Latarka Nitecore SRT7 2m czy 40m w dół..?

Strefa mokra... ;)
diaboliq

Latarka Nitecore SRT7 2m czy 40m w dół..?

Post autor: diaboliq »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość gdybym coś pochrzanił:)
Mam pytanko apropos latarki nitecore srt 7...
można z nią się zanurzać tylko na 2 m czy na 40 m?
Na stronie producenta podają że zgodnie ze standardem IPX-8 (2m) i tak też jest na opakowaniu. Zaś niektóre źródła podają że jest to latarka nurkowa i można z nią nurkować na góra 40m..Oglądałem filmiki na you tube które niby to potwierdzają ale jak jest w rzeczywistości to może właśnie Wy mi pomożecie?
Drugie pytanko do kogoś kto miał ten sprzęt i może się pochwalić spostrzeżeniami?:)
Ostatnio zmieniony środa 02 kwie 2014, 18:38 przez diaboliq, łącznie zmieniany 1 raz.
ptja

Post autor: ptja »

Wyłącznik jest w zakrętce, ja bym jej na 40m nie zabrał, skoro producent się nie odważył jej zarekomendować na taką głębokość.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
pralat

Post autor: pralat »

Mam SRT6 i jest to wspaniała latarka. Płynne sterowaniem jasnością przy pomocy pierścienia to niesamowita wygoda, działa po prostu super. Poza tym, Nitecore SRT to pierwsza seria latarek z tego typu sterowaniem, którego wydajność jest zbliżona do latarek z trybami określonymi na stałe (czyli klasyczne 2 czy 3 tryby). Oczywiście latarka nie używa PWM. Latarka jest taka dobra, że zastanawiam się nad zakupem dodatkowo SRT5 :mrgreen:
Odnośnie nurkowania, również wydziałem film na YT (jest to film zrobiony przez producenta), nie potrafię jednak ocenić, czy rzeczywiście jest to bezpieczne, czy nie. Latarka jest zrobiona solidnie, ale uszczelnienia na moje oko nie różnią się specjalnie od uszczelnień w innych latarkach.
M.O.D.

Post autor: M.O.D. »

Od jakiegoś czasu użytkuję SRT7.
Kupiłem tą latarkę jako zamiennik dla Fenixa TK75, tak żeby mieć coś mniejszego i przy okazji świecącego w dal.
Na dzień dzisiejszy jest to moja podstawowa latarka, po nią najczęściej sięgam.
SRT7 ma rewelacyjne sterowanie, co ważne tryby można ustawiać przed włączeniem latarki.
Genialnie spisuje się tryb światła czerwonego, właściwie głównie tego trybu używam w mieszkaniu.
Na zewnątrz, przy pełnej mocy jest dobrze, świeci daleko.

Co do nurkowania z SRT7 nic od siebie nie dodam do tematu. Nie pływałem z nią, jedynie płukałem ją wodą.
Widziałem filmy pokazujące jak jest użytkowana pod wodą, myślę że ja odważyłbym się i nurkowałbym z nią.
Gdyby coś się z nią satało - no cóż, kupiłbym nową :mrgreen:
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

No i narobili smaka na te SRT7....
diaboliq

Właśnie ją zamówiłem w kolorze szary grafit:-) Dzięki Panowie za wasze spostrzeżenia.Utwierdziliście mnie w przekonaniu że ta latarka jest mi niezbędna:-) A jeszcze mam pytanko jaki aku 18650 w środeczek?Pojemność jak największa czy macie swoje spostrzeżenia na ten temat?
Ostatnio zmieniony sobota 05 kwie 2014, 08:41 przez diaboliq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Panasonic NCR18650B 3350mAh, większej pojemności póki co nie ma :)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Są już panasy 3600mAh (realnie 3500mAh) ;) Panasonic NCR18650G
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Pewnie, że są ale szczerze mówią uważam, że taka pogoń za pojemnością może się odbić na wydajności prądowej, może się mylę. W każdym razie NCR18650G są trudno dostępne jeszcze. Są też podobno takie NCR18650C z pojemnością 4,1Ah, tylko ładowane do 4,35V. :)
Ale nie wiem czym się tu podniecać bo "UltraFire" czy "Bailong" już dawno mieli 18650 z pojemnością ponad "5000mAh" :mrgreen:
diaboliq

Witam ponownie:)
Panasonic wygląda niezle,szczególnie cena:) Zabezpieczenie w aku powinno być czy nie koniecznie?
Awatar użytkownika
pralat

Post autor: pralat »

Ja używam Panasonic-ów 2900 i 3100, unprotected. Polegam na diodzie informującej o słabej baterii.
No i tak przy okazji - ta mała czerwona dioda, to dodatkowa zaleta tego sprzętu - można ją zostawić w trybie migania co 2s, co pozwala odszukać latarkę w ciemności (tak jest przynajmniej w SRT6, co do SRT7 nie mam pewności).
Pawelxqx

Post autor: Pawelxqx »

W SRT7 też ta dioda miga. Fajne jest też to, że ta dioda zaczyna powolutku migać już przy połowie akumulatora.
(co ciekawe u mnie tryby kolorowe działają z jednego eneloopa)
diaboliq

Nareszcie doszła latareczka:) Pierwsze próby wczorajszego wieczora wyszły super.Co prawda narazie używam aku dołączonego do zestawu (ultrafire 3800mAh)a z tego co czytam to marnej i wątpliwej jakości jest to ogniwo...Jutro odpalam panasy i bede spokojniejszy:) W lato zrobie próbe z płetwami na niewielkich głębokościach i zobacze czy da rade...Jednak pierwsze wrażenie bardzo pozytywne i juz widze że to będzie mój kolega na wszystkie wypady pod namiot i do lasu:)
ODPOWIEDZ