Oświetlenie domu żarówkami LED GU10 i E14

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

U siebie w łazience stosuję z powodzeniem poniższe źródła LEDowe z trzonkiem GU10.

Obrazek

Obrazek

Źródła są zamontowane w 3 pozycyjnym kinkiecie. Światła jest wystarczająca ilość.
Wersja z reflektorem daje szerszą "wiązkę" światła, natomiast wersja z soczewką bardziej skupioną.
W łazience używam dwóch źródeł 3100K i jednego 4000K (zgodnie testami, które weryfikowała żona :)). Jeżeli dobrze pamiętam to LED o kolorze 4000K jest z reflektorem, a 3100K z soczewką.

W kuchni natomiast używam tych samych źródeł, tylko w wersji 3100K w takiej lampie z IKEA.

Sprawdzałem obie wersje z soczewkami i reflektorem, i według mnie lepiej wypadła wersja z soczewką. Chociaż żona (jak to żona) twierdzi odwrotnie.

Wieczorem wrzucę fotki opraw.

W łazience źródła bez żadnych problemów działają od ponad roku, w kuchni od 4 miesięcy.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Artz

Post autor: Artz »

@tnt_gt

Proszę napisz nazwy tych żarówek, po zdjęciu nie jestem w stanie ich namierzyć.
5 latarek Grega.
tnt_gt

A tak to wygląda w oprawach
- w kuchni
Obrazek
- i w łazience
Obrazek
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

W kuchni tych oprawkach musi być niezły piekarnik - obieg powietrza niemal zerowy.
ILPT
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Poza tym jakość światła też taka sobie niestety - ta zielona poświata. Ale nie wszyscy muszą mieć Ra>90. I nie wszędzie.
tnt_gt

skaktus pisze:W kuchni tych oprawkach musi być niezły piekarnik - obieg powietrza niemal zerowy.
To prawda, ze w kuchni się grzeją. Oprawa nie jest dostosowana do źródeł LEDowych.
Na razie testuję, zobaczymy ile wytrzymają.
W razie czego mam jeszcze spory zapas na wymianę.

[ Dodano: 14 Kwiecień 2014, 00:23 ]
amisiek pisze:Poza tym jakość światła też taka sobie niestety - ta zielona poświata. Ale nie wszyscy muszą mieć Ra>90. I nie wszędzie.
Nie widzę żadnej zielonej poświaty, w realu. Na zdjęciach też nie bardzo. A diody są od Samsunga, więc nie są to jakieś chińskie śmieci.

Zieloną poświatę to mają tego typu źródła, które tak namiętnie kupowane są przez ogłupiałą na punkcie LEDów masę.
Obrazek
Ojciec kupił kilka takich i jeszcze z trzonkiem E14. Jak wszedłem do pokoju, to nagle zrobiło mi się zielono przed oczami. Ale nie wytłumaczysz, że szmelc kupił.
Jak pokazałem mu różnicę pomiędzy jego GU10, a moimi (takimi jak w kuchni/łazience), to dopiero się zdziwił.
Nie mówię już o natężeniu światła, chyba 50% tego co moje GU10.
Awatar użytkownika
skaktus

Skąd wiesz że są od samsunga ? Niemal 100% takich tekstów u sprzedawców czy na opakowaniach to kłamstwo.
ILPT
tnt_gt

Moduły z diodami LED są od Samsunga. Sam o to prosiłem...
mati_speed

Post autor: mati_speed »

A mógłby ktoś podać linka, do takich które warto teraz kupić, potrzebuję 12szt. nie mają być mocne chodzi o stworzenie półmroku, więc moc nie ma znaczenia, na alle pełno tych po 10-15zł za szt które kiepsko wyglądają, a do tego nie wiadomo jak świecą. Może ktoś coś polecić z polski w miarę rozsądnej cenie ? Albo ktoś z forumowiczów ma jakieś z trzonkiem gu10 to odkupię.
Ostatnio zmieniony niedziela 10 sie 2014, 22:13 przez mati_speed, łącznie zmieniany 1 raz.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Jakiś czas temu kupiłem te z poniższego linka i naprawdę jestem zadowolony.
Światło ciepłe, nie grzeją się mocno i bez problemu zastąpiły żarówki 40W, od których okazały się mocniejsze.
Ja je mam wsadzone w adaptery na E27, dzięki czemu mają taką wysokość jak zwykłe żarówki.
http://archiwum.allegro.pl/oferta/zarow ... 78276.html
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

PawelG. 4W bez chłodzenia? Bój się światła :P

Przy większych zakupach bym zamawiał z Chin ;)
Awatar użytkownika
skaktus

4W na tak małym PCB ? W środku piekarnik a nie grzeje się mocno na zewnątrz bo laminat za dobrze ciepła nie przewodzi.

Mam jednego cudaka z chińskiego marketu, 20 ledów 0,2, modelu nie kojarzę, w ledy idzie 5W. Po jakiejś pół godzinie laminat na drugiej stronie gdzie nie ma ledów ma 70 st.. Bajer polega na tym że powierzchnia tego leminatu to jakieś 3 razy więcej niż to cudo 4W.
ILPT
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

http://www.aliexpress.com/item/2PCS-Lot ... 91272.html

tu jest pewniak, niska cena, dużo ocen, radiator da radę z 3W :wink:
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Chodziło mi o grzanie względem klasycznej żarówki 40W.
Przykładając rękę z przodu nie czuć ciepła, natomiast metalowa obudowa z tylu jest już dość ciepła po kilku min. świecenia.
Jeśli chodzi o tego pewniaka, to miałem coś wręcz identycznego i tam ten "radiator" okazał się pomalowanym plastikiem, a świeciło to jak żarówka 20W.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
kisi

Post autor: kisi »

tnt_gt, kolego jak byś mógł podać gdzie kupić te żarówki. Nie chce wywarzać otwartych drzwi skoro ktoś pisze że takie się sprawdzają.
ODPOWIEDZ