Small Sun ZY-T08

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Ok Dzięki zatem potrzebny będzie uchwyt do rur :mrgreen:

[ Dodano: 22 Styczeń 2014, 09:32 ]
Teraz pytanko jaką średnicę ma body ,bo nie wiem na jaką rurę uchwyt kupić heheh ?

OK mam :
Body Diameter: 40.8mm x 23.7mm

czyli 2 obejmy :
calówka na mostek i 5/4 na latarkę hihi
Będzie wypas na mt-g2.....
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Nowa wersja moda ZY-T08. Latarka zamówiona na Wallbuys . Jakość wykonania identyczna jak ZY-T08 z FastTech. Posiada aluminiowy feflektor.

Dioda XM-L2 T6 3C MCPCB Noctigon 20mm osadzona maksymalnie wysoko w celu poprawienia skupienia.

Obrazek

Tym razem zastosowałem driver 5A i zasilanie szeregowe 2S. (podobnie jak w Projekt MK-R )
Poprzednio zasilanie pozwalało uzyskać 4,5A przez krótki czas. Teraz mam 5A do końca pojemności ogniw.

Obrazek

Driver został zainstalowany na oryginalnej płytce (elementy oryginalnego drivera zostały usunięte).
Trochę kleju termo przewodzącego i lutowania.

Cena/moc/skupienie - nie do pobicia.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Jak zawsze świetna robota.
Mierzyłeś może ile było oryginalnie luxów z 1m a ile po modyfikacji?
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Dariusz70,
Którego drivera użyłeś do moda ?
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
Dariusz70

Podałem powyżej link do drivera.

Dojechała dziś nowa latarka ZY-T08 z Wallbuys.

Pomiary porównawcze: 1m, tryb HI. Pomiar po 15s od odpalenia.
Oryginał 33000lux
Modowana 95000lux

Modowana skupia o około 20% lepiej od nie modowanej oraz posiada szybkę AR UCL Lens.

Taaakkk... jeszcze trochę i skala w luksomierzu się skończy :cool: .
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
piotr82

Post autor: piotr82 »

Kupiłem wyżej wymienioną latarkę i chciałbym ją poprawić, jaki najlepiej do niej sterownik wstawić? z KAI czy ten z FT

http://www.kaidomain.com/product/details.s020073
www.fasttech.com/products/1612/10001683/1122302

Są między nimi jakieś istotne różnice (pomijając tryby),chciałbym podnieść jej moc tak do 4A dolutowując AMC.

I jeszcze dwa pytania:
Gdzie najlepiej kupić diodę XML2 na tym dobrze przewodzącym ciepło podłożu?
Gdzie kupujecie szybki z powłokami AR?

A i jeszcze jedno pytanie, przewody wewnątrz latarki i wyłącznik mogą zostać czy też do wymiany?
Awatar użytkownika
Dariusz70

Driver z KAI ma niski tryb moon, wysokie PWM i bazuje na AMC 0,38A.
Z FF ma inne tryby i bazuje na AMC 0,35A.

Drivery konfigurowalne mozna kupić u grega i Bociana.
Tak samo diody na podłożach Sink PAD lub Noctigon.

Szybki kupuje w firnie UCL Lens. Akrylowa AR 59mm pasuje.

Przewody do wymiany na 0,5mm2 przy takim prądzie.
Włącznik jest dobry.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
piotr82

Dzięki za odpowiedź.

Załóżmy że zdecydowałem się na ten sterownik z KAI(konfigurowalny raczej nie jest mi potrzebny), to żeby dolutować z dwa może trzy AMC to muszę dolutować te 0,38A takie jak w sterowniku, czy można inne np. 0,35A?

jest jakaś zasada do których przylutować, czy gdzie nie przylutuje to będzie dobrze?

Wybacz może proste pytania, ale pierwszy raz się biorę za jakąś poważniejszą modyfikacje. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Dariusz70

Można AMC 0,35A lub 0,38A.

Obrazek

AMC na kanapkę. Trzeba uważać przy wginaniu nóżek. Lubią się wyłamać.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
piotr82 pisze:...to muszę dolutować te 0,38A takie jak w sterowniku, czy można inne np. 0,35A?

jest jakaś zasada do których przylutować, czy gdzie nie przylutuje to będzie dobrze?
Nie ma różnicy jaki dolutujesz, to są źródła prądowe, więc można je spokojnie łączyć równolegle, bez ograniczeń co do wartości prądu.
Jeśli chodzi o sam proces dolutowywania "na kanapkę" to w zasadzie nie powinno się tak robić, jednak w latarkach zasilanych z 1xLiIon, jest to dopuszczalne, ze względu na moc strat. Pamiętaj tylko aby zapewnić kontakt termiczny drivera z pigułą.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
piotr82

To dziękuje wam za odpowiedzi i za wyjaśnienie tych paru niejasności.

Wiem że sterownik musi być połączony termicznie i prądowo z pigułą, ale temu jak to najlepiej zrobić przyjże się jak już latarka dojdzie, zamówiłem 7 dni temu to jeszcze to potrwa pewnie trochę aż dojdzie.

To zamawiam brakujące części i czekam cierpliwie, jak wypadną jeszcze jakieś problemy/niejasności po drodze to wpadnę się poradzić.

Pozdrawiam.
dsk

Post autor: dsk »

Dariusz70 pisze:Z FF ma inne tryby i bazuje na AMC 0,35A.
Ja zamawiałem dokładnie te sterowniki z Fasttech ("programowane" zwieraniem gwiazdek) i były o dziwo na AMC 380mA. Ale fakt, że w opisie mają 0,35A, więc byłem zaskoczony.

W sumie dużej różnicy nie ma między wersjami 350mA a 380mA.
piotr82

Przyszła moja latarka, reflektor plastik :mad: a specjalnie zamawiałem w walbusie bo nie chciałem plastikowego tylko aluminiowy, co z tym fantem zrobić? reklamować? W opisie był aluminiowy... Mało tego, na tym plastikowym jest coś na przyklejane w paru miejscach i na to napylona ta powłoka odblaskowa :evil:

Edit: Jak się dobrze przyjrzeć to wszędzie w kolo jest coś przyklejone i na tym powłoka odblaskowa jest :???:

A na swojej stronie jakieś cuda wyczyniają z porównaniem aluminiowego z plastikowym, ważą itp. że niby ich jest na pewno aluminiowy :shock: zdenerwowałem się.
Awatar użytkownika
Dariusz70

"Klasyka" Na początku dobra jakość a potem schodzą w dół :dobani: .
Na FastTech jest ref plastikowo-aluminiowy dobrej jakości (przynajmniej ja taki miałem).
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
piotr82

Jak kogoś interesuje jak potoczyła się reklamacja tego plastikowego reflektora, który był w latarce z tego tematu zakupionej na wallbusie to tak:

Po wymianie 3-4 meili z obsługą wallbuysa, wysłaniu jednego filmiku na potwierdzenie że reflektor faktycznie był plastikowy a nie aluminiowy, chodziło im o to żeby pokazać na filmie ile waży reflektor.
Po tych wszystkich informacjach które uzyskali przeprosili za zaistniałą sytuacje, napisali jeszcze coś w stylu że dostawca bez ich wiedzy zaczął im dostarczać te latarki ze złym reflektorem i że w przyszłości będą to bardziej kontrolować żeby takie sytuacje nie miały miejsca.

Oczywiście nowy aluminiowy reflektor wysłali mi na własny koszt, czas od ostatniego napisanego meila do przybycia reflektora to tydzień i pięć dni.

Więc jak na moje to Wallbuys to na prawdę ok sklep :wink:

(nie wiem czy to dobre miejsce na ten post, jak złe to proszę Moderatora o przeniesienie we właściwe miejsce. Dziękuje.)
ODPOWIEDZ