Zakup auta - pytanie o zwolnienie z opłaty skarbowej 2%

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
skaktus

Zakup auta - pytanie o zwolnienie z opłaty skarbowej 2%

Post autor: skaktus »

Witam.

Mam zamiar na dniach zakupić auto. Sprzedającym jest firma, może wystawić fakturę VAT, mówi jednak że nie musi.

Pytanie jest takie - czy jak wystawi fakturę VAT to z automatu jestem zwolniony z opłaty skarbowej (2%) czyli od czynności cywilno-prawnych ? Opłata nie jest mała więc każdy grosz będzie przydatny. Auto kosztuje więcej niż 1000 zł.

Macie w tym jakieś doświadczenie ?
ILPT
Zajonc

Post autor: Zajonc »

Z fakturą VAT za auto pędzisz prosto do wydziału komunikacji, nie płacąc haraczu w skarbowym. Więc 2% wartości auta (katalogowej) zostają w kieszeni.
ptja

Post autor: ptja »

Art. 2, p.4, lit. a) Ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
max4max

Post autor: max4max »

skaktus pisze:Mam zamiar na dniach zakupić auto. Sprzedającym jest firma, może wystawić fakturę VAT, mówi jednak że nie musi.

Pytanie jest takie - czy jak wystawi fakturę VAT to z automatu jestem zwolniony z opłaty skarbowej (2%) czyli od czynności cywilno-prawnych ?
Z automatu jesteś zwolniony na podstawie podanego wużej punktu ustawy, czyli:
art. 2
Nie podlegają podatkowi:
...
4) czynności cywilnoprawne, inne niż umowa spółki i jej zmiany, jeżeli przynajmniej jedna ze stron z tytułu dokonania tej czynności jest:

a) opodatkowana podatkiem od towarów i usług,

b) zwolniona z podatku od towarów i usług, z wyjątkiem:

– umów sprzedaży i zamiany, których przedmiotem jest nieruchomość lub jej część, albo prawo użytkowania wieczystego, spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, prawo do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej lub prawo do miejsca postojowego w garażu wielostanowiskowym lub udział w tych prawach,

– (uchylone),

– umowy sprzedaży udziałów i akcji w spółkach handlowych;
Moim zdaniem faktura nie jest konieczna, choć oczywiście najlepiej dokumentująca zakup od takiego podmiotu.
Moim zdaniem wystarczyłby właściwy opis w umowie sprzedaży, ale faktura na pewno też nie zawadzi.
RADZIO

Post autor: RADZIO »

Jako nowy, Witam wszystkich.
Faktura VAT Marża zwalania Cie z podatku i idziesz bezpośrednio do wydziału komunikacji rejestrując auto. Kiedyś gdy auto miało wartość mniejsza niż 2 500 zł ustawowo nie płaciło się podatku nie wiem jak jest teraz.Pracowałem ostatnio w komisie tyle ze internetowym (brak placu komisowego). Także wystawialiśmy fakturę i wraz z umową komisowa kupujący udawał się do wydziału pomijając skarbówkę.Trzeba tez zaznaczyć ze Urząd skarbowy posiada swoje tabele cenowe odnośnie aut. Samochód za powiedzmy 2000 zł może być warty po ichniejszemu więcej co przekłada się na podatek.Także lepiej będzie z fakturą VAT Marża
Awatar użytkownika
skaktus

Panowie, zakup jest coraz bliżej. Jak się okazuje, sprzedający jest "nievatowcem" - prowadzi przedsiębiorstwo, ale jest zwolniony z podatku VAT (na podstawie tego że jego dochód nie przekracza 10 000 euro).

Znalazłem taki zapis:
7. Podatek od czynności cywilnoprawnych

Według art. 4 pkt 1 ustawy z 9.9.2000 r. o podatku od czynności cywilnoprawnych obowiązek podatkowy ciąży przy umowie sprzedaży na kupującym, z zastrzeżeniem art. 2 pkt 4 lit. a) i b) tej ustawy, który stanowi, że nie podlegają podatkowi czynności cywilnoprawne, jeżeli przynajmniej jedna ze stron z tytułu dokonania tej czynności jest:
opodatkowana podatkiem od towarów i usług,
zwolniona z podatku od towarów i usług.

Sprzedaż samochodu należącego do przedsiębiorcy, co do zasady, podlega podatkowi VAT (nawet jeśli jest od VAT zwolniona), więc taka transakcja nie podlega PCzCywU.
Gdyby sprzedającym był "zwykły vatowiec" sprawa jest jasna - jestem zwolniony.

Co w wypadku nievatowca ? Auto pochodzi z 2011 roku, sprowadzone do polski w 2012 roku.

Jakieś doświadczenie ?
ILPT
Giepeski

Post autor: Giepeski »

Rozmawiałem z moją księgową i powiedziała mi , że dla kupującego nie ma znaczenia, czy sprzedający jest płatnikiem VATu, czy też nie jest. Powiedziała mi również, że jeżeli będę miał fakturę na zakup samochodu, to nie zapłacę 2% opłaty skarbowej.
Ważne, aby cena na fakturze nie była zbyt zaniżona, bo wtedy skarbówka może się po jakimś czasie przyczepić.
Awatar użytkownika
skaktus

Popieram poprzednika :) U mnie skończyło się bez zakupu :P
ILPT
ODPOWIEDZ