AUX: Tablet- kino domowe nie działa.
AUX: Tablet- kino domowe nie działa.
Witajcie, mam pewien problem z AUXem w kinie domowym, gdy podpinam tableta...
Zasadniczo wygląda to tak przy standardowym podłączeniu przewodem mini jack- 2x chinch:
Leci sobie muzyka z tabletu, wtykam do niego mini jacka od auxa, przez chwilę aux normalnie działa, a potem zaczyna grać głośnik w tablecie razem z kinem.
Podłączam w ten sposób: mini jack w tablecie, lewy chinch normalnie w kinie, prawy chinch na odwrót, czyli zamiast sygnału podłączam masę i wtedy gra prawa kolumienka, lewa i tablet nie.
Rozumiecie coś z tego? Co może być przyczyną takiego zachowania? Jakiś czas temu poprawnie działał AUX z tego właśnie tabletu... Słuchawki normalnie w nim działają, AUX na innych urządzonkach z tego kina też.
Zasadniczo wygląda to tak przy standardowym podłączeniu przewodem mini jack- 2x chinch:
Leci sobie muzyka z tabletu, wtykam do niego mini jacka od auxa, przez chwilę aux normalnie działa, a potem zaczyna grać głośnik w tablecie razem z kinem.
Podłączam w ten sposób: mini jack w tablecie, lewy chinch normalnie w kinie, prawy chinch na odwrót, czyli zamiast sygnału podłączam masę i wtedy gra prawa kolumienka, lewa i tablet nie.
Rozumiecie coś z tego? Co może być przyczyną takiego zachowania? Jakiś czas temu poprawnie działał AUX z tego właśnie tabletu... Słuchawki normalnie w nim działają, AUX na innych urządzonkach z tego kina też.
W słuchawkach mam 57ohm, a w kinie ~330kohm... To może być to.ptja pisze:Moim zdaniem tablet wykrywa włączenie słuchawek przez ocenę podpiętego obciążenia. Słuchawki mają typowo 32 omy, a wejście AUX pewnie ma w przybliżeniu... dużo i z punktu widzenia tableta nic nie jest podłączone
Najchętniej, to rozebrałbym tego tableta i zamontował zwykły włącznik do wbudowanego głośnika, ale nie mogę bo gwarancja jest.
Da się zaradzić temu nie ingerując fizycznie w tablet? Może jest jakaś aplikacja na tego androida, która wyłącza sam głośnik?
Jakby dali normalne gniazdo, które wyłącza głośnik po włożeniu czegokolwiek co przewodzi prąd, to problemu by nie było, ale nie, bo technologia idzie naprzód i w każdej części musi być coś, co jest podatne na awarie.
Mam wlutować rezystory między sygnały i masę, wtedy po podłączenia samego kabla do tabletu, ten będzie "myślał", że na drugim końcu kabla są jakieś słuchawki i tylko w kabel puści głos. Powstałby wtedy taki korek z funkcją wyłączania głośnika w tablecie, ale po podłączeniu do kina znów by zagrał, bo w kinie opór już jest za duży i uzna, że nic nie jest podłączone.ptja pisze:A może po prostu wlutuj w każdego cincha w kablu jack-RCA rezystor rzędu parudziesięciu omów?
Dobra, no to co już wiemy:
w kinie jest za duże obciążenie i temu tablet nie widzi przepływu prądu, za duży opór już jest i rezystory nie pomogą
przypominam, że jak standardowo podepnę AUXa, to kino domowe normalnie gra, ale i głośniczek w tablecie też i wystarczyłoby wyłączyć jakoś sam głośnik.
Jakieś pomysły?
Do czego zmierzasz? Myślisz, że kosmicznie wielki opór+ rezystor powiedzmy 50ohm= poprawne działanie AUXa?ptja pisze:Pytanie naprowadzające: jaka jest rezystancja wypadkowa połączenia RÓWNOLEGŁEGO R=50 omów i R=300 kiloomów i jak bardzo różni się od 50 omów?
Opory mierzyłem pakując sondy do gniazd RCA, w słuchawkach też mam chinche. Więc rezystor będzie przed samym gniazdem i dzięki temu ma działać, tak? Sprecyzuj nieco bardziej.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Mógłbyś wyjaśnić o co tu chodzi?Fluxor pisze:Obrazek
Wzór na wypadkową rezystancję przy połączeniu równoległym rezystorów, tyczy się " R=50 omów i R=300 kiloomów i jak bardzo różni się od 50 omów?"
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
Ha, wiesz co ostatnio miałem na fizyce w dziale "elektronika"? Wykonywanie obwodów na papierze, żeby żarówka zaświeciła. Wszystko to, co wiem o elektronice nauczyłem się sam na własną rękę.fxxx pisze:Borsuczy chyba na fizykę nie chodził;-) weź zrób jak Ci tu mówią i sprawdź czy działa poprawnie. Powinno:-)
Zaraz poszukam jakichś rezystorków i zobaczę czy zadziała.
Znalazłem jakiś chiński kabelek RCA, rezystor setkę z zepsutej ładowarki 18650, polutowałem, podłączyłem i działa... Po raz kolejny się przekonałem, że fizyka to nie logika. Dzięki wielkie Panowie, pomagajki lecą.ptja pisze:delikatnie przypomnę, że reakcja na rezystancję to hipoteza, więc na razie nie pakuj tego "na czysto", a sprawdź, czy teoria zgodzi się z praktyką. A potem podszlifuj teorięBorsuczy pisze:Zaraz poszukam jakichś rezystorków i zobaczę czy zadziała.
Kupię wtyczki, gniazda RCA, porządną wrtyczkę mini jack, parkę rezystorów i adapter tabletowy do AUXa gotowy. No właśnie, rezystory... Trzeba kupić jak najmniejsze, żeby jak najmniejsze straty robić na głośności, a nie wiem ile wynosi dolna granica. Jest na to jakaś reguła czy muszę potencjometru poszukać i zmierzyć samemu?