latarka do specyficznych zastosowań

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Jak zobaczyłem latarkę Bailong za 200 :( zł to aż się wystraszyłem że ktoś zapłacił tyle za latarkę z zoomem, na szczęście jest bez zoomu i można ją modyfikować.
Do pełnego wypasu brakuje
sterownika dającego >2.8A (o ile będzie mogła dobrze odprowadzać ciepło)
poprawy termiki - najważniejsze, mam nadzieję że podłoże pod diodą nie będzie wklęsłe jak u Maciex83
Wymiany baterii... przy poborze 1.36A i dwóch dobrych ogniwach powinna ona świecić pewnie z 5 godzin.
Wymiany diody na np. XM-L2 U2 która da więcej światła przy tym samym skupieniu i zimnym odcieniu skoro go lubisz, albo XP-G2 dla lepszego zasięgu :)

Przy okazji - masz tą latarkę zamocowaną do karabinu ? :D
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Przy sterowniku dającym w diodę 3A i 2 akumulatorkach panasonic 3400mAh powinno być ponad 2 godziny pracy w trybie 100%.

Korpus da rade z ciepłem jednak pigułę będzie należało poprawić jeżeli będzie wklęsła, a jak nie to i tak wypada zdrapać anodyzację.
Diodę można dać jak proponuje Wojto XM-L2 U2 np. na sinkpadzie albo i nawet XP-G2 - powinna wyjść niezła igła.

A już poza tematem to 200zł za tą latarkę to kupa kasy, a i tak trzeba ją poprawiać. Podany wcześniej small sun można kupić za ~70zł prosto z chin, wówczas w 200zł można się zmieścić z modyfikacją z której to wychodzi na prawdę zacne światełko, akku panasonic i ładowarka.

@Iperyt68 te akku z zabezpieczeniem "ultracrap" mają około 1000mAh jeżeli by wyliczać z tego podanego czasu pracy.

PS. Wojto, troszkę lat mi dodałeś ;)
Wojto pisze:Maciex83
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Iperyt68

Post autor: Iperyt68 »

OK, przepraszam, że dopiero teraz ale "we fabryce" internet "zdechł". Poniżej link do fotek sterownika:
https://www.dropbox.com/sh/b6nm4rb7cyc1u6z/JujeXfIErm
Przy okazji odlutowywania diody stwierdziłem, że podłoże pod diodą jest proste (bez wklęsłości i takich tam). Poza tym naszło mnie by sprawdzić jeszcze raz prąd jaki idzie na diodę (poprzednio sprawdzałem to przy odkręconej "dupce" dotykając sondami miernika akusa i obudowy) teraz zrobiłem to przez czerwony przewód sterownika i "+" na podłożu diody. Wyszło 2,48A, powtórzyłem jeszcze dwa razy i wychodziło tak samo, czyli :oops: :oops:
Ostatnio zmieniony czwartek 13 mar 2014, 10:07 przez Iperyt68, łącznie zmieniany 1 raz.
vivere militare est
Awatar użytkownika
maciex93

Ooo widzisz, ważna wieści ogłosiłeś ;)
Zatem poprzedni pomiar 1,36A to prąd jaki był pobierany z ogniw, a 2,48A to prąd jaki idzie w diodę.

I tu zależy jak bardzo masz ochotę się "bawić" najprostszą drogą do poprawy skupienia to będzie zakup diody XP-G2 na miedzianym podłożu sinkpad 20mm i po prostu zamiana, trzeba będzie diodę dobrze wycentrować, jak to się uda to powstanie niezły miecz świetlny.

Opcja 2. To podkręcenie sterownika, ale najpierw poproszę Cię żebyś spojrzał na zdjęcie:
Obrazek

I miernikiem sprawdził czy pomiędzy punktami zielony-zielony i czerwony-czerwony jest przejście (na multimetrze jest taka opcja, jak się zwiera sondy to piszczy) obstawiam że będzie piszczeć ;)

Następnie trzeba się zaopatrzyć się w rezystor 0,5Ω najlepiej SMD i wlutowanie go pomiędzy punkt zielony-czerwony.
Do tego dioda XM-L2 U2 jakaś zimniejsza może 1C, prąd powinien wynieść ~3,2-3,3A w diodę.

Albo po prostu tylko diodę wymienić na XM-L2 i dobre akku do zestawu.

Dla pamięci dodam że ten sterownik jest oparty o okład QX5241, często w latarkowych sterownikach ta nazwa jest zdarta, więc może się to info przydać.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Iperyt68

Jak to mówią wow, chyba przeceniasz moje możliwości :-| Ale spróbuję... Jeżeli chodzi o poprawę właściwości świetlnych to nie tak bardzo mi na tym zależy jak na dodaniu jeszcze z jednego trybu świecenia (teraz są 3: 100% - 50% - strobo) i pozbyciu się "migacza", a najważniejsze na czym by mi zależało to by była pamięć ostatnio użytego trybu pracy. A więc raczej wymiana driver'ka...
vivere militare est
Awatar użytkownika
maciex93

No, masz rację, skoro pozbycie się migaczy ważniejsze to i tak wymiana drivera, przy czym nie licz na takie z 4 trybami stałymi, jak już to standardowe 3 z pamięcią ostatnio używanego.
A, no i utrata zmiany trybów tym bocznym przyciskiem, na rzecz tego z tyłu.
Awatar użytkownika
Iperyt68

Krok po kroku zaczyna mi się co nieco rozjaśniać ;) . Fakt zależy mi na wymianie sterownika i tu proszę o poradę na jaki i chyba ważniejsze gdzie to dostać (może ktoś tu na Forum ma coś takiego?). Druga sprawa to rozumiem, że wymiana sterownika nie zamyka drogi do wymiany diody (to bym zrobił w drugim etapie, podpaliłem się na XP-G2 na miedzianym podłożu sinkpad 20mm i tu też pytanie gdzie to dostać?)

[ Dodano: 17 Marzec 2014, 13:21 ]
maciex93 pisze:....
Opcja 2. .... I miernikiem sprawdził czy pomiędzy punktami zielony-zielony i czerwony-czerwony jest przejście (na multimetrze jest taka opcja, jak się zwiera sondy to piszczy) obstawiam że będzie piszczeć ;)
Aloha, trochę to trwało ale w końcu zdobyłem miernik z taką opcją. Pomacałem sondami i oto rezultaty: pomiędzy zielonymi nie ma przejścia, pomiędzy czerwonymi również go nie ma. Natomiast pomiędzy zielonym a czerwonym jest - pojawia się sygnał dźwiękowy. Czy tak ma być :?:

[ Dodano: 27 Marzec 2014, 09:44 ]
Witam, jako że nie porzuciłem pomysłu z przeróbką latarki, a w "sklepiku" pojawił się sterownik: 3A z 1-2 Li-Ion model LD-2C od usera @Bocian powstaje pytanie (nie ukrywam, że liczę na pomoc) czy to się nada :?: Średnica o 2mm mniejsza od oryginału ale dałoby redę, a co z elektryką :?:
vivere militare est
ODPOWIEDZ