z jakimś kontaktem, typu piguła-sterownik, sprawdź, a jak możesz to wstaw foto sterownika.
Możliwy również problem z jakimś kontaktem, typu piguła-sterownik, sprawdź, a jak możesz to wstaw foto sterownika.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Chyba coś w tym jest co Jaromas mówi, bo:
na słabszym trybie świeci dobrze, nie przerywa, a jak się troszkę rozładowała minimalnie to już na najmocniejszym trybie działa OK. Ale to może wszystko było przez to, że jak mi przyszedł aku, który fabrycznie jest ładowany to ja go podłączyłem do nowej ładowarki (ona ma prąd ładowania 500aH) na 15 minut, żeby sprawdzić czy ładowarka działa (bo zmieniałem w niej kabel - bo był wtyk na USA, a ja wsadziłem nasz kabel europejski) - no ale ładowarka też ma odcięcie przy 4,2V a aku ma fabrycznie 3,7V i nie wiedziałem, ze to będzie od razu coś kolidowało z sobą, no bo przecież latarka też ma chyba jakieś widełki współpracy z napięciami.
na słabszym trybie świeci dobrze, nie przerywa, a jak się troszkę rozładowała minimalnie to już na najmocniejszym trybie działa OK. Ale to może wszystko było przez to, że jak mi przyszedł aku, który fabrycznie jest ładowany to ja go podłączyłem do nowej ładowarki (ona ma prąd ładowania 500aH) na 15 minut, żeby sprawdzić czy ładowarka działa (bo zmieniałem w niej kabel - bo był wtyk na USA, a ja wsadziłem nasz kabel europejski) - no ale ładowarka też ma odcięcie przy 4,2V a aku ma fabrycznie 3,7V i nie wiedziałem, ze to będzie od razu coś kolidowało z sobą, no bo przecież latarka też ma chyba jakieś widełki współpracy z napięciami.
Ostatnio zmieniony środa 16 kwie 2014, 16:08 przez gapet69, łącznie zmieniany 1 raz.
500aH ? Uuuu, grubogapet69 pisze:Chyba coś w tym jest co Jaromas mówi, bo:
Latarka poprostu ma fatalny sterownik i stosowanie dobrego ogniwa przy sterowniku DD to zabójstwo i dla sterownika i dla diody. Przykład - noname typu RC-U4 z sterownikie DD. Na kiepskim ogniwie z zestawu w XM-L leci 2,1 A. Na markowym Sanyo - 3,9 A. Led poświecił może 10 minut
U ciebie należy zmienić sterownik na coś porządnego a leda przelutować na inne podłoże.
ILPT
Na 99% masz sterownik znany jako East-092 z dobrym ogniwem (a takie masz) potrafi on puścić 5A w diodę co nie jest dla niej bezpieczne bo jest na zwykłym podłożu, no i może to powodować włączanie zabezpieczenia w ogniwie. Tym bardziej, że piszesz o tym, że po chwili świecenia w niższych trybach w wysokim już nie gaśnie, a to dlatego że napięcie na akku jest mniejsze i nie potrafi wymusić tak dużego prądu.