Kilka "prostych" pytań

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Fagetus

Kilka "prostych" pytań

Post autor: Fagetus »

Witam Tych Którzy Się Boją Ciemności ;-)
Jestem tu nowy - pod wpływem lektury światełek odkryłem zabawę w zakupy w DX, czego ubocznym efektem jest parę pytań czy wątpliwości.
Pierwsze to - jak wymienić driver? Zasadniczo chodzi mi o WF-602C, ale jak to właściwie wygląda "ogólnie rzecz biorąc"; czy w różnych modelach różnych firm jest to zrobione podobnie, czy też wręcz przeciwnie?...
Drugie dotyczy WF-502B. Zasilana z jednego 18650 pobiera w trybie Hi jakieś 300mA, w Mid ok. 170mA. Przy dwóch bateriach CR123A odpowiednio 700 i 350mA. 2x16340 daje 680 i 340mA. Czy to normalne? Czy różnica w mocy dla jednego i dwóch ogniw faktycznie jest kilkukrotna?
Trzecie pytanie jest podobnej klasy - dla tej WF-602C (n.b. śliczne maleństwo) - o ile z ogniwa 16340 pobiera toto ok. 0,5A, to z baterii CR123A już tylko 130mA. Skąd taka duża różnica?
Czwarte - czy np. ładowarka TR-001 rozróżnia że ładuje aku 3,6V bądź 3V?
Piąte i chyba na razie ostatnie :-) pytanie, to jak postępować z takimi nowoczesnymi światełkami - dawniej świeciło się aż przestało świecić :-) Teraz to mamy zdaje się takie możliwości: prąd wyłącza driver, prąd wyłącza protekcja, sami wiemy najlepiej kiedy ładować akumulatory... No i ta czwarta możliwość, rozładowanie do końca :-) A jeżeli mamy taki sprytny driver, to czy on jest na tyle sprytny żeby wiedzieć kiedy się wyłączyć przy jednym albo dwóch akkusach?
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

:mrgreen: Witamy. Chińskie sterowniki seryjnie montowane w tanich latarkach są sprawne ale niestety inaczej (nikt jeszcze nie doszedł konkretnej definicji tej sprawności :roll: ). Więc tak 18650 Li-Ion i 16340 Li-Ion mają zakres napięciowy 2,8-4,2V ale przy dolnym pułapie będziesz już widział że świeci słabo i wtedy do ładowarki. CR123 Litowe 3V wysysasz na max bo to bateria i na recykling :wink: Pozdrawiam
Sometimes darkness can show you the light
Fagetus

Jasne. Czyli kombinacja np. akkusa unprotected z przypadkowym włączeniem latarki w plecaku to zła kombinacja?... A tanie chińskie sterowniki kupowane w DX i montowane seryjnie w tanich chińskich latarkach przez forumowiczów? :-) Np. SKU.7880, 7612, 6190, 7302?
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

No te które wymieniłeś są już ciekawsze. Miałem na myśli syfiastą elektronikę jaka jest często w tanich latarkach gotowych obecna. Te wymienione są już sprawne zauważalnie :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

na DX nie masz w sumie driverów dbających o akusy niezabezpieczone, zresztą ogólnie mało jest takich driverów ...
Efektem braku ochrony akusa przez driver często jest jego wyssanie praktycznie do 0, co czasami skutkuje uszkodzeniem akumulatora (zarówno NiMh jak i lion) lub problemami z jego ładowaniem- ładowarka (taka lepsza) nie zobaczy akumulatora którego napięcie spadło poniżej określonego poziomu(o ile pamiętam BC-700 poniżej 0.9V dla NiMh , a WF-139 poniżej ok 2.6V dla lion).
Podałes rózne drivery- np 7880 jest zasilany tylko z 1.2 lub 1.5V - czyli tam idą klasyczne paluszki jako zasilanie i trzeba po prostu uważać, żeby nie wyssać akusa do 0.
Tam gdzie używasz lion warto używać protected- nie zabijesz akusa a i krzywdy Ci nie zrobi :)
Fagetus

No to fajnie, mamy dość dobrze omówiony temat nr 5, dzięki. Czy jakaś litościwa dusza może coś powiedzieć na pierwsze cztery?... Zwłaszcza nr 1 bardzo mnie interesuje... Nie chciałbym czegoś zepsuć nie mając żadnych doświadczeń.
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
pawelsz

a może poczytaj trochę na forum ? - o tej ładowarce było sporo.
Nie ma uniwersalnej metody na wymianę driverów- róznie w rożnych latarkach, ta Wf 602C jest malutka i nie wiem jaki driver tam chcesz dać...
Fagetus

Ha! Czytałem sporo. Jeśli było o 3V akumulatorkach to pewnie miałem obniżoną koncentrację :) Co do driverka to nabyłem i latarkę, i driverek zgodnie z radą Bociana -
A jak ktoś chce jeszcze taniej i fajnie to daję recepturę:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10685
+ http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7612
(pasuje idealnie) + ew. uszczelka GITD 24mm między szybkę a głowicę (docięta na wymiar) + wiadomo ogniwko 16340 + obowiązkowo przy tych prądach przesmarowanie radiatora diody z gwintem wkręcanym do głowicy jakąś pastą termoprzewodzącą i po krótkim gotowaniu :mrgreen: mamy mega wypaśne mickro światełko :mrgreen:
Co zabawne o ile zamawiałem "coś" o nic nie mówiącej nazwie HF-18 to przyszło (i zresztą jest na zdjęciach) WF-602C :mrgreen:
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
pawelsz

podpowiem- UF-139 nie możesz ładować akusów 3V - były przejściówki do tego na kaidomain.com - tanie dośc, ale zgubiłem link do tego cuda, zreszta akusy 3V rzadko się używa, aczkolwiek czasami są niezbędne- np do Fenixów
ODPOWIEDZ