Średnica podłoża 16 czy 20mm - fi piguły: 20mm, oraz kabelki

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
ww296

Post autor: ww296 »

Co do lutownicy -też sobie kupiłem taką w innym markecie - możesz nią sobie co najwyżej... w sumie to nie wiem co. ;)
Miałem kiedyś starą Polską Lutolą, niestety zaginęła gdzieś i przez parę lat lutowałem tanimi kolbówkami - mają swoje zalety, nie powiem ale uniwersalność i szybkość transformatorów-ki jest niezastąpiona. Ta z marketu trudno było nawet kable lutować. Poczytałem trochę i kupiłem jedyną sensowną - tz dwie jedyne sensowne - albo Lutola albo ZDS obie Polskie - dokładnie takie jak te sprzed kilkunastu lat. Niezawodne - bez żadnych kombinacji lutują wszystko i wszystkim nawet SMD ;)
Ja wybrałem ZDS 55/75 Wat - 75 wat tylko korzystam wiec nie warto dopłacać do 55 chyba że ktoś ma takie potrzeby a więcej niż 75 W też niepotrzebne (a nawet szkodliwe) do elektroniki. ZDS się mniej grzeje i chyba ciutke lepsza jakościowo i lepiej wyważona.
Dostępna nawet w castoramie w cenie około 100 zł i dostępna tam również cyna i kalafonia tej samej firmy - ZDS - polecam bo z cynami chińsko-rosyjskimi tez miałem trudności.
Ostatnio zmieniony niedziela 09 mar 2014, 10:01 przez ww296, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Borsuczy

Post autor: Borsuczy »

Polskie lutownice najlepsze są, ale nie zawsze, w tych nowych modelach przedłużenia transformatora są połączone plastikowymi klamerkami, które się topią, u mnie są blaszane i jak wspomniałem lutownica ma z 20 lat, nawet żarówka fabryczna jest, obudowa taśmą sklejona, ale i tak niezawodna jest, wytrzyma jeszcze kilka pokoleń zapewne. :mrgreen: Kupować trzeba tylko z tymi blaszkami, w warsztacie, w którym praktyki miałem była może dwuletnia Lutola i już jeden pręt wyżej od drugiego, bo plastik się stopił. Groty robię sam z przewodów miedzianych drutowych , takich podtynkowych. Produkcja wygląda tak:
Docinam na długość jakoś 5-6cm drut, zginam w połowie tak, żeby do lutownicy pasowało, potem montuję drut w lutownicy, zagniatam kombinerkami, żeby zrobić szpikulec i grot elegancki. Jak mam czas i chęci, to czasem porobię z 10- 20 sztuk na zapas, a trzymam je w pudełku od zapałek w walizeczce z lutownicą, cyną, topnikiem, śrubokrętem płaskim do zmiany grota i torebką termokurczek, czyli wszystkim tym, co do lutowania potrzebne. Taki zestawik i tobie polecam, a tą lutownicę miej na zapas.
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Ojciec miał starą, typową, polską lutownice transformatorową, coś mi nie wychodziło, a lutownica wykitowała.
Potem kupiłem najgorszy syf z marketu za 30zł, transformatorówka, obudowa się topiła a grot CIEPŁY, uzwojenie wtórne to kilka zwoi drutu miedzianego, okazało się że to był drut z jakiegoś stopu, drut pokryty miedzią.....
Potem kupiłem na alllllledrogooo lutownice kolbową za 25zł z wysyłką, 30W.
Na tym się skończyło, można normalnie nią lutować, nagrzewa się ok. minutę.
O taką:
Obrazek
Lutowie to tak jak koledzy wcześniej pisali cynel, 1mm z topnikiem:
Obrazek
U mnie w markecie kosztowało rok temu ok. 2,50zł, teraz 5zł :evil: więc kupuje z neta-2zł.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Nie mam jeszcze wielkiego doświadczenia z lutowaniem bo elektroniką interesuję się od niedawna, ale polecam cynę o średnicy 0,7 (lub mniejszą) do lutowania drobnych elementów. Do goldpinów i innych dużych rzeczy 1 mm (lub nawet trochę większa) będzie jak najbardziej ok.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Do SMD 0,25mm, do trochę większych SMD i małych przewlekanych 0,5mm. Większe elementy przewlekane, typu golpiny, złącza AR, rezystory mocy powyżej 1W obudowy TO220 to 0,7mm. 1mm do lutowania grubszych kabli...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Doctore

No jak ktoś ma wybór to niech bierze 0,5mm itp.
Jednak do lutowania SMT używam pasty z DX'a i małego piekarnika, bo Tak dużo łatwiej, niż drucikiem i lutownicą, już nie mówię o estetyce....
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Doctore pisze:Jednak do lutowania SMT używam pasty z DX'a i małego piekarnika, bo Tak dużo łatwiej, niż drucikiem i lutownicą, już nie mówię o estetyce....
I tu rodzi się problem, ostatnio zauważyłem cyrki z niektórymi ATtiny13A, po lutowaniu hotairem, dzieją się z nimi dziwne rzeczy...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Doctore

Ale to wadliwa partia lub ktoś za dużo grzeje, bo to jest przystosowane do grzania hotair itp.
Ja nie używam nic specjalnego tylko piekarnik do zapiekanek itp. a nic nie uszkadzam bo zaraz po tym jak pasta się roztapia wyjmuje PCB z piekarnika.
zlyzka

Post autor: zlyzka »

Co myślicie o tej:
http://www.jula.pl/lutownica-60w-213029 , tą z Biedronki mogę oddać skoro nie działa jak trzeba, akurat cena ta sama.
Doctore, która z tych past: http://dx.com/s/soldering+paste

Wybrałem podłoże 20mm i ewentualnie będę piłował jak radziliście.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Doctore pisze:Ale to wadliwa partia lub ktoś za dużo grzeje, bo to jest przystosowane do grzania hotair itp.
Procki z odzysku, więc trudno powiedzieć. USBasp ich nie widzi, a stary dobry STK200 umożliwia chip erase i wracają do żywych.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ