Zmiana reflektora w aucie - problem z instalacją i kompem.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
skaktus

Zmiana reflektora w aucie - problem z instalacją i kompem.

Post autor: skaktus »

Witam.

Pacjent to Skoda, rocznika nie znam. Fabrycznie z salonu wyjechała z reflektorami na H4. Ostatnio było puk i wiele się nie stało, ale klosze lamp ucierpiały. Właściciel zakupi reflektory bihalogenowe i tutaj jest problem - w żarówce halogenowej świeci się tylko jedno włókno, nigdy oba razem. Siłą rzeczy, po podpięciu nowego reflektora, po włączeniu świateł, świecą się światła mijania, po włączeniu długich, gaśnie żarówka mijania, podnosi się tylko na chwilę przesłona świateł długich, po chwili opada i mamy błąd na kompie. Oczywiście auto można przeprogramować pod komputerem, ale koszt u mnie w mieście poraża - około 300 - 400 zł.

Na szybko wymyśliłem takie coś:

Obrazek

Jak myślicie warto ? :twisted:
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Diody Schottkyego jak już, żeby piekarnika nie robić i żeby straty do żarówki były jak najmniejsze. Z 2giej strony kabelek też nie kosztuje majątku.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Kabel do kompa nie kosztuje majątku, pytanie tylko czy grzebiąc w epromie czegoś nie sknocę...
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

W eepromie się nie grzebie tylko w kodowaniu ew adaptacjach. Instrukcje są w necie. Skopać można ale i naprawić także w miarę łatwo i szybko (wystarczy zapisać sobie oryginalne ustawienia danego kanału/sterownika ..).
Hawuz

Post autor: Hawuz »

Mógłbyś podać o jaki model kabelka chodzi? Bo, no i jakim programem?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Kabel np "Polski VAG" i program od nich. Można też kabel "chiński" KKL i VAGCOM w starszej wersji (nawet polskiej) w wersji demo ew całkowicie bezpłatny VWTOOL. Do nowszych na CANie też są kable i programy ale nie podam nazw, bo nie miałem styczności.
Hawuz

Post autor: Hawuz »

Mi był potrzebny do chevroleta lacetti i nic poza elm 327 i podróbą gm z chin za 400$ nie znalazłem. Wiesz może jaki by pasował?
Awatar użytkownika
artur_n

Post autor: artur_n »

ELM327 to pomyłka, mało co na tym działa a jak już coś zczyta to nie można tego zedytować nie polecam tego kabla.
Everybody lies...
ODPOWIEDZ