Driver 3.3A w diodę

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Zbychur

Driver 3.3A w diodę

Post autor: Zbychur »

Witam,

Wyjąłem z pewnej latarki taki driver
Obrazek

a że moja wiedza w tym zakresie jest jaka jest :oops: pytam więc oświeconych, czy na podstawie fotki jest ktoś w stanie coś o nim powiedzieć. Driver daje 3,33A w diodę, konstrukcja w której siedzi poradzi sobie z odprowadzeniem ciepła, a ogniwo 26650 też da radę go zasilić, wolałbym go zostawić, nawet te stroboskopy przeżyję. Ze specyfikacji latarki wyczytałem

Zasilanie 3,6~4,7V
Circuitry - 2,4A :o na dupce zmierzyłem 3,33A i po kilkunastu minutach świecenia 3,33A hmm....
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Typowy direct drive, prąd ograniczony jest wszelkimi rezystancjami jak sprężynki i tymi 2 rezystorami obok czarnego przewodu leda. Stabilizacji pewnie brak. Jeżeli chłodzenie jest w ok to myślę że można zostawić. Przy czym zabezpieczenia akku też pewnie nie ma.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Zbychur

maciex93 pisze:Przy czym zabezpieczenia akku też pewnie nie ma.
No właśnie tego się obawiam. Co prawda i tak miałem zmawiać KingKongi protected ale jeszcze się nad nim zastanowię.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Na zagranicznych forach sterowniki DD są dosyć popularne, nie rozumiem dlaczego.
Ciekawe że po kilkunastu minutach wciąż dawał 3.33A
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Jak dobre ogniwo i trzymało napięcie to i prąd się trzymał ;)
A może jednak ten scalak "zbiera" informację o prądzie i jakaś stabilizacja jest.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Zbychur

Zalutuję tylko XM-L2 na Noctigona i poskładam latarkę to sprawdzę jeszcze raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Stabilizacja nawet gdyby była to spadek 0,5V na rezystorach pomiarowych i ponad 1,5W strat na nich nie wróży nic dobrego mimo wszystko. A najprawdopodobniej stabilizacji nie ma i cały prąd idzie przez http://www.fairchildsemi.com/ds/FD/FDS9926A.pdf
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Mam niemal identyczny sterownik - prąd leci taki na jaki pozwala VF diody. Zero stabilizacji itd.
ILPT
Awatar użytkownika
Zbychur

Na XM-L2 na pełnym ogniwa brało 2,8A, po 10 min, 2,68:(. Lipa, trzeba zmienić.
ODPOWIEDZ