mala, lekka o stosunkowo duzym zasiegu

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
grzesio

Post autor: grzesio »

Przyznam ze nie liczylem na az tyle odpowiedzi.
Jest mi niezmiernie milo.
Tylko zeby sie nie okazalo ze zaraz zamiast czegos mikro skoncze ze szperaczem w dloniach ;)

Uzupelnilem profil o miejsce zamieszkania. Jest to 50km od Lodzi.

Przyjrzalem sie Ultrafire C3 i zarowno wyglad jak i dlugosc <10cm jest chyba akceptowalna.
Chyba na pierwszy raz bedzie lepsza niz wspomniany wczesniej romisen.

Rozumiem ze zadziala i na 1xAA i na 14500 co wydaje sie bardzo uniwersalne.
No i ma 3 tryby jasnosci co tez moze sie okazac przydatne jednak.

Teraz pytanie z ktora dioda brac? Bo chyba tylko tym sie roznia?
Jaka bedzie roznica jasnosc/dlugosc_dzialania?
Roznica w cenie dochodzi do kilku $.

I jeszcze jedno pytanie. Czy ULTRAFIRE A1
byloby odpowiedniejsze od romisena c3? Rozbudowane jest w stosunku do niego o tryby a wieksze o zaledwie kilka mm. No i chyba inna dioda...
Moze jednak wezme 2 latarki w jednej paczce ;)

PS.
Jestem w trakcie potwierdzania karty w paypal bo wczesniej nie mialem potrzeby korzystac z takich dobrodziejstw.
Zatem jak wszystko dobrze pojdzie niebawem zakupy na DX.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

grzesio pisze:Przyjrzalem sie Ultrafire C3 [...] Rozumiem ze zadziala i na 1xAA i na 14500 co wydaje sie bardzo uniwersalne.
No i ma 3 tryby jasnosci co tez moze sie okazac przydatne jednak.

Teraz pytanie z ktora dioda brac? Bo chyba tylko tym sie roznia?
Jaka bedzie roznica jasnosc/dlugosc_dzialania?
Roznica w cenie dochodzi do kilku $.
Musisz czytać bardzo dokładnie opisy każdej z nich. Różnią się nie tylko diodami, ale takze sterownikami. A sterowniki maja różne tryby... Z tego co widziałem, to kazda z nich pracuje zarówno na AA jak i na 14500. Ale lepiej zawsze sprawdź :)

Teraz co do tago jaką diodę - osobiście wybrałem z diodą Q5 - zauważalnie jaśniejsza. Czy pracuje krócej? Nie robiłem porównań, ale to zapewne zależy jakich trybów będziesz używał. Nie nalezy tu spodziewać sie rekordów długości działania... Z kolei na prezenty kupowałem nieco tańsze, ale z bardziej "przyjaznymi" trybami - tylko 3 tryby ciągłe plus SOS. to jest ta odmiana. Ale te maja diodę P4 (według DX'a) - czy wystarczy? Pewnie tak, na początek ;) Brałem też wersję beztrybową, ale to ze względu na przydatny pokrowiec - i tak miały być przerobione na inny driver. Generalnie - bez przeróbki drivera polecam dwie pierwsze wymienione, z lekkim akcentem na nieco droższą ale jednak lepiej swiecącą wersję z diodą Q5.

Co do ULTRAFIRE A1 - nie będę sie wypowiadał o samej latarce, bo nie miałem jej w rękach.

a co do zakupów to myslę sobie, ze jak policzysz ile chciałeś wydać na Allegro na jedna latarkę, to spokojnie dojdzieś do wniosku, że możesz sprawić sobie na DXie dwie różne :) A potem juz wsiąkniesz kolego... jak wiekszość z nas ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Mam A1 i nie dał bym jej tych 230 lumenów za nic. Wykonanie OK, driver ma tą wade że pierwszym trybem po wlaczeniu jest....ciemność. Przynajmniej mój tak, ma, krótki klik i dopiero coś widać.
jaybee

Post autor: jaybee »

Przeciwko A1 przemawia troche to, ze jest tylko na 123, ktore sa wyraznie drozsze niz AA, no i nie kupisz ich w przydroznym kiosku na lesnej polanie :grin: .
J.B.TANSTAAFL
grzesio

Post autor: grzesio »

klamka zapadla.
dzis zamowilem Ultrafire C3.

zobaczymy jak DX poradzi sobie z realizacja.
chyba dojdzie do PL juz po bumie swiatecznym wiec moze poczta u nas nie nawali...

dziekuje wszystkim za rady a wrazeniami na pewno sie podziele.

--------------------------
Edit:

wczoraj (23.12) bylo waiting for suppliers
dzis (24.12) sie zmienilo na Expedited Order Received - in stock
26.12 - Packaging
27.12 - Shipped via Tracked Air Mail
28.12 - The item will leave Hong Kong for its destination on 29-Dec-2008
29.12 - The item left Hong Kong for its destination on 29-Dec-2008
31.12 - Listonosz przyniosl paczke z latareczka

[ Dodano: Sro Gru 31, 2008 12:25 pm ]
Ogolnie pierwsze wrazenie : wyglada na w miare solidna.
Mniejsza niz sadzilem i mniejszej juz nie bede potrzebowal :)

Ale wrzucam baterie i nic. Ciemnosc.
Wrzucam inne baterie - dalej to samo.

Jak zwarlem (-) baterii z obudowa jakos mignela.
Poskrecalem mocniej, mocniej wcisnalem wlacznik i zaswiecila ale bez trybow i migoczac strasznie.

Rozkrecilem, przeczyscilem miejsca stykow, nanioslem 2 gluty cyny w czesci glowicy i odpukac zaczela swiecic jak powinna.
Jest jasniej i stabilnie no i oczywiscie sa tryby.

Bede ja musial potestowac jednak dluzej zanim nabiore do niej zaufania...
ODPOWIEDZ