Power Bank 1*18650

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
dziobnij

Post autor: dziobnij »

Dzień dobry. To mój pierwszy post, dlatego wszystkich witam serdecznie :mrgreen:

Na FastTech piszą, że ładowarka Miller Miller ML-102 v5 jest tylko dla "unportected 18650 batteries". Rozumiem, że moje zamówione "Panasonic NCR18650B Protected Rechargeable 3400mAh" nie będą z nią działać? Dlaczego? Przecież, to dobrze, że akumulator ma zabezpieczenie :sad:

Poza tym, czy to nie wyjdzie taniej: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/ome ... 0-mah.html ?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Unportected, bo inne się nie mieszczą.
Kupując osobno swoje ogniwa, masz pewność że pojemność zgadza się z tą zadeklarowaną, a nie patrzysz tylko na naklejkę na powerbanku.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Działać może będą, ale gorzej z pasowaniem ponieważ ogniwa "Protected" są troszkę dłuższe i mogą nie pasować.
Musisz się zapytać posiadacza tej ładowarki jak z tym jest. Jeśli masz ogniwa 18650 i ładowarkę (chociaż można je ładować w powerbanku) to zawsze lepszym wyborem będzie powerbank na te ogniwa. Moja rada - nie kupuj błyszczących powerbanków.
Ten sprzęt często się wrzuca do plecaka, torby gdzie wala się z innymi przedmiotami. Ja mam taki: http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... wer-pack-w i plastik bardzo się rysuje.
Ten powerbank ogólnie jest dobry, ale jakbym miał kupić następny to bym wziął np. taki: http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... put-mobile

Dodam że z powerbank np na 4 ogniwa będzie również działał z włożonym jednym ogniwem jeśli baterie w nim łączone są równolegle (w większości przypadków tak jest)
dziobnij

Post autor: dziobnij »

Dziękuję za odpowiedzi. Kupię Coolooka razem z ogniwami w zestawie i będzie spokój.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

ML-102 biała (z blaszką na -) jest dla max 650mm - protected nie wejdzie. W czarną (sprężynka na -) protected da się od biedy wcisnąć.
Mediana

Post autor: Mediana »

Ciekawy jestem ile % podładuję baterię w Galaxy S4 używanym ogniwem, które ma ok. 1000mAh.

Mały raporcik:
Dwa nowe ogniwa Panasonic 3100mAh kupione 1,5 roku temu, trzymają pojemność - na Solarfoce L2P XML w trybie max świecą teraz ok. 1h 12min ( i jak pisałem wyżej po ok. 45-50 minutach trochę mniej dają światła), a jak były nowe to był to czas ok. 1h 20min.

Ogniwa kupione, jako używane ( w naszym sklepiku) w trybie max świeciły w dniu zakupu (też 1,5 roku temu) od 50 minut do 1h ( z tym, że świeciły już po ok. 25 minutach gorzej niż na nowych Panasonicach), a teraz świecą w trybie max 30 minut - i na rower jeżdżą, jako awaryjne.

Oczywiście ogniwa używane mogą się trafić lepsze lub gorsze.
piotrekk6

Post autor: piotrekk6 »

tty5150 pisze:ML-102 biała (z blaszką na -) jest dla max 650mm - protected nie wejdzie. W czarną (sprężynka na -) protected da się od biedy wcisnąć.
A nie wiesz czasem czy da rade jakoś ją przerobić, żeby ładowała i protected? Nie uśmiecha mi się kupować dwóch łądowarek do tego samego rodzaju baterii z ochroną ogniwa i bez.
zlyzka

Post autor: zlyzka »

Na yt albo innym forum widziałem modyfikację, poszukaj "ML-102 mod", ludzie rozbierali obudowę i ściskali blaszkę, żeby wsadzić większe ogniwa.
piotrekk6

Post autor: piotrekk6 »

Dla zainteresowanych: znalazłem instrukcje moda po którym zmieści nam się akumulatorek 18650 protected, do wykonania przez początkujących leszczy takich jak ja :)
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... cted-cells
ODPOWIEDZ