I ja się dołożę jako że miałem podobny problem 4 miesiące wstecz.
Zacznijmy od tego że mój poprzedni komputer składałem ponad 9 lat temu i wymiana była podyktowana tylko tym że nie dawał sobie rady z obróbka FHD.
Więc wyszedłem z założeniem żeby dobrać taką konfiguracje która pozwoli na kolejne 8-9lat bezproblemowej pracy.
Został mi polecony procesor Intel ale nie i5 czy i7 ale z serii Xeon ponieważ wydajnościowo to jest i7 ale cenowo zbliżony do i5, jest tak dlatego że ta seria procesorów jest pozbawiona wbudowanej grafiki co zmniejsza koszty produkcji i TDP (mniej ciągnie energii i jest chłodniejszy).
Wybór padł w moim przypadku na E3-1240V2 który wydajnościowo plasuje się pomiędzy i7 3770 a i7 4770 i to w cenie niższej o 300zł, tak więc wystarczy spokojnie na założony prze zemnie okres czasu.
Błędem myślowym jest branie procesora z zapasem mocy na x lat bo takie coś nie występuje w informatyce i zawsze znajdą się programy które nawet najnowsze jednostki zdławią.
Co do prędkości RAM-u i jednostek AMD APU to tylko w tym wypadku prędkość ta ma znaczenie i wpływa na wydajność, w przypadku reszty procesorów nie ma zbyt dużego znaczenie czy to będzie 667MHz czy 800MHz.
Karta graficzna jest w porządku i starczy na długo, mam jej młodszą siostrę od Asusa i właśnie ja bym polecił ponieważ posiada autorskie chłodzenie DirectCU II które jest bardzo ciche i wydajne.
Przy dobieraniu RAM-u do płyty głównej zalecam zajrzeć do dokumentacji czy dane pamięci współpracują z płytą bo można się nie miło zaskoczyć jak będą problemy od samego początku.