Problem z LogView

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

Zbychur pisze:Jest też spadek prądu nie tylko napięcia

Taki spadek jest akurat normalny podczas ładowania li-ion, w menu masz opcję detekcji typu ogniwa litowego, standardowo jest ustawione na 10 minutę, w Ciebie Zbychur, wygląda jakby było ustawione na ok. 4 min.
Awatar użytkownika
artur_n

Post autor: artur_n »

Przyznaje się bez bicia że kabelek jest odemnie. Nie używałem go dużo ale kilkanaście wykresów robiłem i nigdy nie miałem przypadku aby LogView rysował od nowa. Pracowałem na identycznym systemie jak Zbyszek. Nie wiem w czym problem ale jeśli okaże się to wadą przejściówki to chętnie oddam pieniążki a Zbyszek niech ja wyrzuci w kosz. Nie mam już iMaxa więc mi sie nie przyda.

Pozdrawiam
Artur
Everybody lies...
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Też mam czasami takiego pika, i chyba przy ładowaniu. Kabelek DIY, do budowy użyłem tego moduł: http://www.meraprojekt.com.pl/mp00103.html
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

tOmki pisze: wygląda jakby było ustawione na ok. 4 min.
Jest fabrycznie ustawione na 10 min, sprawdziłem.
artur_n, ja jednak uważam, że wina leży albo w sterowniku, albo w ładowarce. Testowałem, przez pół nocy, na innych portach, przy zasilaczu z lapka, przy telefonie i nie ma żadnych innych objawów i zakłóceń, tylko ~ 90 minuta i zaczyna malować krechy od początku. Więc kabel przy takiej regularności błędu chyba nie jest winien.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Reinstal sterowników i logview, oczywiście jeżeli tak nie zrobiłeś ;)
Wina kabelka to to nie będzie, no chyba że ma jakiś timer i na złość się resetuje ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Zbychur

Ok. po dłuższych testach i próbach oraz zastosowaniu podstępu, doszedłem do wniosku, że winowajcą jest Imax. Nie podłączałem go do kompa. Czekałem aż dojdzie do 85 minuty, potem podłączyłem i kiedy na ładowarce pojawiła się 90 i kilka sekund, odczyt się zresetował, nawet dwukrotnie w przeciągu sekundy. To że czasem była to 86 np. minuta to fakt, że niektóre ogniwa doładowywałem przed testem pojemności i trwało to ok 3-5 minut. Co razem dało ok. 90min.

test uruchomiony kilka sekund po 85 minucie na Imaxie
Obrazek

pierwszy reset
Obrazek

Drugi reset
Obrazek

i dalej jakby się nic nie stało. <bezradny>
Awatar użytkownika
tOmki

u mnie pojawia się zawsze pik w 20min (1101), wygląda to tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
Zbychur

Przy ładowaniu jest dokładnie tak samo, 85-90 minuta restart, to chyba jakiś bug w Imaxie, albo w komunikacji programowej nie wiem. Ma ktoś jakieś sterowniki pod taki kabelek i Imaxa dla WIN7 64 bit? Może ich zmiana pomoże o ile są.
ptja

Post autor: ptja »

Zbychur pisze: Ma ktoś jakieś sterowniki pod taki kabelek i Imaxa dla WIN7 64 bit?
przecież na "stronie kabelka" jest link do strony ze sterownikami producenta chipa...
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
tOmki

Tylko u mnie cały czas, leci na jednym wykresie. Jest tylko gwałtowny spadek prądu i potem leci już normalnie.
ODPOWIEDZ