Godzina dla Ziemi

....nie pasujące gdzie indziej...
ptja

Post autor: ptja »

mantech pisze:W fabrykach produkujących te przedmioty pracują setki tysięcy ludzi-przestajemy kupować,hmmm pan właściciel zwalnia pracowników i co...
i nic. Znajdą sobie inne zajęcie przy produkcji czegoś, co zechcemy kupić.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Zbychur pisze: [ Dodano: 28 Marzec 2014, 11:19 ]
Wyświetlacz LCD podczas wyświetlania czerni, zużywa najwięcej energii a najmniej przy bieli.
Tu się nie zgodzę, bo gdyby tak było, to ekran byłby biały przy braku zasilania, a jest już domyślnie czarny. Po sobie też wiem, że ciemny motyw w smartfonie wydłuża czas pracy na baterii.
Wyświetlacze monochromatyczne LCD są różne, zależy jak nakleją polaroidy z obu stron. Czy równolegle, czy prostopadle. Przez tę różnicę, bez zasilania albo jest biały, albo czarny. W radiu samochodowym miałem taki, że bez zasilania był cały czarny.

Czyli nie chodzi o to jaki kolor na wyświetlaczu jest, ale jaki stan jest bez zasilania, a do drugiego stanu zasilanie (choć bardzo małe) musi być. W końcu zegarki z wyświetlaczami LCD mogą działać do 10lat na baterii CR2516, to tak dużo tej energii taki wyświetlacz nie bierze. Oczywiście aktywne, kolorowe, TFT itd. Zużywają o wiele więcej, ale i tak najwięcej idzie na podświetlanie - jeżeli takowe jest.
Ostatnio zmieniony niedziela 30 mar 2014, 12:15 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

marmez pisze:Wyświetlacze monochromatyczne LCD są różne, zależy jak nakleją polaroidy z obu stron. Czy równolegle, czy prostopadle. Przez tę różnicę, bez zasilania albo jest biały, albo czarny. W radiu samochodowym miałem taki, że bez zasilania był cały czarny.
Wiem, bo sam obracałem tę folię w "elektronie" z Komunii, żeby mieć białe cyfry na czarnym tle, nikt w szkole tak nie miał :mrgreen:
ptja

Zbychur pisze: [ Dodano: 28 Marzec 2014, 11:19 ]
ptja pisze:Wyświetlacz LCD podczas wyświetlania czerni, zużywa najwięcej energii a najmniej przy bieli.
Zbychur, proszę sprostuj to, bo to nie moje słowa!
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

ptja, Dobra już wiem, o co biega, dziwnie wyszło. :mrgreen: Poprawione.
zxcvb

Post autor: zxcvb »

mantech pisze:Trochę obok tematu,ale się wypowiem
zxcvb pisze:Jeśli chcecie oszczędności planety i zasobów, to przestańcie kupować nowe samochody, skoro stare jeszcze nie są zużyte. Nie kupujcie smartfonów na potęgę, aby zabłysnąć w towarzystwie nowym modelem, ani komputerów i innej elektroniki.
Ok,super pomysł,ale jest druga strona medalu.W fabrykach produkujących te przedmioty pracują setki tysięcy ludzi-przestajemy kupować,hmmm pan właściciel zwalnia pracowników i co...
10 lat temu nie było szału smartfonowego ani tabletowego i jakoś dało się żyć. Teraz jest ten szał i bezrobocie nadal jest... To, że jest produkcja, nie znaczy, że pracuje przy niej ogromna rzesza ludzi. Otóż wszystkie procesy projektuje się tak, aby były maksymalnie zautomatyzowane - tyczy się to szczególnie koncernów.
Przypominam, że jeśli nie będziemy kupować energii, to ludzie również stracą pracę - w elektrowni czy gazowni też ktoś musi pracować...
Jeśli chcemy oszczędzać pieniądze i planetę, to mało wydajne jest wybieranie oszczędzania jednego produktu na rzecz drugiego - trzeba oszczędzać wszystko.
mantech

Post autor: mantech »

zxcvb pisze:10 lat temu nie było szału smartfonowego ani tabletowego i jakoś dało się żyć. Teraz jest ten szał i bezrobocie nadal jest... To, że jest produkcja, nie znaczy, że pracuje przy niej ogromna rzesza ludzi. Otóż wszystkie procesy projektuje się tak, aby były maksymalnie zautomatyzowane - tyczy się to szczególnie koncernów
Zgadzam sie z Tobą w 100%.
zxcvb pisze:Przypominam, że jeśli nie będziemy kupować energii, to ludzie również stracą pracę - w elektrowni czy gazowni też ktoś musi pracować...
No właśnie,o tym mówiłem :)
zxcvb pisze:Jeśli chcemy oszczędzać pieniądze i planetę, to mało wydajne jest wybieranie oszczędzania jednego produktu na rzecz drugiego - trzeba oszczędzać wszystko.
To tak żartem trochę:

My oszczędzamy ,ale "koncerny" muszą przedstawiać w raportach zyski z miesiąca na miesiąc ,z kwartału na kwartał itd. coraz wyższe .Bo jak nie ,to znaczy że firma żle działa.I co ...Rada nadzorcza w dajmy na to elektrowni siada i debatuje: Panowie ludzie oszczędzają ,mniej prądu zużywaja ,nasze zyski spadają!ceny akcji spadną, coś trzeba zrobić! hmmm... to podnieśmy cene za kWh.Brawooo, dobry pomysł.I pan PREZES kończy zebranie slowami : miłego weekendu panowie,ja zmykam bo mi samolot na Seszele ucieknie :mrgreen:

Powtórzę tylko że Swiat poszedł w złym kierunku,ale ja niestety nie potrafię wskazać właściwego :)

Pozdrawiam i nie wypowiadam sie więcej biorąc sobie do serca to co marmez ma w podpisie ;-)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

mantech pisze:To tak żartem trochę:

My oszczędzamy ,ale "koncerny" muszą przedstawiać w raportach zyski z miesiąca na miesiąc ,z kwartału na kwartał itd. coraz wyższe .Bo jak nie ,to znaczy że firma żle działa.I co ...Rada nadzorcza w dajmy na to elektrowni siada i debatuje: Panowie ludzie oszczędzają ,mniej prądu zużywaja ,nasze zyski spadają!ceny akcji spadną, coś trzeba zrobić! hmmm... to podnieśmy cene za kWh.Brawooo, dobry pomysł.I pan PREZES kończy zebranie slowami : miłego weekendu panowie,ja zmykam bo mi samolot na Seszele ucieknie :mrgreen:
Wcale już nie żartem, ale w TV była właśnie opisana taka sytuacja, ludzie oszczędzali wodę, wpływy się zmniejszały, to dźwignęli ceny do góry...
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ptja

maciex93 pisze:Wcale już nie żartem, ale w TV była właśnie opisana taka sytuacja, ludzie oszczędzali wodę, wpływy się zmniejszały, to dźwignęli ceny do góry...
monopol może sobie na takie ruchy pozwalać. Na wolnym rynku producent poszuka oszczędności albo innej branży albo... kupi go ktoś, kto ma lepszy pomysł na biznes.
Kodak, Daewoo, Volvo, Saab i wiele, wiele innych...
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
ODPOWIEDZ