Witajcie,
Kupiłem latarkę ultrafire XML U2 (tak pisze na diodzie), dioda pobiera maksymalnie 850 mA. Źródło zasilania jest w stanie dostarczyć 3A. Czy da radę sterownik w takiej latarce przestawić na 3A
Pozdrawiam
Darek
Latarka Ultrafire XML U2 - max prąd 850 mA
- smokuxx1987
Re: Latarka Ultrafire XML U2 - max prąd 850 mA
To jak wróżenie z fusów.darrrrek pisze:Witajcie,
Kupiłem latarkę ultrafire XML U2 (tak pisze na diodzie), dioda pobiera maksymalnie 850 mA. Źródło zasilania jest w stanie dostarczyć 3A. Czy da radę sterownik w takiej latarce przestawić na 3A
Pozdrawiam
Darek
Podaj model latarki i najlepiej zrób zdjęcia latarki i drivera.
Wątpie żeby można było fabryczny driver tyle podkręcić, najlepiej wymienić na taki ze stabilizacją i zabezpieczeniami.
Latarka kupioina na chinskiej stronie:
http://www.aliexpress.com/item/UltraFir ... 67177.html
czy jak diodę podłącze bezpośrednio do ogniwa 18650 (4V) to ją spalę
http://www.aliexpress.com/item/UltraFir ... 67177.html
czy jak diodę podłącze bezpośrednio do ogniwa 18650 (4V) to ją spalę
darrrrek, Zanim cokolwiek podkręcisz, rozbierz to ustrojstwo i zrób fotki, zwłaszcza piguły. Teraz spróbuję powróżyć z fusów . Po pierwsze piguła ma pod diodą pustkę (obym się mylił). Po drugie, obstawiam też, że driver daje w diodę więcej niż pokazuje miernik, a powodem takiego wyniku mogą być kiepskie kable multimetru. Po trzecie, chcesz podkręcać, bo efekty odbiegają od tego co jest pokazane na zdjęciu.
Teraz na poważnie, trzeba najpierw sprawdzić, czy konstrukcja jest w stanie odprowadzić ciepło z diody, jeśli jest jak wspomniałem wyżej, dziurawa, to podniesienie prądu zabije diodę. Druga rzecz, to dioda, XM-L nie jest najlepszym wyborem przy soczewce o średnicy 20mm. Zbyt wiele start światła, przy maksymalnym skupieniu, przez soczewkę nie wyjdzie nawet 40% światła emitowanego przez diodę. Zdjęcia na aukcji zostały sfabrykowane i mocno przesadzone pod każdym względem, skupienia i rozkładu szerokości świecenia na flood, mam rację? Twierdze tak dlatego, że soczewka jest zbyt głęboko schowana w koronce aby taką szerokość uzyskać, a na ścinie nie widać charakterystycznych na koronce wyżłobień. Nie była to najlepsza inwestycja, ale skoro już masz to można to jeszcze jakoś doprowadzić do używalności. Zrób najpierw fotki piguły, sterownika i diody. Na pewno jest tam XM-L?
Teraz na poważnie, trzeba najpierw sprawdzić, czy konstrukcja jest w stanie odprowadzić ciepło z diody, jeśli jest jak wspomniałem wyżej, dziurawa, to podniesienie prądu zabije diodę. Druga rzecz, to dioda, XM-L nie jest najlepszym wyborem przy soczewce o średnicy 20mm. Zbyt wiele start światła, przy maksymalnym skupieniu, przez soczewkę nie wyjdzie nawet 40% światła emitowanego przez diodę. Zdjęcia na aukcji zostały sfabrykowane i mocno przesadzone pod każdym względem, skupienia i rozkładu szerokości świecenia na flood, mam rację? Twierdze tak dlatego, że soczewka jest zbyt głęboko schowana w koronce aby taką szerokość uzyskać, a na ścinie nie widać charakterystycznych na koronce wyżłobień. Nie była to najlepsza inwestycja, ale skoro już masz to można to jeszcze jakoś doprowadzić do używalności. Zrób najpierw fotki piguły, sterownika i diody. Na pewno jest tam XM-L?
Ja bym to opchnął na allegro(za tyle co kupiłeś) i kupił coś na reflektorze typu convoy m1. Będziesz miał 2.8A i zasięg lepszy niż w tym zoomie.
Ostatnio zmieniony niedziela 23 mar 2014, 08:13 przez Hawuz, łącznie zmieniany 1 raz.