Oświetlenie pokojów w mieszkaniu

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
cob
Kontakt:

Post autor: cob »

Przez cały remont świecę improwizowaną lampą metalohalogenkową 250w. Światło jest fajne, ale jednak sporo wad. Trzeba czekać na pełną jasność, a wcześniej wali trochę na zielono, mało oszczędnie, nie mam do takich lamp opraw i można doznać olśnienia, ale przy mniejszej mocy moze to odpada.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Mało oszczędne? Przecież metalohalogen będzie oszczędniejszy od chińskich ledów. Nie wspominając już o współczynniku oddawania barw.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

zakup sobie 70 wat , światła masz 5 x więcej, jak uważasz ze za mocne to 35 W światła będzie jak z ze zwykłej 150 wat , widziałem takie startery 37/70 wat, sama lampa nie jest droga.
Ja mam i polecam, czekanie na jasność to nie jest siedzenie 10 min w ciemności, fakt chwilę to trwa, ale po ciemku nie siedzisz :), to taka drobna wada bardzo fajnego oświetlenia.
cob
Kontakt:

To może być dobry pomysł w salonie. Mógłbym je oddzielnie załączać. Czyli albo 4 świetlówki, albo 2x metalohalogen. Tylko wątpię żebym upchnął starter/statecznik w tych plafonach.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

starter jeden 35/70 albo odpalasz lampę 35 wat albo 70 wat

ale są tez pojedyncze na 35 i na 70
cob
Kontakt:

Dziś przyszła kolejna ledowa, którą kupiłem przy okazji do testów.
http://www.ihe24.pl/zarowki-led/34891-z ... light.html
Porównuję ją z: http://www.philips.pl/c/-/genie-longlif ... ifications
Mimo, że obie ciepłe, to ta ledowa jest znacznie zimniejsza, ale w gruncie rzeczy to raczej ok, bo świetlówka świeci w zasadzie mocno na żółto. Zgodnie z przypuszczeniami większa ilość led jest na plus, bo światło równomiernie się rozchodzi i co ważne już tak nie oślepia. Temperatua barwowa jest inna, więc ciężko porównać ilość światła, ale jest raczej zbliżona chociaż wydaje się, że led jest jaśniejsza. Jeszcze trochę potestuję, ale myślę, że coś takiego byłoby ok.
Po tej próbie poważnie myślę o kupieniu większej ilości http://allegro.pl/zarowka-e14-e27-34-le ... 32395.html . Mają taką samą ilość, ale wydajniejszych diod, więc strumień nieco większy. Przy okazji mają mniej diod na czubku, a to one powodują nieprzyjemne oślepianie w przypadku klosza otwartego od dołu.

[ Dodano: 21 Marzec 2014, 23:26 ]
Kupiłem kilka tych żarówek AKAI (34LED 5730 6,8W) na próbę. Oczywiście jak się spodziewałem jest to chińska masówka. Po dłuższej pracy żarówka nie grzeje się jakoś specjalnie mocno. Plastikowa osłona jest wyraźnie ciepła, ale jeszcze nie gorąca. Barwa jest cieplejsza niż ForeverLight (34LED 2835 6W), więc ciężko porównać ilość światła, ale mam wrażenie, że może być go nieco mniej, chociaż powinno być więcej patrząc na moc i deklarowaną ilość lumenów. Z drugiej strony ForeverLight grzeje się mocniej... W związku z tym postanowiłem ją rozebrać, bo nie jest sklejona. Nie mam miernika mocy, więc zmierzyłem prąd pobierany przez żarówkę miernikiem true RMS. Pokazał 40mA, ale wiele mi to nie daje. W środku dzielnik napięcia na kondensatorze (680nF) i mostek prostowniczy (w opisie aukcji przetwornica CCD...). Napięcie na diodach to 97V. Na rezystorze 150 omów połączonym szeregowo z diodami 4,3V. Z szybkiego wyliczenia wyszło, że prąd na didach to około 29mA, co daje moc 2,8W. Nie za wiele. Może uda mi się zorganizować miernik mocy i potwierdzić znacznie zaniżone parametry. Mam ochotę pomierzyć ForeverLight, ale jest sklejona. W pokoju 16m2 mam 4 takie AKAI i jest ok. Dodatkowo są jeszcze dwie nieco mocniejsze i bardziej kierunkowe, więc w razie czego mogę jeszcze rozjaśnić. LEDy przemęczone nie są, bo 30mA, to chyba 1/5 ich możliwości? Przy 150mA powinny dawać ok. 30 lumenów. Przy 30 1/4 tej wartości. Po przemnożeniu przez liczbę diod wychodzi raptem 250 lumenów chyba, że coś pomieszałem...

[ Dodano: 22 Marzec 2014, 20:05 ]
Dziś spróbowałem trochę podkręcić jedną z żarówek. Do kondensatora 680nF dolutowałem 1uF. Światła znacznie więcej i po chwili dymek ;)... z rezystora 150 omów, bo teraz jest na nim 10V, więc wydziela się 0,67W. Zmieniłem na 2W. Prąd na diodach to teraz ok 67mA. Jedna żarówka świeci tak, jak dwie bez przeróbki. Niestety diody się grzeją i po krótkim czasie plastikowa szybka jest bardzo gorąca, a diody parzą. Ewidentnie w oryginale z premedytacją zaniżyli prąd diod żeby się nie smażyły, bo przylutowane są na zwykłym laminacie bez żadnego chłodzenia. Szkoda, bo diody według noty katalogowej mają spory potencjał, ale chłodzenia im nie poprawię, więc muszę wrocić do pierwotnych parametrów. Może spróbuję jeszcze z samym kondensatorem 1uF. Pewnie sporo można też zyskać poprzez zdjęcie plastikowej szybki.
Awatar użytkownika
mauzer

Post autor: mauzer »

Nie chcę śmiecić nowym wątkiem dla jednego zapytania - co myślicie o tym >> http://www.ebay.co.uk/itm/CONCORD-LIGHTING-2640904-20watt-CDM-TC-Metal-Halide-Downlighter-/201060940479?pt=UK_BOI_Lights_Lighting_ET&hash=item2ed02a7abf ? 15Ł z wys. za 2 sztuki to potencjalnie dobra cena. Nie znalazłem datasheeta, może ktoś poradzi? Gotowa aplikacja z balastem i oprawą, szukam czegoś niewielkiego do pokoju - moje pierwsze MH.
ODPOWIEDZ