Dioda sygnalizujaca stan 4x18650

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
bandit

Dioda sygnalizujaca stan 4x18650

Post autor: bandit »

Witam wszystkich,

Jak w temacie, prosze o pomoc w zrobieniu ukladu sygnalizujacego rozladowanie 4 ogniw 18650 2 polaczonych szeregowo a 2 równolegle. Ogniwa to ultrafire lc 2400mAh

Chciałbym zastosować dwukolorową diode czerwono - zielona a przy okazji w "polowie" napiecia bedzie sie swiecila na pomaranczowo :-)

Chciałbym to zrobic w ten sposob zeby przy naladowanych do pelna ogniwach swiecila sie na zielono w polowie na wspomniany kolor pomaranczowy a blisko wyczerpaniu napiecia np pol godziny przed zeby miec jeszcze czas na odlaczenia bez niepotrzebnych duzych spadkow napiecia na ogniwach i doladowaniu swiecila na czerwono.

Jestem zielony wiec prosilbym was o schemat co i jak podlaczyc.. Z góry dziekuje.
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Też przyłączam się do pytania z tym, że ja mam cztery ogniwa 18650 połączone szeregowo.
Mi wystarczy zapalająca się czerwona dioda przy prawie rozładowanych akumulatorkach.
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Siema
Bardzo prosty i działający układzik jest opisany w TYM wątku. Dokładnie chodzi mi o:

Obrazek

Robiłem, go właśnie dla 4 lijonów, są tam gdzieś podane wartości elementów.
Ja dałem jedną diodę dwukolorową, z resztą wszytko jest tam opisane :-).
Awatar użytkownika
Kuras77

Steff.k, dzięki za linka, że też go nie znalazłem... :oops:
Ten układzik bardzo mi pasuje i jak się uprę to powinien zmieścić się w mojej konsolce :) :)

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Proszę bardzo :mrgreen: . Wejdzie bez problemu, nawet bez upierania :wink: . Miałem gdzieś zrobioną tyci tyci płytkę pod SMD do tego układziku, ale nie mogę znaleźć, poszukam jeszcze.
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Steff.k pisze:Siema
Bardzo prosty i działający układzik jest opisany w TYM wątku. Dokładnie chodzi mi o:

Obrazek

Robiłem, go właśnie dla 4 lijonów, są tam gdzieś podane wartości elementów.
Ja dałem jedną diodę dwukolorową, z resztą wszytko jest tam opisane :-).
Super i ja tez chce zrobic na jedna diode dwukolorowa :) a moglby ktos to przerobic pod moj pakiet ? czyli pod 7,4V? 2 laczone szeregowo i 2 rownolegle. Bede wdzieczny :)

A i jeszcze jedno pytanko, czy dobrze mysle ze lepiej jest zastosowac taki uklad odrazu przy wyjsciu ogniw ? Bedzie bardziej wiarygodne niz np przy lampkach lub w "stacyjce" przy kierownicy. Czy to nie ma wiekszego znaczenia ?
Awatar użytkownika
Kuras77

Po mozolnej "dłubanince" udało mi się wykonać i uruchomić powyższy układ :) Oczywiście musiałem poeksperymentować z rezystorami, diodą i tranzystorem by uzyskać pożądany efekt. W moim wykonaniu żółta dioda świeci gdy akumulatorki są naładowane a niebieska gdy bliskie rozładowania - napięcia sprawdziłem na razie z grubsza więc nie wiem jeszcze kiedy dokładnie następuje "alarm". Wiem natomiast, że moja lampka wyłącza się gwałtownie przy 12,3 V a niebieska dioda świeci już równie mocno co żółta przy 13 V. Całość prezentuje się tak:

Cudny pajączek nieprawdaż...? ;)

Obrazek

Jakoś udało mi się upchać go w mojej konsolce :twisted:

Obrazek

A tu już po zamontowaniu z powrotem na rowerku:

Obrazek
ODPOWIEDZ