Klucze nasadowe 72el. Coval vs Yato

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Veldrinn

Post autor: Veldrinn »

max4max pisze:Dobry klucz do szprych.

Do tego dochodzą różne inne w zależności co masz w rowerze/ach.
Np. klucze do odkręcania spd, korb różnych typów, sterów, suportów itp.
To jak klucz do kasety jest podstawą, to i ścigacz do korb kwadrat/Octalink/ISIS to tym bardziej jest niezbędny:)

Pedały wszelkiej maści czy to platformy czy SPD/SIDI (oprócz niektórych szosowych) kręci się zwykłymi kluczami płaskim, a rozkręcanie to już wymaga kluczy rurowych lub....nasadowych :)
Ze sterami i suportami to faktycznie zależy od tego w jakim są systemie :)

Osobiście jestem przeciwnikiem takich zestawów. Lepiej kupować w miarę potrzeb pojedynczo klucze/narzędzia dobrych firm.

klik, "żabka" i rower to złe połączenie :) No chyba, że w zamyśle masz po prostu klucz nastawny do odkręcania sterów starego typu czy wkładów suportu.
max4max

Post autor: max4max »

Veldrinn pisze:Pedały wszelkiej maści czy to platformy czy SPD/SIDI (oprócz niektórych szosowych) kręci się zwykłymi kluczami płaskim
Na 8 rowerów, które mamy w domu tylko w jednym jest na tyle miejsca by wszedł tam zwykły płaski.
Resztę muszę odkręcać takim do konusów.
Klucz do wolnobiegu.kasety jest niezbędny bo nie chodzi tylko o samą wymianę kasety a zwłaszcza szybciej zużywającego się wolnobiegu, ale jak strzeli szprycha od strony napędu to bez tego nic nie zrobisz.
Co do korb to wymiana jest znacznie rzadsza - mam np. rower, gdzie tył - na wolnobiegu i łańcuch wymieniałem już 3x a korba wciąż ta sama.
Dopiero teraz za 4-tym razem będę i ją wymieniał.
Co do rozkręcania spd np. popularne shimano np. serii 5xx to trzeba mieć specjalny klucz , ja np. nabyłem zamiast oryginału plastikowego od shimano robiony ze stali - 5x lepszy.
klik

Post autor: klik »

Mój rower cały poskręcany jest imbusami, ale w amortyzatorze tłumik i sprężynę wyjmuje się po odkręceniu śrub 24mm, do tego mam starą kolarkę z supportem "na kwadrat" który przez zimę się posypał i muszę użyć 13 nasadowej.
Zestawu rowerowego napewno nie chcę, ponieważ i tak większość tych narzędzi nie pasuje(po co mi klucz do konusów jak mam łożyska maszynowe, inny support itp.)

Wszedłem sobie na toya24.pl i wychodzi, że za samą grzechotkę i 2nasadki zapłacę 70zl.
max4max

Każdemu w/g potrzeb :)
Skoro grzechotka i 2 nasadki kosztują prawie połowę tego co zestaw to faktycznie trzeba się zastanowić.
Ja wcale nie proponuję tamtego zestawu. podaję go tylko jako przykład jakie są klucze rowerowe.
Sam jestem zdania, żeby kupować osobno np. dobre imbusy, płaskie a resztę pojedynczo - rowerowe płaskie, i inne specjalistyczne.
Sam od jakiegoś czasu wożę zawsze klucz do szprych, skuwacz, spinkę, łatki , łyżki, i niezbędnik z imbusami i śrubokrętami.
Co do suportu na kwadrat to kup sobie ściągacz, bo bez niego sama nasadka nic Ci nie da.
Awatar użytkownika
Veldrinn

Post autor: Veldrinn »

max4max, to możliwe, że są takie konfiguracje, że pedały wchodzą głęboko pod wyprofilowane ramiona korby. Ja sie nie spotkałem z takim przypadkiem przy grupach Shimano czy mieszanin Truvativ, Shimano, Wellgo, SIDI itp no, ale wszystko jest możliwe.
Bardziej od wymiany chodziło mi o czyszczenie korb po trasie obfitej w błoto, szuter i piach :mrgreen:
Co do rozkręcania spd np. popularne shimano np. serii 5xx to trzeba mieć specjalny klucz , ja np. nabyłem zamiast oryginału plastikowego od shimano robiony ze stali - 5x lepszy.
Cwaniaki. nie? :) Idzie sobie poradzić bez tego, ale w niższych np 520, gdzie tuleja jest plastikowa można ją uszkodzić.
dsk

Post autor: dsk »

Jeśli klucze mają być naprawdę porządne, warto wybrać któryś z kompletów niemieckiej firmy Proxxon.

Jeśli potrzebne są długie nasadki i inne (np. wkrętaki na grzechotkę), nawet nie zastanawiałbym się nad Yato, tylko wziął zestaw 94 el. tajwańskiej firmy Honiton. Ok. 230 zł.

Yato miało jeszcze w miarę OK grzechotki, gdy były te czerwono-czarne. Te nowe z białym są już słabsze. Grzechotki z zestawów Proxxon są super, z zestawu Honiton też są bardzo wytrzymałe.
max4max

Veldrinn pisze:Cwaniaki. nie? :) Idzie sobie poradzić bez tego, ale w niższych np 520, gdzie tuleja jest plastikowa można ją uszkodzić.
Mam właśnie w 2 rowerkach M520 i z całego serca polecam klucz robiony przez polskiego rzemieślnika - allegro.pl/klucz-do-osi-pedalow-shimano-spd-np-m520-bitul-i4003894652.html
klik

max4max pisze:Każdemu w/g potrzeb :)
Skoro grzechotka i 2 nasadki kosztują prawie połowę tego co zestaw to faktycznie trzeba się zastanowić.
...ale sklep ma teraz promocję, że po zapisaniu się do newslettera, przy zakupach min 99zl dają 30zł rabatu. Więc rozważam grzechotkę 1/2 + nasadki 24,13, długą 15(koła kolarki), do tego grzechotka 1/4+ nasadka 10mm, imbus 5mm(hamulce, mostek) wychodzi 80zl po rabacie. Nasadki tanie więc w razie potrzeby można dokupić, a napewno nic się nie będzie marnować:)

ściągacz do korb już mam, klucz do szprych,klucz do kasety,imbusy bondhus, skuwacz do łańcucha, nawet egzotyczny klucz do supportu truvativ giga pipe...

proxxon.. mam czasem te klucze w rękach. Jakość niesamowita, ale cena troche za wysoka do moich zastosowań na razie.
Ostatnio zmieniony niedziela 02 mar 2014, 13:24 przez klik, łącznie zmieniany 2 razy.
dsk

Znając życie będzie trzeba przykręcić baterię w umywalce i braknie długiej "dziesiątki". :wink:
Jeśli masz możliwość, lepiej wziąć grzechotki 1/2 i 1/4 cala. 3/8 cala jest mnie typowe i trudniej (drożej) z nasadkami.
klik

pomyłka, oczywiście chodziło mi o grzechotkę 1/4:)
chyba nie da się przewidzieć jakie narzędzia będą potrzebne, dlatego mam w mieszkaniu klucz do rur( ktorym do niedawna dokręcałem kola w kolarce) i kombinerki;)
klik

ewentualnie jeszcze to..
http://allegro.pl/klucze-nasadowe-proxx ... 73355.html

co myślicie, okazja?
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

max4max

Jest też ciut uboższy zestaw tańszy o 35 zł, ale IMHO wystarczający i nowy z gwarancją - http://allegro.pl/kpl-kluczy-nasadowych ... 47851.html
klik

kusi ten proxxon, tylko większości nasadek napewno nie użyję.
dsk

I brakuje długich nasadek. Poza tym rewelacyjny komplet ten Proxxon 27 el.
ODPOWIEDZ