RichFire SF-118B CREE XM-L T6 800LM - Ktoś miał w rękach ?
RichFire SF-118B CREE XM-L T6 800LM - Ktoś miał w rękach ?
Witam kolegów.
Szukając czegoś na DX, wypatrzyłem gdzieś zupełnie przypadkiem, taki wynalazek:
RichFire SF-118B CREE XM-L T6 800LM Cena jest śmieszna, pytanie więc czy to jest cokolwiek warte. Przydałaby mi się latarka z zoomem której nie będę bardzo żałował jak polegnie w boju, podczas keszobrania
Pozdrawiam.
CMS
Szukając czegoś na DX, wypatrzyłem gdzieś zupełnie przypadkiem, taki wynalazek:
RichFire SF-118B CREE XM-L T6 800LM Cena jest śmieszna, pytanie więc czy to jest cokolwiek warte. Przydałaby mi się latarka z zoomem której nie będę bardzo żałował jak polegnie w boju, podczas keszobrania
Pozdrawiam.
CMS
Witam
Nieee no, jestem w szoku...
Kolega próbował kilka latarek do AG i najbardziej przypasowała mu RC-G2, mała zasilana z paluszka, dobre skupienie, światła wystarczająco. Ale fakt, używa jaj do klamki.
Pozdrawiam
Nieee no, jestem w szoku...
Trochę konstrukcja na wygląd, widzę, że żebra są na głowicy, która jednak nie za bardzo uczestniczy w oddawaniu ciepła... a 11$ to wcale nie tak mało.Theoretical Lumens 800lumens
Actual Lumens 750lumens
Kolega próbował kilka latarek do AG i najbardziej przypasowała mu RC-G2, mała zasilana z paluszka, dobre skupienie, światła wystarczająco. Ale fakt, używa jaj do klamki.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Czemu wg. Ciebie zoom jest zły ?fxxx pisze:zoom jest zły BTW żebra się nie ruszają.
Po co żebra mają się ruszać ? Przecież dioda się nie przesuwa. Zmienia się tylko odległość soczewki/kolimatora od emitera.
Nie pytam tutaj o wygląd latarki, o gustach się nie dyskutuje a mi się ona podoba. Bardziej mnie interesuje czy to świeci
Pozdrawiam.
CMS
CMS, Pewnie będzie świecić, ale XM-L w takiej konstrukcji to nieporozumienie, bo nawet na maksymalnie szeroko ustawionym snopie, niewiele ponad połowa światła z diody padnie na soczewkę. Większy sens ma tam XP-G, XP-G2
Ostatnio zmieniony niedziela 09 mar 2014, 14:28 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Zoom przy broni, potrafi się przestawić, szczególnie przy gaziakach z blowbackiem.
Pozdrawiam
Najczęściej latarki typu zoom, mają bardzo kiepskie chłodzenie diody, oraz wykorzystują jedynie część światła generowanego przez diodę.CMS pisze:Czemu wg. Ciebie zoom jest zły ?fxxx pisze:zoom jest zły BTW żebra się nie ruszają.
Zoom przy broni, potrafi się przestawić, szczególnie przy gaziakach z blowbackiem.
Oj nie zawsze tak jest, i to niezależnie od wyglądu zewnętrznego.CMS pisze:Po co żebra mają się ruszać ? Przecież dioda się nie przesuwa. Zmienia się tylko odległość soczewki/kolimatora od emitera.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Przekonaliście mnie co do zoomu. Miałem też w między czasie w łapkach, jakąś chińszczyznę z zoomem i faktycznie nie robi to wrażenia. Przy maksymalnym skupieniu widać "projekcję" emitera.
To może inaczej, zakładam, że problem z zoomem wynika wyłącznie z wykonania latarki. Na co dzień serwisuję projektory i co nieco o optyce wiem
Skoro można do dobrze zrobić w przypadku projektora, to z pewnością da się też poprawić producenta latarki.
Podoba mi się jej design, więc jeszcze chwilę was pomęczę.
Nie jestem rozeznany w optyce do diod, więc nie wiem czy znajdą się elementy w odpowiednich rozmiarach, aby dało się je zastosować do drobnej modyfikacji. Ja bym tu widział kolimator o skupieniu 45°-30° zamontowany na sztywno "pod" ruchomą soczewką. Ideałem byłby wg. mnie mini odbłyśnik o profilu paraboidalnym (nie parabolicznym), ale jako że fizykę przeskoczyć jest podobno dość ciężko to obawiam się że nic (jeśli w ogóle takowe do diod istnieją) o odpowiednich wymiarach nie istnieje.
Bardzo dobrym rozwiązaniem byłoby zastosowanie pierwszej za lampą soczewki z projektor LCD i znajdującego się za nią pryzmatu. Otrzymalibyśmy w ten sposób piękny strumień "uporządkowanego" światła, a całość nie powinna być grubsza niż 6mm. Niestety o ile pierwszą soczewkę da się obrobić i wyciąć z niej koło, o tyle pryzmat jest klejony z pasków szkła i próba obróbki zwyczajnie go zniszczy a mogło być tak pięknie...
Pozdrawiam
CMS
To może inaczej, zakładam, że problem z zoomem wynika wyłącznie z wykonania latarki. Na co dzień serwisuję projektory i co nieco o optyce wiem
Skoro można do dobrze zrobić w przypadku projektora, to z pewnością da się też poprawić producenta latarki.
Podoba mi się jej design, więc jeszcze chwilę was pomęczę.
Nie jestem rozeznany w optyce do diod, więc nie wiem czy znajdą się elementy w odpowiednich rozmiarach, aby dało się je zastosować do drobnej modyfikacji. Ja bym tu widział kolimator o skupieniu 45°-30° zamontowany na sztywno "pod" ruchomą soczewką. Ideałem byłby wg. mnie mini odbłyśnik o profilu paraboidalnym (nie parabolicznym), ale jako że fizykę przeskoczyć jest podobno dość ciężko to obawiam się że nic (jeśli w ogóle takowe do diod istnieją) o odpowiednich wymiarach nie istnieje.
Bardzo dobrym rozwiązaniem byłoby zastosowanie pierwszej za lampą soczewki z projektor LCD i znajdującego się za nią pryzmatu. Otrzymalibyśmy w ten sposób piękny strumień "uporządkowanego" światła, a całość nie powinna być grubsza niż 6mm. Niestety o ile pierwszą soczewkę da się obrobić i wyciąć z niej koło, o tyle pryzmat jest klejony z pasków szkła i próba obróbki zwyczajnie go zniszczy a mogło być tak pięknie...
Pozdrawiam
CMS
No o to chodzi, wtedy mamy największe skupienie.CMS pisze:Przy maksymalnym skupieniu widać "projekcję" emitera.
Wtedy, zamiast obrazu emitera na ścianie zobaczysz obraz kolimatora. Są latarki z systemem soczewek jak np. MTE H8. Firma LedLenser używa specjalnie zaprojektowanych kolimatorów i to się sprawdza, no ale ceny dość wysokie.CMS pisze:Ja bym tu widział kolimator o skupieniu 45°-30° zamontowany na sztywno "pod" ruchomą soczewką.
Żeby było dobrze, trzeba mieć dużą soczewkę z krótką ogniskową i mały emiter. Robiłem coś takiego na XR-E i skalpie XM-L na soczewce asferycznej 76mm i powstaje wtedy coś takiego
Odległość do drzewa ok. 180m (skalp XM-L)
Odległość do krzaków 90-100m (skalp XM-L)
Przejrzyj jeszcze ten temat
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12062
Pracuję też w tej chwili nad recenzją chiński tanich zoomów, lada chwila ją wrzucę.