"Daily Mail":łatwopalne baterie litowo-jonowe na p

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Uka

"Daily Mail":łatwopalne baterie litowo-jonowe na p

Post autor: Uka »

Chiński satelita wykrył obiekty unoszące się na wodzie w południowej strefie poszukiwań zaginionego 8 marca Boeinga 777 malezyjskich linii lotniczych Malaysia Airlines - poinformował malezyjski minister transportu. "The Telegraph" ujawnił zapis rozmowy między kontrolą lotu a pilotami maszyny. Samolot przewoził w luku bagażowym łatwopalne baterie litowo-jonowe - informuje "Daily Mail".
Źródło i cały artykuł..
max4max

Post autor: max4max »

Jeśli się to potwierdzi lub przynajmniej będzie bardziej uprawdopodobnione co do tych baterii, to pożegnamy się z zakupami ogniw w Chinach i to na dłuższy czas.
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Już jutro w Fakcie artykuł "Baterie grozy wysadziły samolot?". Szukali jakiejś sensacji, więc zapytali tego szefa czy wśród bagaży były jakieś baterie. Ten potwierdził bo pewnie ktoś miał latarkę czy dwie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
rafalzaq pisze:... bo pewnie ktoś miał latarkę czy dwie.
A ile tabletów i telefonów... :roll:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ssto

Post autor: ssto »

Swego czasu z racji mojego innego hobby (ASG) widziałem już płonące baterie, ale to były Li-Po. Słyszałem nawet o przypadkach, że same z siebie niepodłączone potrafiły się zapalić. Chociaż podejrzewam że to była jakaś propaganda producentów z konkurencji ;)
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Li-ion same z siebie raczej się nie zapalą, ale znam przypadek, kiedy nie kontrolowane zwarcie narobiło wiele szkód, a reakcja z uwalnianiem sporej energii cieplnej jest dość gwałtowna i może doprowadzić do nieszczęścia, łącznie z uszkodzeniem ciała. W sprzyjających warunkach, może doprowadzić do wybuchu pożaru.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Na szczęście ani razu nie widziałem samoistnego zapłonu baterii, lecz jak byłem w samolocie to do plecaka schowałem paczkę chipsów, nawet nie wiecie jak się przeraziłem kiedy coś wybuchło w moim plecaku :oops: Myślę że zmiana ciśnienia ma znaczny wpływ na wypadki z bateriami. Z tego co pamiętam to ciśnienie w samolocie na pułapie 10-11km wynosiło ok. 750Hpa. Gdy na ziemi jest ok. 1000hPa. Nie zapominajmy też jak ostro traktowane są bagaże.
Według amerykańskich władz lotniczych, w ciągu ostatnich 23 lat baterie spowodowały na pokładach samolotów ponad 140 niebezpiecznych incydentów. W pojedynczych przypadkach doprowadziło to do katastrofy, nigdy jednak nie chodziło o samoloty pasażerskie, tylko transportowe - jak w 2010 roku, gdy rozbiła się maszyna należąca do firmy UPS.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Przypadkiem tutaj nie chodzi o wadliwe akumulatory stosowane przez producenta samolotów ?
ILPT
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Informacja może być związana z nagonką na baterie w Dreamlinerach.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Tylko że tutaj był 777 , Dreamliner z wadliwymi li-ionami to 787 ;)
Ostatnio zmieniony środa 26 mar 2014, 22:28 przez krzycho_, łącznie zmieniany 1 raz.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

krzycho_ pisze:Tylko że tutaj był 777 , Dreamliner z wadliwymi li-ionami to 778 ;)
Jeszcze bardziej 787 :D

Prędzej zaczną ładować baterie w specjalne kontenery niż zabronią eksportu. Takie moje zdanie.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Uka, mój błąd ;)
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Borsuczy

Post autor: Borsuczy »

Wierzycie w to, że przy dzisiejszej technologii, gdzie głupi telefon można ot tak namierzyć nie mogą znaleźć samolotu wielkości wieżowca? Mi jakoś nie chce się wierzyć w to że taki samolotuch żadnych nadajników nie ma.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Borsuczy, są nadajniki nawet czarne skrzynki je posiadają.
Skrzynka wytrzymuje nacisk pięciu ton i posiada zautomatyzowany nadajnik do podwodnej lokalizacji, emitujący sygnał przez 30 dni.
Problem tylko w tym że jak znajdzie się za głęboko to sygnał jest bardzo stłumiony i już nie jest jej tak łatwo znaleźć.

Dodatkowo sygnał jest nadawany w infradźwiękach a pod wodą jest takich pełno, a dodatkowo jak wiadomo dźwięk w wodzie rozchodzi się inaczej niż w powietrzu i nie da się jednoznacznie podać źródła dźwięku.

Więc jak widzisz technologia jest ale nie jest to takie proste ;)

Źródło
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Borsuczy

Post autor: Borsuczy »

Właśnie w radiu na końcu abecadła trwa rozmowa z jakimś pilotem, najpierw pani dziennikarka? prezenterka? radiowa zaczęła z tym pilotem rozmawiać o właśnie bateriach w samolocie, potem o złocie, a potem obudziła się wyobraźnia prowadzącej i m. in. zapytała wprost co byłoby gdyby zamachowiec terrorysta przyłożył pistolet do głowy pilota, potem zaczęła się gadka o tupolewie... Ewidentnie szukają sensacji.
Patrzcie jak łatwo o wypadek przy transporcie baterii litowo jonowych... Wystarczy wrzucić je do torby z nożami i po schodach sturlać. :o
ODPOWIEDZ