Witam
Jako że moja latarka powoli dogorywa zastanawiam się nad zakupem czegoś nowego na rower.
Moją uwagę przykuła lampa
800 Lumen CREE XM-L T6 LED Bicycle HeadLight Lamp Bicycle Light EU charger TMP7
Cena jest dość atrakcyjne i ma 2 cechy które mi pasują:
-wydaje się ze łatwo da się przerobić mocowanie żeby lampa była na stale zamontowana zaraz nad kołem(rower miejski)
-pakiet baterii zewnątrz co daje możliwość dorzucenia dynama w piaście i mieć zapas prądu czy do świecenia czy ładowania telefonu itp...
Teraz mam tylko pytanie czy taka lampa nada się na rower? Czy nie będzie "za ciemno" i czy nie będę oślepiał wszystkiego co idzie/jedzie z naprzeciwka?
Pozdrawiam
Grzegorz
Lampa rowerowa z eBay
Lampa rowerowa z eBay
Ostatnio zmieniony niedziela 13 kwie 2014, 13:21 przez dogu18, łącznie zmieniany 1 raz.
1800lm z xm-l? 1000 za dużo. Zależnie od sterownika spodziewałbym się 500-800lm nie uwzględniając strat.
A co do oślepiania: im niżej będzie zamocowana tym musisz głowicę ustawiać wyżej. A im głowica ustawiona równoległej do drogi - tym większe oślepianie. Nie ma zmiłuj.
A co do podłączania pod prądnicę czy dynamo... Oj, daleka droga.
A co do oślepiania: im niżej będzie zamocowana tym musisz głowicę ustawiać wyżej. A im głowica ustawiona równoległej do drogi - tym większe oślepianie. Nie ma zmiłuj.
A co do podłączania pod prądnicę czy dynamo... Oj, daleka droga.
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A REF
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A kolimator 15*90
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A kolimator 15*90
Ilość lumenów to wiem ze wyssana z palca ale i tak pewno lepiej jak mojej latarki z XR-E(o ile to faktycznie ta dioda)
zdaje sobie sprawę ze oślepienia należy od kąta zamontowania lampy... ale czy będzie o wiele gorzej jak teraz z latarką??
z podłączeniem do dynama to wiem ze pomiędzy dynamem a ogniwem musi sie znaleźć mostek prostowniczy i ładowarka współpracująca z dynamem...
zdaje sobie sprawę ze oślepienia należy od kąta zamontowania lampy... ale czy będzie o wiele gorzej jak teraz z latarką??
z podłączeniem do dynama to wiem ze pomiędzy dynamem a ogniwem musi sie znaleźć mostek prostowniczy i ładowarka współpracująca z dynamem...
Niestety, będzie oślepiała i to mocno. Musiałbyś ją ustawić pod koło, a to przecież bezsensu.
Z drastycznych rozwiązań, można nakleić taśmę i ustawić lampkę na kilka metrów, będzie lepiej, ale strata lumenów będzie znaczna.
Można też zamontować daszek, będzie jaśniej.
Lampka od razu po zakupie do poprawek termicznych. Bez tego szybko się zagotuje i sprawność jej będzie drastycznie spadała.
Jest obszerny temat poświęcony podłączeniu pod dynamo na forum.
Jak będzie miała 700-800 lumenów to już będzie dobrze.
Ale to i tak aż nadto do miasta.
Najważniejsze, to zmienić wiązkę. W innym razie, odradzam do używania w mieście.
Z drastycznych rozwiązań, można nakleić taśmę i ustawić lampkę na kilka metrów, będzie lepiej, ale strata lumenów będzie znaczna.
Można też zamontować daszek, będzie jaśniej.
Lampka od razu po zakupie do poprawek termicznych. Bez tego szybko się zagotuje i sprawność jej będzie drastycznie spadała.
Jest obszerny temat poświęcony podłączeniu pod dynamo na forum.
Jak będzie miała 700-800 lumenów to już będzie dobrze.
Ale to i tak aż nadto do miasta.
Najważniejsze, to zmienić wiązkę. W innym razie, odradzam do używania w mieście.