Klucze nasadowe 72el. Coval vs Yato
Klucze nasadowe 72el. Coval vs Yato
Chcę kupić mały, tani zestaw nasadowy do rowera.
Głównie używam imbusów(a mam już zestaw bondhus)więc nie musi to być jakas super jakość - wystarczy amatorska.
Zastanawiam się nad kompletem yato za 148zl w castoramie lub coval za 165+ przesyłka.
Macie jakieś doświadczenia z tymi firmami? Warto dopłacić do covala?
Głównie używam imbusów(a mam już zestaw bondhus)więc nie musi to być jakas super jakość - wystarczy amatorska.
Zastanawiam się nad kompletem yato za 148zl w castoramie lub coval za 165+ przesyłka.
Macie jakieś doświadczenia z tymi firmami? Warto dopłacić do covala?
Obecnie marka Yato znajduje się w posiadaniu firmy Toya. S.A. wraz z takimi markami jak Power Up i STHOR (coś a'la Stihl). Jakość? Lepsza niż Toya , ale same grzechotki o kant pupy rozbić.
Ja mam starą grzechotkę kupioną w katalogowej sprzedaży wysyłkowej (czasy przed telezakupami) i dała radę na zapieczonych śrubach, a Yato poległo.
Grzechotki Coval (te z 72 zębami) mają bardzo dobre opinie. Poza tym, na większą część narzędzi mają dożywotnią gwarancję
Reasumując: bierz Covala
Ja mam starą grzechotkę kupioną w katalogowej sprzedaży wysyłkowej (czasy przed telezakupami) i dała radę na zapieczonych śrubach, a Yato poległo.
Grzechotki Coval (te z 72 zębami) mają bardzo dobre opinie. Poza tym, na większą część narzędzi mają dożywotnią gwarancję
Reasumując: bierz Covala
Też stawiam na Coval. Wydaje mi się, że jest to dobra polska firma. Na warsztacie zawsze przewinie się klucz tej firmy, a narzędzia mają dużo lat ciężkiej pracy.
Większość firm, które kojarzą się z dobrą renomą podlegają pod jedną firmę czy korporacje Neo, Stanley itp.
Większość firm, które kojarzą się z dobrą renomą podlegają pod jedną firmę czy korporacje Neo, Stanley itp.
Ostatnio zmieniony sobota 01 mar 2014, 21:08 przez Uka, łącznie zmieniany 1 raz.
Coval 175 http://allegro.pl/coval-zestaw-kluczy-n ... 36293.html
Yato 148zl http://www.castorama.pl/zestaw-narzedzi ... 2-szt.html
Czyli zestaw identyczny, oba produkty chińskie.
Yato 148zl http://www.castorama.pl/zestaw-narzedzi ... 2-szt.html
Czyli zestaw identyczny, oba produkty chińskie.
Ostatnio zmieniony sobota 01 mar 2014, 21:30 przez klik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Co prawda zakupiłem śrubokręty Yato ale już przy 1wszej śrubie aparatu kompaktowego zauważyłem kiepską jakość materiału i złe spasowanie do śruby. Przy rozkręcaniu obiektywu 1 śrubokręt się złamał. Zakupiłem więc podobne i 2x droższe z Neo Tools - przepaść jakościowa. Może mam małe doświadczenie w tej kwestii ale uraz do yato pozostał i nie polecam.
Dożywotnia gw na Covala mnie już wystarczy do podjęcia decyzji.
Dożywotnia gw na Covala mnie już wystarczy do podjęcia decyzji.
Z tego punktu widzenia to w ogóle zakup nie ma sensu, dlatego, ze w rowerze to wykorzystasz zaledwie kilka kluczy z tego zestawu a z tych kilku to w większości będą bity i tez kilka, nie mówiąc o tym, ze potrzeba wielu zupełnie innych kluczy, których tu nie ma.klik pisze:Ale rozumiem, że jakość też jest wyższa?
W rowerze siły nie będe używal, ale 25zl w skali 150 ...
Jeśli do roweru to ja bym kupił komplet stricte rowerowy
No chyba, ze o rowerze piszesz tylko jako dodatku.
Natchniony Twoim postem pomyślałem chwilę i faktycznie COŚ nam umknęło. W rowerze 75% połączeń skręcanych zrealizowanych jest poprzez śruby z łbem na klucz ampulowy (4 i 5, korby "na kwadrat" 8 lub 10) lub krzyżak (zamienniki). Oprócz tego 13tka i 15stka (a w starszych rowerach i 17tka) płaskie. Klucz nasadowy może się przydać tylko w przypadku rozkręcania amortyzatora (wykręcanie kartusza olejowego/tłumika).max4max pisze: Z tego punktu widzenia to w ogóle zakup nie ma sensu, dlatego, ze w rowerze to wykorzystasz zaledwie kilka kluczy z tego zestawu a z tych kilku to w większości będą bity i tez kilka, nie mówiąc o tym, ze potrzeba wielu zupełnie innych kluczy, których tu nie ma.
Jeśli do roweru to ja bym kupił komplet stricte rowerowy
No chyba, ze o rowerze piszesz tylko jako dodatku.
Pytanie czy jest sens kupować taki zestaw wyłącznie do obsługi roweru, jeśli wykorzystasz z niego 5% ?
To nie znaczy oczywiście, że nie jest on w ogóle przydatny. W domu się przyda, a do grzebania przy samochodzie jest niezbędny.
IMHO, jeśli zestaw miałby być typowo do roweru, to lepiej zaopatrzyć się (oprócz imbusów, które masz) w dobre klucze płaskie (kute) np. Kuźnia, Coval, Neo w rozmiarze 2x13mm i 2x15mm, dobry wkrętak krzyżakowy w 2 rozmiarach (a do tego jeden dłuższy, a drugi krótszy) i klucz do konusów (o ile masz piasty na "klasyczne" łożyska kulkowe).
Dobry klucz do szprych.
Klucze do konusów - płaskie 13-16 oraz do pedałów.
Skuwacz do łańcucha.
Klucz do kasety/wolnobiegu.
Bacik.
Imbusy 2,5-8.
Łyżki do opon.
Do tego śrubokręt płaski i krzyżak plus ewentualnie jakieś bity np. gwiazdki.
Dodatkowo zwykłe klucze płaskie - najpopularniejsze rozmiary.
To są takie podstawowe.
Do tego dochodzą różne inne w zależności co masz w rowerze/ach.
Np. klucze do odkręcania spd, korb różnych typów, sterów, suportów itp.
Dla porównania zestaw typowo rowerowy ale raczej o przeciętnej jakości -
http://allegro.pl/zestaw-narzedzi-rower ... 92344.html
Klucze do konusów - płaskie 13-16 oraz do pedałów.
Skuwacz do łańcucha.
Klucz do kasety/wolnobiegu.
Bacik.
Imbusy 2,5-8.
Łyżki do opon.
Do tego śrubokręt płaski i krzyżak plus ewentualnie jakieś bity np. gwiazdki.
Dodatkowo zwykłe klucze płaskie - najpopularniejsze rozmiary.
To są takie podstawowe.
Do tego dochodzą różne inne w zależności co masz w rowerze/ach.
Np. klucze do odkręcania spd, korb różnych typów, sterów, suportów itp.
Dla porównania zestaw typowo rowerowy ale raczej o przeciętnej jakości -
http://allegro.pl/zestaw-narzedzi-rower ... 92344.html
Dużą część narzedzi rowerowych już mam i to raczej dobrej jakości. grzechotka potrzebna mi do rozebrania właśnie amortyzatora (klucz 24), korby w kolarce(klucz13), i pierdoły typu rolki przerzutki w innym rowerze. Rozważałem zakup samej żabki i do tego kilku nasadek, ale później pomyślałem, że może lepiej wyjdzie kupić komplet.
To może... jaką żabkę i nasadki możecie polecić?
To może... jaką żabkę i nasadki możecie polecić?