Wybór anteny do TV.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
max4max

Post autor: max4max »

Widziałeś na czym odbiera?
A wiesz co to za antena i jakie ma wzmocnienie?
Wiele anten pokojowych nie ustępuje zewnętrznym.
skaktus pisze:wbudowany jest wzmacniacz który działa poprawnie, w moim wypadku jest ustawiony na maksymalne wzmocnienie.
Z tego wynika, że bez wzmocnienia ma problemy na tej konkretnej antenie.
A wszystko zależy w pierwszej kolejności od "widzialności" nadajnika, bo może się okazać , że w miejscu przewidywanego montażu jest z tym kiepsko i odbiór jet dużo gorszy niż w pokoju.
Za mało danych na teraz...
Najlepiej sprawdzić profil na http://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html
fotorondo

Post autor: fotorondo »

I dalej nie wiemy ile kolega ma do nadajnika, a to chyba podstawowa sprawa żeby z armata nie startować na muchy. :)
max4max

Post autor: max4max »

fotorondo pisze:I dalej nie wiemy ile kolega ma do nadajnika
Do nadajników, bo nie odbiera z jednego.
fxxx

Post autor: fxxx »

Wzmacniacz jest potrzebny jedynie w przypadku gdy odbiornik pokazuje dobrą jakość sygnału a małą siłę. Wtedy wzmacniaczem możemy podnieść siłę. Jakości NIE DA się podnieść wzmacniaczem. Dlatego mówię, że jak teraz ma pokojówkę (można powiedzieć, że to nie antena) to cokolwiek wystawionego na zewnątrz będzie działać, bez wzmacniacza na 99,99%.

Jakość można podnieść TYLKO zyskiem anteny, ewentualnie sprytnie odbierając od odbić, ale to dalej zysk decyduje.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Dzięki za informacje. Patrząc na mapki, wychodzi na to że kanały polskie odbieram z nadajnika w Chrzelicach, natomiast kanały czeskie z nadajnika w Jeseniku. Jeśli chodzi o ustawienie, wygląda również na to, że czeskie kanały odbieram "przodem" anteny, natomiast polskie jej tyłem (siatką).

Na mapce wygląda to tak:

Obrazek

Z info na necie wychodzi że do Chrzelic mam 28 km, natomiast do Jesenika około 30 km.

Ogólnie to mieszkam w bloku, na sporym osiedlu i mam cyfrówkę " w zbiorczej ", jednak ojciec po wielu latach pracy w Czechach chce korzystać z ich dobrobytu kanałowego a wewnętrzna sieć antenowa spółdzielni nie udostępnia kanałów czeskich...
ILPT
fxxx

Post autor: fxxx »

To ja bym spróbował siatkę i szukał miejsca gdzie złapiesz sygnał z nadajnika jednego i jakieś odbicie drugiego, ewentualnie dwie anteny i sumator. Ale to ostateczności, na siatce dasz pewnym e radę je złapać. Porównaj moce emisji i ustaw ją bokiem do tego mocniejszego nadajnika i przodem do mniejszej mocy gdyby ciężko było o sygnał odbity.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Dzięki za info.

Czy w tym wypadku celować w takie coś jak DVB-T Telmor ASR P20 ? Rozumiem że Yagi jest niewskazane ?

PS-Chciałbym też coś trwałego. Dawno dawno temu, miałem antenę typową którą można było kupić typowo na targu. Każda wytrzymywała góra 2 lata - od nasłonecznienia rozpadały się wszystkie plastiki.
ILPT
wujek_red

Post autor: wujek_red »

Myślę, że tobie można polecić dwa rozwiązania już wskazane wcześniej

http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A2675.htm
To jest coś pośredniego między yagi a siatkowymi. dość mocna konstrukcja i ładnie powinna łapać sygnał bez specjalnego ustawiania, choć kierunkowo ustawiona będzie lepiej łapać sygnał. Do tego dobrać odpowiedni wzmacniacz aby nie przesadzić i powinno być ok.

Lub ten telmor. On ma tę przewagę, że po prostu łapie wszystko bez specjalnego ustawiania.

Trzecie... z gwiazdką- dwie tańsze kierunkowe yagi, ustawiasz na każdy z nadajników i masz sygnał cacuszko. Przy dobrej yagi nawet z symetryzatorem powinno sobie to przy takich odległościach radzić całkiem dobrze na kierunkowych.

PS. U siebie mam http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1911.htm z LNA-188 [lepsze parametry w pewnych pasmach niż 177] i z Gliwic ściągam pięknie z nadajnika w Wiśle bo Katowic bezpośrednio nie widać- parter i otoczony 2/3 piętrowymi budynkami. Z odbić Katowice zbierało całkiem dobrze, choć na koniec jednak wolałem ustawić na bezpośrednio widoczny nadajnik, mimo że dużo dalszy. Stąd na Wiśle i zbiera pięknie. Także stacje czeskie i tu już o kierunkowości większej mowy nie ma a zbiera je pięknie ;) Wiec jeśli ta ścisłe kierunkowa sobie tak radzi to tri digit będzie jeszcze lepszy jeśli bezpośrednio nie można ustawić.

PS2. PFFFFF :razz:
Ostatnio zmieniony środa 09 kwie 2014, 02:12 przez wujek_red, łącznie zmieniany 2 razy.
Voit

Post autor: Voit »

wujek_red
...Domyślam się skąd pomysł na forumowy login...
:lol:
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Pyra wszystko ręcznie zaznaczał na czerwonego czy stworzył jakiś automat do tego? :mrgreen:
coobah

Post autor: coobah »

Rodzicom kupiłem coś podobnego do tej:

http://allegro.pl/antena-uhf-al01b-dvbt ... 72378.html

Tylko ma jeszcze prostszą budowę niż ta z aukcji i kosztowała 50 złotych :)
Do nadajnika jakieś 40 km, antena na poddaszu, przykręcona do nogi starego krzesła :D
Patrzy przez małe okienko i jakość sygnału jest bardzo dobra.
Tylko ojcu przykazałem, żeby tego krzesła nie przestawiał :D
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Wojto pisze:Pyra wszystko ręcznie zaznaczał na czerwonego czy stworzył jakiś automat do tego? :mrgreen:
Ręcznie, ale mówił, że ma wprawę i że to dość szybko idzie :grin:
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ODPOWIEDZ