latarka z autozoomem?!

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Sam raczej nie złożę bo nie mam odpowiedniego sprzętu
Śrubokręt(ojciec na pewno ma), lutownica - 20zł, jakaś pasta termoprzewodząca - 10zł, tyle ci powinno starczyć do złożenia swojej latarki, większość z tego każdy majster ma...
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
kajetan

Post autor: kajetan »

Lutownica-jest pasta termoprzewodząca brak (nawet kasy nie mam, u mnie w okolicy nie kupi a mama mi przez neta nie da kupić), śrubokręt- mam lecz co najważniejsze umiejętności-brak :( jedyne światełka jakie zrobiłem działały na zasadzie łuku elektrycznego, lecz i to nie jest imponujące bo mam przetwornicę WN na trafopowielaczu ale trafopowielacz słaby. to w awatarze to iskrownik od tv ale zrobiłem jeszcze tak ze dwa odpowiednio wygięte druty włożyłem do szklanej probówki i szczelnie zakleiłem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
zdjęcia poprawione :)
Ostatnio zmieniony niedziela 16 mar 2014, 10:40 przez kajetan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Proszę przeedytować fotki do formatu zgodnego z regulaminem, lub dodać poprzez odpowiedni formularz przy edycji postu.
Jaki to ma związek z tematem??
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Fajne :smile:
Ale jak ty nie masz umiejętności, przecież bawisz się HV :razz:
Jak mama ci nie daje robić przelewów to niech ci założy własne, lub przelew pocztowy na paypal i tym oto paypalem płacisz za chińszczyznę.

EDIT:
Pyra, a no taki że kolega pokazuje swoje światełka jakie potrafi zrobić.
Awatar użytkownika
Borsuczy

Post autor: Borsuczy »

kajetan, nie rozumiem nieco... Jak masz u siebie pocztę, to co stoi na drodze, żebyś zamówił coś, poszedł na pocztę wysłał pieniądze, czyli cena zakupu + 2,50zł opłaty za niewiadomo co, albo 3, jak chcesz na jutro, żeby kasa doszła, rodzice nie muszą nawet wiedzieć.
Nie masz umiejętności? Zgaduję, że chodzi o lutowanie. Jest wiele poradników jak lutować.
Tu: http://elportal.pl/index.php?module=Con ... K1wszystko
jest co nieco, wystarczy wiedzieć w sumie czym jest lutowanie i na czym polega. Zaczynałem naukę lutowania też jakoś w twoim wieku, czyli 2 lata temu. :mrgreen:
Techniki lutowania ucz się sam, bo każdy ma swoją. Pamiętam jak mnie majster "uczył" lutować, jak naprawiał przewód jakiś od tylnych świateł, robił to tak: brał cynę na grot, do tego grota przykładał kabelek, bielił w ten sposób obie końcówki, a potem ja musiałem mu te przewody trzymać złączone, żeby mógł lutownicą je polutować. Tak robić nie można. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Doctore pisze:Pyra, a no taki że kolega pokazuje swoje światełka jakie potrafi zrobić.
No i....
Temat jest o latarce z autozoomem.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

kajetan pisze:A jaką latarkę byście mi polecili do 230zł
Cześć kajetan. Trochę Cię nie rozumiem, raz prosisz o latarkę do 230zł (czyli nie taka tania, bo już te za 70-100zł są naprawdę dobre).
A raz piszesz, że nie masz pieniędzy na pastę termoprzewodzącą?
Że zacytuję z klasyki (skecz "Sęk" Kabaretu Dudek) "Gdzie tu logika?" Dobra nie drążę już tego tematu, bo odpowiadam tu w innym celu.

Przygotowałem poradnik ilustrowany w jaki sposób wrzucać obrazy na światełka:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=142667#142667

Mam nadzieję, że przy jego pomocy poprawisz zdjęcia łuków elektrycznych.
BTW bardzo ładne te zdjęcia tych wyładowań.

Pozdrawiam marmez
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
kajetan

Post autor: kajetan »

Witam. zdjęcia poprawię. lutować umiem, chodzi o to że zwykle jak coś robię to mimo że staram się jak najbardziej to można to potłuc o kant (cztery litery). o latarkę do 230zł proszę dlatego ze teraz mam inne wydatki a jak już będę mógł luzem zbierać na coś innego to wtedy uzbieram na latarkę (chociaż w sumie to fakt mógłbym się spytać jak bym miał kasę ) no ale chodziło głównie o wasze zdanie na temat latarki w pierwszym poście więc temat można zamknąć :) a jeśli chodzi o to ze nie mam umiejętności a bawię się WN, no bez przesady, zasilacz kupiłem od kolegi, trafopowielacz miałem, wystarczyło nawinąć 6 zwojów na rdzeń i gotowe :D a pasty termoprzewodzącej mi mama kupić nie da bo się nie opłaca za 10 zł, może jak będę kupował nowy procesor do kompa to kupię przy okazjii więcej pasty (taka od pc się nada?)
pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

kajetan pisze: (taka od pc się nada?)
Idziesz do komputerowego i kupujesz pastę ale nie białą silikonową, tylko coś typu Revoltec, na podstawowe konstrukcje nadaje się bardzo dobrze.

Tak wygląda
http://www.komputronik.pl/product/11081 ... _0_5g.html
w komputerowym na mieście można kupić od 6zł. To tylko przykład, są inne, lepsze, ja jednak tą mam sprawdzoną i jeśli nie katuję diody jakimiś wielkimi prądami to w zupełności wystarczy. Ważniejsze od pasty jest przygotowanie podłoży między którymi ma być nałożona, chodzi o to, żeby tej pasty weszło jak najmniej. :)
Nikt Cię nie będzie zmuszał ani na siłę stymulował do zakupu, to Twój wybór. Po za tym, żeby mieć dobrą latarkę wcale nie trzeba wydawać ponad 200zł. Wystarczy dobrze zagadać i podłączyć się do kogoś, kto zamawia za granicą, jest taniej niż w kraju i samemu przeprowadzić proste modyfikacje, przy okazji nauczyć się jak to działa. Jeśli się boisz grzebać, to w naprawdę w dobrych cenach można coś dostać w forumowym sklepiku, poprawione i gotowe do działania. Jak będziesz gotowy na porządną latarkę, daj znać, pomożemy coś znaleźć i ewentualnie zmodyfikować.
Co do twoich projektów ze zdjęć, to możesz je wrzucić do forumowej galerii, albo do działu "Nasze projekty i modyfikacje" i opisać jak je zbudowałeś. Zdjęcia wyszły bardzo ładne więc warto trochę się pochwalić i "poszpanować" :)
ODPOWIEDZ