Średnica podłoża 16 czy 20mm - fi piguły: 20mm, oraz kabelki
Co do lutownicy -też sobie kupiłem taką w innym markecie - możesz nią sobie co najwyżej... w sumie to nie wiem co.
Miałem kiedyś starą Polską Lutolą, niestety zaginęła gdzieś i przez parę lat lutowałem tanimi kolbówkami - mają swoje zalety, nie powiem ale uniwersalność i szybkość transformatorów-ki jest niezastąpiona. Ta z marketu trudno było nawet kable lutować. Poczytałem trochę i kupiłem jedyną sensowną - tz dwie jedyne sensowne - albo Lutola albo ZDS obie Polskie - dokładnie takie jak te sprzed kilkunastu lat. Niezawodne - bez żadnych kombinacji lutują wszystko i wszystkim nawet SMD
Ja wybrałem ZDS 55/75 Wat - 75 wat tylko korzystam wiec nie warto dopłacać do 55 chyba że ktoś ma takie potrzeby a więcej niż 75 W też niepotrzebne (a nawet szkodliwe) do elektroniki. ZDS się mniej grzeje i chyba ciutke lepsza jakościowo i lepiej wyważona.
Dostępna nawet w castoramie w cenie około 100 zł i dostępna tam również cyna i kalafonia tej samej firmy - ZDS - polecam bo z cynami chińsko-rosyjskimi tez miałem trudności.
Miałem kiedyś starą Polską Lutolą, niestety zaginęła gdzieś i przez parę lat lutowałem tanimi kolbówkami - mają swoje zalety, nie powiem ale uniwersalność i szybkość transformatorów-ki jest niezastąpiona. Ta z marketu trudno było nawet kable lutować. Poczytałem trochę i kupiłem jedyną sensowną - tz dwie jedyne sensowne - albo Lutola albo ZDS obie Polskie - dokładnie takie jak te sprzed kilkunastu lat. Niezawodne - bez żadnych kombinacji lutują wszystko i wszystkim nawet SMD
Ja wybrałem ZDS 55/75 Wat - 75 wat tylko korzystam wiec nie warto dopłacać do 55 chyba że ktoś ma takie potrzeby a więcej niż 75 W też niepotrzebne (a nawet szkodliwe) do elektroniki. ZDS się mniej grzeje i chyba ciutke lepsza jakościowo i lepiej wyważona.
Dostępna nawet w castoramie w cenie około 100 zł i dostępna tam również cyna i kalafonia tej samej firmy - ZDS - polecam bo z cynami chińsko-rosyjskimi tez miałem trudności.
Ostatnio zmieniony niedziela 09 mar 2014, 10:01 przez ww296, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie lutownice najlepsze są, ale nie zawsze, w tych nowych modelach przedłużenia transformatora są połączone plastikowymi klamerkami, które się topią, u mnie są blaszane i jak wspomniałem lutownica ma z 20 lat, nawet żarówka fabryczna jest, obudowa taśmą sklejona, ale i tak niezawodna jest, wytrzyma jeszcze kilka pokoleń zapewne. Kupować trzeba tylko z tymi blaszkami, w warsztacie, w którym praktyki miałem była może dwuletnia Lutola i już jeden pręt wyżej od drugiego, bo plastik się stopił. Groty robię sam z przewodów miedzianych drutowych , takich podtynkowych. Produkcja wygląda tak:
Docinam na długość jakoś 5-6cm drut, zginam w połowie tak, żeby do lutownicy pasowało, potem montuję drut w lutownicy, zagniatam kombinerkami, żeby zrobić szpikulec i grot elegancki. Jak mam czas i chęci, to czasem porobię z 10- 20 sztuk na zapas, a trzymam je w pudełku od zapałek w walizeczce z lutownicą, cyną, topnikiem, śrubokrętem płaskim do zmiany grota i torebką termokurczek, czyli wszystkim tym, co do lutowania potrzebne. Taki zestawik i tobie polecam, a tą lutownicę miej na zapas.
Docinam na długość jakoś 5-6cm drut, zginam w połowie tak, żeby do lutownicy pasowało, potem montuję drut w lutownicy, zagniatam kombinerkami, żeby zrobić szpikulec i grot elegancki. Jak mam czas i chęci, to czasem porobię z 10- 20 sztuk na zapas, a trzymam je w pudełku od zapałek w walizeczce z lutownicą, cyną, topnikiem, śrubokrętem płaskim do zmiany grota i torebką termokurczek, czyli wszystkim tym, co do lutowania potrzebne. Taki zestawik i tobie polecam, a tą lutownicę miej na zapas.
Ojciec miał starą, typową, polską lutownice transformatorową, coś mi nie wychodziło, a lutownica wykitowała.
Potem kupiłem najgorszy syf z marketu za 30zł, transformatorówka, obudowa się topiła a grot CIEPŁY, uzwojenie wtórne to kilka zwoi drutu miedzianego, okazało się że to był drut z jakiegoś stopu, drut pokryty miedzią.....
Potem kupiłem na alllllledrogooo lutownice kolbową za 25zł z wysyłką, 30W.
Na tym się skończyło, można normalnie nią lutować, nagrzewa się ok. minutę.
O taką:
Lutowie to tak jak koledzy wcześniej pisali cynel, 1mm z topnikiem:
U mnie w markecie kosztowało rok temu ok. 2,50zł, teraz 5zł więc kupuje z neta-2zł.
Potem kupiłem najgorszy syf z marketu za 30zł, transformatorówka, obudowa się topiła a grot CIEPŁY, uzwojenie wtórne to kilka zwoi drutu miedzianego, okazało się że to był drut z jakiegoś stopu, drut pokryty miedzią.....
Potem kupiłem na alllllledrogooo lutownice kolbową za 25zł z wysyłką, 30W.
Na tym się skończyło, można normalnie nią lutować, nagrzewa się ok. minutę.
O taką:
Lutowie to tak jak koledzy wcześniej pisali cynel, 1mm z topnikiem:
U mnie w markecie kosztowało rok temu ok. 2,50zł, teraz 5zł więc kupuje z neta-2zł.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Witam
Do SMD 0,25mm, do trochę większych SMD i małych przewlekanych 0,5mm. Większe elementy przewlekane, typu golpiny, złącza AR, rezystory mocy powyżej 1W obudowy TO220 to 0,7mm. 1mm do lutowania grubszych kabli...
Pozdrawiam
Do SMD 0,25mm, do trochę większych SMD i małych przewlekanych 0,5mm. Większe elementy przewlekane, typu golpiny, złącza AR, rezystory mocy powyżej 1W obudowy TO220 to 0,7mm. 1mm do lutowania grubszych kabli...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
Pozdrawiam
I tu rodzi się problem, ostatnio zauważyłem cyrki z niektórymi ATtiny13A, po lutowaniu hotairem, dzieją się z nimi dziwne rzeczy...Doctore pisze:Jednak do lutowania SMT używam pasty z DX'a i małego piekarnika, bo Tak dużo łatwiej, niż drucikiem i lutownicą, już nie mówię o estetyce....
Pozdrawiam
Ale to wadliwa partia lub ktoś za dużo grzeje, bo to jest przystosowane do grzania hotair itp.
Ja nie używam nic specjalnego tylko piekarnik do zapiekanek itp. a nic nie uszkadzam bo zaraz po tym jak pasta się roztapia wyjmuje PCB z piekarnika.
Ja nie używam nic specjalnego tylko piekarnik do zapiekanek itp. a nic nie uszkadzam bo zaraz po tym jak pasta się roztapia wyjmuje PCB z piekarnika.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Co myślicie o tej:
http://www.jula.pl/lutownica-60w-213029 , tą z Biedronki mogę oddać skoro nie działa jak trzeba, akurat cena ta sama.
Doctore, która z tych past: http://dx.com/s/soldering+paste
Wybrałem podłoże 20mm i ewentualnie będę piłował jak radziliście.
http://www.jula.pl/lutownica-60w-213029 , tą z Biedronki mogę oddać skoro nie działa jak trzeba, akurat cena ta sama.
Doctore, która z tych past: http://dx.com/s/soldering+paste
Wybrałem podłoże 20mm i ewentualnie będę piłował jak radziliście.
Witam
Pozdrawiam
Procki z odzysku, więc trudno powiedzieć. USBasp ich nie widzi, a stary dobry STK200 umożliwia chip erase i wracają do żywych.Doctore pisze:Ale to wadliwa partia lub ktoś za dużo grzeje, bo to jest przystosowane do grzania hotair itp.
Pozdrawiam