jaki driver do xr-e 5

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
wolfram

jaki driver do xr-e 5

Post autor: wolfram »

Witam
Czy tandem w postaci diody xr-e q5 i sterownika 5* AMC 1750mA (Nanjg 105c) to dobry pomysł? Czy nawet po zapewnieniu dobrego chłodzenia nie usmażę diody zbyt dużym prądem?
Sterownik raczej chciałbym zostawić, ewentualnie zamiast wspomnianej wyżej XR-E mogę zastosować XP-G R5. Wiem ze koledzy budujący swoje szperacze puszczali w xp-g dużo większe prądy, natomiast nie znalazłem nigdzie informacji odnośnie xr-e. W którymś z tematów znalazłem informacje że xr-e wymaga wyższego napięcia niż uzyskiwane z pojedynczego ogniwa 18650. Czy po zastosowaniu w/w duetu driver -dioda i zasileniu go przez pojedyncze ogniwo:
a)nie wykorzystam potencjału drivera czyli zakładanej 1750mA (czyli będzie dawał na diodę mniejszy prąd.)
b) dioda dostanie zbyt mały prąd i nie wykorzysta w pełni swojego potencjału.
c)dioda dostanie odpowiedni prąd lecz szybko opróżnię ogniwo?
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Re: jaki driver do xr-e 5

Post autor: smokuxx1987 »

wolfram pisze:Witam
Czy tandem w postaci diody xr-e q5 i sterownika 5* AMC 1750mA (Nanjg 105c) to dobry pomysł? Czy nawet po zapewnieniu dobrego chłodzenia nie usmażę diody zbyt dużym prądem?
Sterownik raczej chciałbym zostawić, ewentualnie zamiast wspomnianej wyżej XR-E mogę zastosować XP-G R5. Wiem ze koledzy budujący swoje szperacze puszczali w xp-g dużo większe prądy, natomiast nie znalazłem nigdzie informacji odnośnie xr-e. W którymś z tematów znalazłem informacje że xr-e wymaga wyższego napięcia niż uzyskiwane z pojedynczego ogniwa 18650. Czy po zastosowaniu w/w duetu driver -dioda i zasileniu go przez pojedyncze ogniwo:
a)nie wykorzystam potencjału drivera czyli zakładanej 1750mA (czyli będzie dawał na diodę mniejszy prąd.)
b) dioda dostanie zbyt mały prąd i nie wykorzysta w pełni swojego potencjału.
c)dioda dostanie odpowiedni prąd lecz szybko opróżnię ogniwo?
Lepszym wyjściem będzie wymiana diody na XP-G - G2
Dioda ta ma większą sprawność i lepiej sobie radzi z wyższymi prądami.
Ad a Driver będzie dawał nominalny prąd w diode do czasu kiedy napięcie na ogniwie wyniesie tyle co napięcie przewodzenia diody + 0.15 V
Ad b Dioda nie dostatnie za małego prądu, natomiast są bardziej wydajne diody które lepiej wykorzystają ten sam prąd. XR-E ma zastosowanie w latarkach dalekiego zasięgu zasilanych z co najmniej 2 ogniw z racji wysokiego napięcia przewodzenia.
Ad c Ogniwo nie opróżni się szybko, natomiast szybko spadnie stabilizacja czyli w stytuacji opisanej w pkt a prąd będzie spadał.

Edit. Dla XR-E szczyt to 2A przy dobrym chłodzeniu, wyżej już jasność spada a Vf i tak rośnie z prądem.
Jeśli to nie ma być super szperacz ale zasięg zacny i duża wydajność to lepiej wymień diode na XP-G2
wolfram

Dziękuję za naświetlenie sprawy, choć nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi czy xr-e wytrzyma te 1750mA.
Generalnie to wybór sprowadza się do xr-e lub xp-g dlatego że akurat takie posiadam. Oczywiście mogę kupić xp-g2 ale chciałem wykorzystać to co mam. Jeśli zaś chodzi o sterownik to najpierw go zamówiłem a ,dopiero później zadałem pytanie czy aby nie zbyt mocny :oops:
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Napisałem że Dla XR-E 2 A to szczyt, więc 1.75 wytrzyma, przy dobrym chłodzeniu.
Jeśli masz XP-G to nie ma sensu kupować 2 generacji tej diody.
Spokojnie możesz ją użyć do tego sterownika.

Jeśli uważasz że ktoś ci pomógł to pod postem po lewej stronie możesz kliknąć " Pomógł"
Pozdrawiam.
wolfram

Jeszcze raz dziękuje, faktycznie przeoczyłem te 2a w pierwszym Twoim poście.
Edit Pyra: Co to jest "2a"?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 31 mar 2014, 22:04 przez wolfram, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ