TANK TK-737 XP-G R5 zoom

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
ww296

TANK TK-737 XP-G R5 zoom

Post autor: ww296 »

Witam
Mam latarkę jak w temacie. Już po zakupie nie podobał mi się kolor diody (to moja pierwsza poważna latarka i dopiero przy jej zakupie zaczynałem orientować się w tematach poruszanych na tym forum).
Pierwszą "modyfikacją" było przejście na zasilanie ogniwem 18650, i chociaż mocy i tak było w niej wystarczająco do moich potrzeb to złapałem bakcyla i zapragnąłem więcej,więcej, więcej... ;)
Tak naprawdę w tej latarce jedynie nie odpowiadała mi barwa światła i CRI, z nieliniowym sterownikiem dało się żyć bo i tak max moc była tylko do zabawy.
Biorąc wszystko pod uwagę - analizując dokładnie wszelkie dane techniczne (nie czarujmy się, najważniejsza była MOC ;) ) zakupiłem gotowca od GREGA czyli L2P z neutralna
XM-l ka. No cóż kto widział ten wie - moc i kolor i CRI też ok, sterownik oczywiście extended - pełny wypas :)
Tank odszedł w zapomnienie - ale przy okazji zakupiłem od Grega sam sterownik który właśnie niedawno wymieniłem w Tanku (wkurzał mnie w nim również obowiązkowy stroboskop) - mam tam teraz 2,8 A - oczywiście wiem że XP-G R5 jest przesterowana więc nie świecę nią dłużej niż kilka sekund.
No ale jak się bawić to się bawić - planuję wstawić tam - Cree XM-L2 T6 3C na sinkpadzie od GREGA.
I teraz pytanie czy wymieniając Diodę, nie kombinując nic przy optyce i odbłyśniku nie stracę skupienia, który teraz ma ten tank - to fajny miecz świetlny i to chciałbym zachować -zyskując więcej mocy i niemęczący mnie kolor. Czy dobrzekombinuję?

Edit - polskie ogonki - nie ma żartów na tym forum z ortografią ;)
Ostatnio zmieniony środa 12 mar 2014, 18:29 przez ww296, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

XML ma większą strukturę od XPG więc w tym samym reflektorze skupienie będzie gorsze ale ogólnie będzie więcej światełka :)
ww296

odzew malutki - spróbuje sprecyzować pytanie:
Co uzyskam zamieniając Diode XP-G R5 zasilaną 1,4 A na XM-l zasilana 2,8 A.
Wiem że światła na samej diodzie będzie więcej ale będzie ona dokładnie w tym samym miejscu co XP-G R5 i co się stanie ze skupieniem i zasięgiem tej latarki?
Ewentualnie jaka diodę tam wsadzić aby uzyskać więcej i dalej i barwę neutralna i CRI wyższe?
dsk

Post autor: dsk »

Ze względu na zmianę z 1,4A na 2,8A - światła będzie więcej.
Ze względu na zmianę z XP-G na XM-L - skupienie będzie mniejsze, zasięg mniejszy, będzie świecić szerzej.
Czyli tak jak napisał fredek.

Żeby mieć skupienie większe niż z XP-G, musiałbyś celować w XP-E albo XR-E, ale tego nie polecam, bo i barwa zapewne chłodniejsza, i światła mniej niż z XM-L.

Może wymień po prostu na XP-G2 na Noctigonie (ew. SinkPadzie) z neutralnym, lekko ciepłym odcieniem bieli (3C-4C), daj tam 2A, a może nawet 2,8A prądu (o ile wydoli odprowadzanie ciepła) i ciesz się skupieniem, barwą i mocą naraz. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Na XM-L na pewno nie będzie dalej niż na XP-G, jeżeli już to XP-G2, ma mniejszy kąt i więcej wytrzyma. Ze sterownika wyrzuć 1 lub 2 AMC i będzie lepiej. Jaką średnicę ma soczewka?
Awatar użytkownika
Saud

Post autor: Saud »

ww296 pisze: Co uzyskam zamieniając Diode XP-G R5 zasilaną 1,4 A na XM-l zasilana 2,8 A.
Na pewno stracisz czas ... świecenia latarki ...

Podrawiam
Awatar użytkownika
Zbychur

Jeśli szukasz ładnej barwy to Greg kiedyś miał XP-G2 w neutralu, bardzo przyjemna barwa.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Do ładnej prawdziwej neutralnej barwy i wysokiego CRI polecam Nichia.
Model 219B barwa 4500K CRI 92, Daje rade do 2A.
Powierzchnia chipa podobna do XP-G2 dzięki czemu na zasięgu niewiele stracisz, o ile nie zyskasz dzięki wysokiemu CRI.
ww296

Soczewka a raczej koronka po wewnątrz ma 25mm.

Tak Nichie biorę pod uwagę chociaż niechętnie bo szukam właśnie małej latareczki (EDC - AA/14500) z taką diodą a z tej chciałbym max moc :twisted: .

Zbychur i dsk - rozumiem że Wasze propozycje XP-G2 neutral to propozycje z największą mocą i zasięgiem i kolorem odpowiednim?

SAUD - niekoniecznie stracę bo mam lepsze tryby - tryb max to tylko taki do WOW :), zresztą ta latarkę traktuję szkoleniowo lub zabawowo w zależności od humoru.
Skąd wziąć tą XP-G2 neutral lub ciepły- może ktoś ma na zbyciu lub zna dobre źródło?
Ostatnio zmieniony środa 19 mar 2014, 19:42 przez ww296, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

O ile dobrze kojarzę, nichia 219B, będzie wydajniejsza od XP-G2 w tej samej barwie (4500) i na Noctigonie czy SInkPad do tych 6xAMC da rady ale to max. XP-G2 można bezpiecznie 3A pogonić jeśli chłodzenie jest dobre a to da już koło 600lm na diodzię, co dla nichia jest nie osiągalne. Po za tym ma wyższe napięcie przewodzenia, co spowoduje szybsze nagrzewanie.
ww296

jako, że nie mogę na słowo uwierzyć, że okolice 1000 Lm (XM-l2) będą świeciły bliżej niż ~ 500 Lm (XPG2) to zamówiłem obie do testów. Nichię 219B też zamówiłem ale będzie miała inne przeznaczenie, jak się uda i ją przetestuje w tym Tanku :)
Awatar użytkownika
Zbychur

ww296 pisze:jako, że nie mogę na słowo uwierzyć, że okolice 1000 Lm (XM-l2) będą świeciły bliżej niż ~ 500 Lm (XPG2)
Soczewka w tym tanku ma 20-25mm na moje oko. XM-L ma duży emiter i kąt świecenia 125st do spadku jasności, zobacz ile światła nie trafi na soczewkę. XP-G2 ma sporo mniejszy emiter i kąt świecenia 115st. Robiłem kiedyś taki poglądowy rysunek, jest na dole pierwszego postu tu
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13246

Teoretycznie XR-E czy XP-E będzie miała większy zasięg niż XP-G2, ale sporo mniej światła na flood.
ODPOWIEDZ