UltraFire C8 - do roweru

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
donald7000

UltraFire C8 - do roweru

Post autor: donald7000 »

Witam.

Niedawno kupiłem UltraFire C8 ale porównując do latarki z soczewką-zoomem nie nadaje się do jazdy rowerem.
UF ma dużo światła, ale świeci bardzo wąsko i przez to nie nadaje się do oświetlania trasy przed kołem. Widziałem w sprzedaży reflektory OP ( jeśli dobrze piszę ) ale jaki będzie efekt zastosowania takiego reflektora ?

Czy jest jakiś sposób na tanią przeróbkę tej latarki do zastosowań rowerowych ?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

1. Dokupić Convoy S3 (albo s2 - taniej) i używać razem, S3/2 da nam szerokie światło, C8 duży zasięg :)
1b). Zamienić C8 na S2 z kimś ;)

Wracając do pytania:

Odwracalnie:

3. możemy nakleić trochę folii bezbarwnej, może trochę matowej na szybkę - to też zaburzy skupienie.
3b) możemy bezbarwnym lakierem do paznokci na-ciapać na szybce - na początku nakładania lakier jest płynny i się wygładza, ale gdy zacznie podsychać a my będziemy ciapać po nim pędzelkiem, to powierzania zacznie się robić nierówna i rozpraszająca.

Zaczął bym chyba od 3b. bo jest metodą odwracalną - możemy zmyć zmywaczem :)

Tanio, ale pracochłonnie... i dość nieodwracalnie ;)

2. Możemy popsuć skupienie... Pod-szlifować reflektor od strony diody i wprowadzić diodę głębiej. Należy to robić po trochu i obserwować efekt, gdybyśmy przesadzili naszym oczom ukarze się dziura w spocie. Obawiam się, że przy tak dużym refie, ta metoda może być niewystarczająca :( Gdy skrócimy reflektor, to może on nie dociskać diody i będzie potrzebna grubsze podłoże, albo jakieś podkładki gdzieś... ale nie wiem czy ref można cofnąć w tym modelu...

Powodzenia. :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

Można też troszeczkę wykręcić pigułę, przesunie się dioda względem odbłyśnika i będzie szerzej.

PS: Pisane z tebletu bez ogonkow. Sorki
Ostatnio zmieniony sobota 15 mar 2014, 21:31 przez Volo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Zamontowanie specjalnego szkiełka może polepszy rozkład wiązki:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12838
donald7000

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Nie sądziłem że cokolwiek można z tym zrobić, chyba najszybciej będzie jak wykombinuję jakąś plexi i ją zmatowię, zamiast szybki szklanej która jest oryginalnie.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

A jaką masz diodę w tym C8? Na XM-L2 T6 3C reflektor OP świeci tak
Obrazek
donald7000

Zerknij sam, bo ja się jeszcze na tym nie znam

jak okiełznam google drive to podesle link do zdjecia diody

http://imageshack.com/a/img59/3825/pt8m.jpg
Ostatnio zmieniony sobota 15 mar 2014, 23:03 przez donald7000, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojto

Widać że jest to Cree XR-E, nie dziwię się że niewygodnie się z nią jeździ - pewnie jest bardzo skupiana :P
Zbychur podesłał zdjęcia C8 z diodą XM-L2 która ma większy element świecący, co powoduje mniejsze skupienie.
Swoją drogą, skoro niedawno kupiłeś tą latarkę to mogłeś wybrać z XP-G2 albo XM-L2, zwłaszcza tą drugą która świeci dużo mocniej i szerzej
Awatar użytkownika
Zbychur

donald7000 pisze:Zerknij sam, bo ja się jeszcze na tym nie znam
Nie bardzo wiem na co mam teraz zerknąć :razz: Ale widzę, że kolega Wojto, dostrzegł XR-E, tego się spodziewałem, albo XP-E, dlatego że żaden tani zoom nie świeci lepiej od C8 na XM-L nawet w refie SMO.

[ Dodano: 15 Marzec 2014, 23:07 ]
Ok. już widzę. Ta dioda nadaje się na szperacz jak żadna inna, ale na rower średnio. :)

[ Dodano: 15 Marzec 2014, 23:09 ]
Po za tym jeszcze jedna rzecz mnie niepokoi, mianowicie pod podłożem diody zdaje się jest pusto a to zły znak, w perspektywie wymiany na XM-L.
donald7000

[ Dodano: 15 Marzec 2014, 23:07 ]
Ok. już widzę. Ta dioda nadaje się na szperacz jak żadna inna, ale na rower średnio. :)

[ Dodano: 15 Marzec 2014, 23:09 ]
Po za tym jeszcze jedna rzecz mnie niepokoi, mianowicie pod podłożem diody zdaje się jest pusto a to zły znak, w perspektywie wymiany na XM-L.[/quote]

No nie, jedno zdjęcie i już zostałem rozgryziony ?
Panowie to jeśli teraz macie coś napisać to po polskiemu bo co słowo to będę musiał do słownika "światełkowego" zaglądać.

Latarka jest za około 20 zł, więc chyba bez rewelacji.
Awatar użytkownika
Wojto

Pierwsza podstawowa rzecz to poprawa chłodzenia diody. Opiera się ona jedynie rantami o aluminiowe podłoże z dziurą w środku której być nie powinno. Te wszystkie diody bardzo się grzeją więc trzeba zapewnić im odpowiednie chłodzenie by się nie spaliły. 20zł to jeszcze dobra cena. Można pomyśleć nad wymianą diody na taką która będzie świecić szerzej (i jaśniej ponieważ XR-E to nie jest najjaśniejsza dioda), albo zastosowanie matowej szybki. To wszystko zależy od Twoich chęci
donald7000

Jaka dioda zaświeciłaby szerzej i czy łączyło by się to z wymianą sterownika - drivera ?
Awatar użytkownika
Zbychur

Dobra to po kolei.
Dioda XR-E ma mały emiter o kacie świecenia 90°, dzięki temu układa się pięknie w skupienie w reflektorze i efektem tego jest snop jak laser. Dlatego własnie nadaje się do budowania szperaczy czyli latarek dalekiego zasięgu. Dioda XM-L czy nowsza nieco wydajniejsza XM-L2 ma dużo większy emiter i kąt świecenia do spadku jasności 125°. Świeci szerzej i może dać, przy dedykowanym prądzie, ponad 300% światła emitowanego z diody XR-E. Na pewno do zastosowań rowerowych będzie o wiele lepsza.

Co do wspomnianej dziury pod diodą. Ledy to genialne źródło światła ale mają też swoje słabe strony. Jedną z nich jest temperatura. Wbrew twierdzeniu niektórych "fachowców" ledy się grzeją i co gorsza to nadmierne ciepło koniecznie trzeba z nich odprowadzić na zewnątrz latarki. Dioda oddaje ciepło przez pad termalny na podłoże do którego jest przylutowana, z tego podłoża powinno ono być, w przypadku twojej latarki, przekazane na pigułę, czyli element, na którym jest osadzone. Tutaj właśnie pojawia się problem, bo podłoże opiera się minimalnie o rant tejże piguły i na pewno nie jest w stanie w wystarczającym tempie przekazywać tego ciepła, bo powierzchnia styku jest zbyt mała. Piguła powinna być pełna (choćby 1.5-2mm materiału pod całą powierzchnią podłoża), później z piguły nadmierna temperatura przekazywana jest na korpus latarki, co skutkuje odczuwalnym i pożądanym jego nagrzewaniem się. Jesli te zasady nie są zachowane, żywotność diody a co za tym idzie bezawaryjność latarki będzie poddana ciężkiej probie.

Jeśli dałeś 20zł to nie tragedia, widzę 2 opcje. Pierwsza, to modyfikacja latarki, co będzie się wiązało z pewnymi kosztami (zakup diody, sterownika i raczej wizyta u tokarza) i twórczym wkładem własnym, chyba że chcesz to komuś zlecić co jeszcze koszty zwiększy chociażby o przesyłki. Druga opcja, chyba tańsza, to zakup nowej latarki. Żeby świeciła podobnie do tej z mojego zdjęcia, to taka opcja.
http://www.banggood.com/Convoy-C8-AK47- ... 08245.html
Tutaj wystarczą tylko kosmetyczne poprawki i latarka jak ta lala. Chociaż jeśli ma być na rower, to można też iść w tym kierunku
http://www.banggood.com/buy/convoy-s2.html
lub
http://www.banggood.com/buy/convoy-s3.html.

Po za tym warto też zastanowić się nad posiadanymi ogniwami i ładowarką. Może być tak, że ogniwa, które dawały radę przy sterowniku w Twojej latarce (myślę że jakieś 1-1,3A w diodę), nie koniecznie mogą sobie poradzić z prądami rzędu 2,1-2,8A, jakie będą pobierane prze w/w latarki na XM-L2.
Co do ładowarek, to w tanich zestawach występują też czasem kiepskie ładowarki, takie jak ta

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13078

Aby było dobrze i bezpiecznie, wszystkie w/w warunki muszą być spełnione. Ot tyle :)

[ Dodano: 16 Marzec 2014, 00:07 ]
donald7000 pisze:Jaka dioda zaświeciłaby szerzej i czy łączyło by się to z wymianą sterownika - drivera ?
No to już odpowiedziałem wyżej. Podstawa, to doprowadzenie piguły do porządku, więc albo zakup nowej
http://www.fasttech.com/products/1616/1 ... hlight-diy
niestety tu już wyprzedane, może komuś rzuciło się w oczy gdzie indziej.
Lub wypełnienie obecnej, czy też toczenie zupełnie nowej poprawnej piguły.
Awatar użytkownika
darol

Post autor: darol »

W te piguły dobrze pasuje zeszlifowane na płasko 20 groszy z lat 70 tych, dodatkowo podnosi podłoże i wreszcie reflektor ma szansę docisnąć to wszystko jak należy. Na wszystkie powierzchnie pasta termo i przy tym prądzie termicznie da radę. Dodatkowo wymiana sprężynki na sztywniejszą w sterowniku, bo ta oryginalna jest chyba od długopisu i latarka na wybojach zmienia tryby. Problem to też brak stabilizacji i zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem. Ja dokupiłbym coś szerszego, tak jak sugerowano wcześniej, a c8 po poprawkach do doświecania używał jako długich.
donald7000

Zbychur pisze: ... Jeśli dałeś 20zł to nie tragedia, widzę 2 opcje.

Pierwsza, to modyfikacja latarki, co będzie się wiązało z pewnymi kosztami (zakup diody, sterownika i raczej wizyta u tokarza)

Druga opcja, chyba tańsza, to zakup nowej latarki. Żeby świeciła podobnie do tej z mojego zdjęcia, to taka opcja.
http://www.banggood.com/Convoy-C8-AK47- ... 08245.html
Tutaj wystarczą tylko kosmetyczne poprawki i latarka jak ta lala.

Chociaż jeśli ma być na rower, to można też iść w tym kierunku
http://www.banggood.com/buy/convoy-s2.html
lub
http://www.banggood.com/buy/convoy-s3.html.
Po kalkulacji chyba łatwiej kupić Convoy C8 XML2 T6-4C niż kombinować we własnym zakresie, wcale nie będzie taniej.

Ale właśnie czy nie lepiej zainwestować w Convoy S3 XML2 T6-4C ?

Chcę mieć głownie światło do roweru, żadne bajery mnie nie interesują typu 8 modów itd, 100% + jakieś strobo ab być widocznym.

Czy wspomniany Convoy S3 XML2 T6 4C będzie świecił szerzej od Convoy C8 XML2 T6 4C ?

Czy jesteście w stanie określić jak długo latarki z taką diodą są w stanie świecić do sensownego najniższego poziomu oświetlania drogi ? (trochę skomplikowane, ale to dość ważne, zakładając że używamy akku UltraFire 18650 3000mAh ? )

Niby latarka do roweru, ale zachodu przy tym co nie miara:) Trochę zaczynam się z tego śmiać, kiedyś mając MagLite 3D myślałem że lepszych chyba nigdy nikt nie wymyśli, a tu proszę. Chodź gdyby nie koszty baterii D i długość ML to chyba zaprzęgłbym go do roweru ;)
ODPOWIEDZ