Alior Sync, mBank czy coś innego?
Nie wiem, co chcecie od tego nowego interfejsu mBanku.
Mi nie przeszkadza. Nie żebym był zachwycony, ale przyzwyczaiłem się.
Jakiś czas temu chciałem ich zostawić i iść do konkurencji, ale nie znalazłem niczego lepszego.
Powód chęci zmiany banku był prozaiczny - sposób rozpatrywania reklamacji braku realizacji wypłaty pieniędzy przez uszkodzony bankomat Euronetu.
Z konta zeszło, a Euronet nie chciał się przyznać, że bankomat miał awarię.
mBank reklamacji nie chciał uznać, ale nawet nie zdążyłem nawet napisać odwołania, pozwu do sądu, skrgi do Trybunału w Hadze, ani nawet obłożyć ich ciężką klątwą - opamiętali się i kasę oddali.
Zostałem i jestem.
Mi nie przeszkadza. Nie żebym był zachwycony, ale przyzwyczaiłem się.
Jakiś czas temu chciałem ich zostawić i iść do konkurencji, ale nie znalazłem niczego lepszego.
Powód chęci zmiany banku był prozaiczny - sposób rozpatrywania reklamacji braku realizacji wypłaty pieniędzy przez uszkodzony bankomat Euronetu.
Z konta zeszło, a Euronet nie chciał się przyznać, że bankomat miał awarię.
mBank reklamacji nie chciał uznać, ale nawet nie zdążyłem nawet napisać odwołania, pozwu do sądu, skrgi do Trybunału w Hadze, ani nawet obłożyć ich ciężką klątwą - opamiętali się i kasę oddali.
Zostałem i jestem.
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi, plusy rozdane. Jestem w tej chwili w tym samym miejscu co przed tem . Brałbym Alior Sync, ale nie wiem co wymyślą po fuzji z T-mobile, no i ta rezygnacja ze współpracy z PayPal trochę mnie irytuje, ale w sumie można wirtualną kartę PrePaid założyć i powiązać z PP prawda, wtedy nie powinno być już problemów. Chyba jednak zaryzykuję AS.
Założyłem w Alior Sync. Można to było zrobić w kilka minut, wystarczy tylko przelać ze swojego obecnego konta jakąkolwiek kwotę i gotowe, ale nie, oczywiście moje PKO znowu zaczyna wariować, SMS z kodem przychodzi sobie po 4 godzina i jest już chyba nie ważny, bo nie działa. Szlag człowieka może trafić. Wybrałem opcję z kurierem i teraz czekam na papiery, 2-4 dni podobno, zobaczymy. Mam nadzieję, że tu już nie będzie żadnych niespodzianek, typu znikająca kasa i wracająca ze spaceru po 8 dniach, jak miałem jakiś rok temu.
Dzięki jeszcze raz wszystkim za sugestie.
Dzięki jeszcze raz wszystkim za sugestie.
Mam konto w Alior "zwykłym" i nigdy nie miałem żadnych problemów. SYNC, jako "odłam" Aliora działa zapewne na tej samej platformie informatycznej - system logowania jest identyczny (i jeszcze parę innych podobieństw), więc sądzę, że też nie powinno być problemów.Zbychur pisze:Założyłem w Alior Sync. [...] Mam nadzieję, że tu już nie będzie żadnych niespodzianek, typu znikająca kasa i wracająca ze spaceru po 8 dniach, jak miałem jakiś rok temu.
Dementuję, że w mBanku darmowe są tylko bankomaty Euronetu, bo darmowe są też Cash4You i BZ WBK a możliwe, że też inne małe sieci - trzeba by sprawdzić. Dodatkowo jest opłata chyba 1-5zł /mc (nie pamiętam) za posiadanie karty jeżeli się nią (lub inną z tego banku - np. kredytową) nie zapłaci w ciągu miesiąca jakiejś tam kwoty (100zł?). No i za 5zł/mc darmowe mamy wszystkie.
Oprócz mBanku mam jeszcze Konto Internetowe w Milenium - darmowe, bez karty jakiejkolwiek. Wkurza mnie logowanie, ale pewno da się w końcu nauczyć PESELu *na wyrywki* Ostatnio wprowadzili, że wpłaty darmowe w kasie są tylko na konto oszczednościowe, z którego przelew darmowy jest tylko 1 w miesiącu, każdy kolejny 5zł.
W każdym banku warto NIEwyrazić zgody na wszystkie oferty w formach elektronicznyc/telefonicznych i jakichkolwiek innych - tylko człowiekowi czas i nerwy zabierają.
Oprócz mBanku mam jeszcze Konto Internetowe w Milenium - darmowe, bez karty jakiejkolwiek. Wkurza mnie logowanie, ale pewno da się w końcu nauczyć PESELu *na wyrywki* Ostatnio wprowadzili, że wpłaty darmowe w kasie są tylko na konto oszczednościowe, z którego przelew darmowy jest tylko 1 w miesiącu, każdy kolejny 5zł.
W każdym banku warto NIEwyrazić zgody na wszystkie oferty w formach elektronicznyc/telefonicznych i jakichkolwiek innych - tylko człowiekowi czas i nerwy zabierają.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Sam używam Synca od roku, Mbank mam tylko konto ale już bez kart, zostało w sumie tylko dla historii rachunku.
Na Syncu mam konta PLN EUR i USD z kartami, ta ostatnia podpięta pod PayPal.
Wymieniam PLN na USD w Walutomat (jeśli ktoś chce założyć konto to proszę o klik przez linka na dole tej strony można nawet wymienić na próbę 1zł.
Na Syncu mam konta PLN EUR i USD z kartami, ta ostatnia podpięta pod PayPal.
Wymieniam PLN na USD w Walutomat (jeśli ktoś chce założyć konto to proszę o klik przez linka na dole tej strony można nawet wymienić na próbę 1zł.
Ja mam inteligo chyba z 15 lat, nigdy mnie nie zawiodło. Sync jest tańszy, mbank chyba też? Dawno nie porównywałem ofert, choć mam we wszystkich 3 aktywne konta. W inteligo podoba mi się to, że mogę dysponować moją kasą do momentu faktycznego przelania środków. W Allior Sync jest tak, że jak zlecam przelew to z mojego konta kasa znika, mimo, że na koncie docelowym się nie pojawia, czyli leży gdzieś sobie w próżni(czyli bank nią obraca). W inteligo kasa jest cały czas na moim koncie i dopiero gdy przychodzi godzina sesji rozliczeniowych, dostaję smsa, że obciążono moje konto i wiadomo, że kasa doszła do banku docelowego. Ogólnie bardzo przejrzysty system. Szkoda tylko, że trzeba płacić za kartę i za przelewy - z tego też powodu wolę używać Synca bez żadnych opłat, szczególnie, że te 200zł rocznie można odzyskać z paybacka.
W jakim celu i dlaczego ważna jest taka funkcjonalność systemu jak obligatoryjna autoryzacja każdego przelewu?fxxx pisze:założyłem niedawno mbank tylko dla karty w $, poza tym prawie założyłem konto w 'dojcze banku' ale jakoś brakło chęci, bo i już się kasy pozbyłem przez budowę, więc nie mam tego problemu
nowy serwis transakcyjny mbanku ujdzie, imho lepszy niż stary ing, które właśnie zamykam przez brak autoryzacji każdego przelewu.
[ Dodano: 13 Kwiecień 2014, 21:13 ]
Mam jeszcze pytanie. A jaki bank daje możliwość bezkosztowej wypłaty gotówki z bankomatu np. w Chorwacji?
Witam.beksacz pisze: Mam jeszcze pytanie. A jaki bank daje możliwość bezkosztowej wypłaty gotówki z bankomatu np. w Chorwacji?
U mnie sprawdza się Deutche Bank, wypłata z bankomatów na całym świecie gratis, tylko nie wiem jaki przelicznik stosują, gdy konto jest z złotówkach a wypłacam np. w euro.
Pozdrawiam.
Convoy S2 i C8 ster. ElSor
Convoy S2+ XP-E2 RED mod smokuxx1987
XinTD X3 mod Maciex93, ster. ElSor v.2 3,55A
UltraFire C8,mod Dariusz70
TrustFire X6, 9A
Trajka Dekers 1kW, 2x20Ah
Dla bezpieczeństwa zarówno banku, jak i klienta. Jeżeli przelew jest autoryzowany bank ma pewność, że zlecił go posiadacz rachunku, a klient ma pewność, że nikt nie wykona żadnej operacji na rachunku bez danych do autoryzacji. W wielu bankach do wejścia na konto wystarczy login lub numer klienta i hasło, które jakiś haker może pozyskać. Pozyskać kod do autoryzacji transakcji jest już dużo trudniej.beksacz pisze:
W jakim celu i dlaczego ważna jest taka funkcjonalność systemu jak obligatoryjna autoryzacja każdego przelewu?