Po udanym projekcie mojego Maglite Magchargera na diodzie XML-U2 robiąc porządki w piwnicy znalazłem stary konwerter od satelity i to mnie natchnęło do budowy kolejnej mocnej latarki do efektu WOW
Dlatego zebrałem potrzebne graty do jej budowy a wygląda to tak:
-obudowa dla latarki z aluminium(konwerter)
-soczewki do skupienia światła
-wałki do wytoczenia piguły miedzianej lub aluminiowej
-akumulatorki 18650 z baterii od laptopa
-w planach zakup diody MT-G2 i sterownika
Co dalej...a mianowicie akumulatorki mieszczą sie 4 w obudowie i pozostaje jeszcze sporo miejsca na sterownik i włacznik.
Soczewki jakie posiadam z wymiarami to jedna jest idealnej szerokosci jak góra body a druga chowa sie 2 cm do srodka.Skupienie dobiore organoleptycznie
Myślałem tez o zakupie refa od SST 90 ale zakupy na DX to nie dla mnie
Teraz pytania do was.Jakie bedzie najsensowniejszy układ zasilania sterownika(MR2007 5A)?
Czy jest sens skupiac swiatło soczewką i ile bedzie strat?
Czy piguła o szerokosci 37mm i grubosci conajmniej 30mm(to zalezy jaka odleglosc bedzie potrzebna do skupienia tej diody od soczewki) odbierze ciepło i odda je na obudowe?
Ewentualnie czy bardziej opłaca sie wsadzic 3 XML-U2 z dodatkowo przystosowaną optyką o jak najwiekszym skupieniu.Zalezy mi głownie na zasiegu około 300m do 400m mocnego światła .Obecnie mój magcharger zapewnia mi 250m mocnego swiatła dla dobrego widzenia w nocy.
Latarka nie z tej ziemi...MT-G2
Ani MT-G2 ani 3x XM-L2 nie zapewnią zasięgu 300-400m. Takie zasięgi to raczej z pojedynczej XM-L2 w bardzo dużym reflektorze albo XP-G2 w dużym reflektorze. Oczywiście można też zastosować soczewkę np z reflektora samochodowego i przy pojedynczej diodzie uzyskać taki zasięg ale to będzie bardziej laser niż latarka.
ElSor, ale jeśli to ma robić tylko WOW, to właśnie ma być laser
Ja mam taki mały "laserek" na XR-E i 65mm soczewce, jest wow jakich mało. Niestety dla XML już tak fajnie nie jest
Kolego, jeśli chcesz robić opad szczęki, to kup diodę XR-E (np Darek w sklepiku sprzedaje za nieduże pieniążki)
i puść ją na 1.5A i zobacz jak to Ci się skupia na soczewce, jak zobaczysz, to nawet nie dziękuj
Ja mam taki mały "laserek" na XR-E i 65mm soczewce, jest wow jakich mało. Niestety dla XML już tak fajnie nie jest
Kolego, jeśli chcesz robić opad szczęki, to kup diodę XR-E (np Darek w sklepiku sprzedaje za nieduże pieniążki)
i puść ją na 1.5A i zobacz jak to Ci się skupia na soczewce, jak zobaczysz, to nawet nie dziękuj
Czyli bedzie problem ze skupieniem MT-G2 soczewką 54mm?
Czy to tez zalezy od wypukłosci soczewki?[/quote]Ja mam taki mały "laserek" na XR-E i 65mm soczewce, jest wow jakich mało
Czy to tez zalezy od wypukłosci soczewki?[/quote]Ja mam taki mały "laserek" na XR-E i 65mm soczewce, jest wow jakich mało
Ostatnio zmieniony czwartek 27 lut 2014, 17:04 przez lackow, łącznie zmieniany 1 raz.