"Żarówki" diodowe z odpadów i przydasi - mała insp

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
skaktus

"Żarówki" diodowe z odpadów i przydasi - mała insp

Post autor: skaktus »

Witam.

Postanowiłem pokazać po krótce co tworzę w domu z tego, co znajdę koło kosza lub w koszu ;)

1. Zestaw na bazie 10 diod model 5630, barwa ciepła biała. MCPCB aluminiowe pochodzi z żarówki na trzonek GU10, w którym to MCPCB z ledami nie dotykało nawet radiatora (porcelanowego). Dodatkowo padł sterownik.

MCPCB zamontowane na radiatorze z jakiejś karty graficznej za pomocą śrubek wygrzebanych z przydasi. Tył to korpus z padniętej świetlówki. Radiator aby nie wypadał mocowany na uszczelkę okienną (wypełnia pustą przestrzeń). Sterownik pochodzi z uszkodzonej żarówki.

Koszt około 5 zł.

Moc 5W, jasność ~ 450 lumenów, barwa ciepła ~ 3500K

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2. Żarówka zbudowana na bazie tego samego MCPCB, z tym że jedna z diod nie dotrwała - usmażona, wymieniona metodą : "nad palnikiem gazowym". Korpus to padnięta żarówka marki Conrad, pierwotnie na pokładzie 4 ledy no-name, barwa zimna, jeden led martwy. MCPCB z ledami usunięty, na pokład wpadło MCPCB z ledami 5630 + sterownik z chińskiej żarówki no-name.

Koszt około 10 zł

Moc 5W, jasność ~ 450 lumenów, barwa ciepła ~ 3500K

Obrazek

Obrazek

Obrazek

3. Żarówka zbudowana na bazie padniętej żarówki marki Osram o mocy 8W - padł sterownik. Próby naprawy nieudane - sterownik skomplikowany (pracuje od 80 do 265V + obsługa ściemniacza)...Oryginalnie na pokładzie 7 ledów XT-E. Ledy na porcelanowym MCPCB odklejone żyletką, poszły do projektu w którym w leda idzie 1,3 A ;). Na pokład wpadł led no-name o mocy określanej na około 4,5W. Sterownik pochodzi z żarówki nr 2. Led przykręcony 2 śrubami, sterownik upchany we wnętrzu + kopułka rozpraszająca.

Koszt około 9 zł.

Moc 4W, jasność ~ 380 lumenów, barwa ciepła ~ 3800 K

Obrazek

Obrazek

4. Żarówka zbudowana na bazie radiatora kupionego "milion lat temu na allegro" za bezcen. Na pokład poleciał Osram Duris + chiński sterownik 5W. Gwint E27 odzyskany z padniętej świetlówki.

Koszt około 5 zł.

Moc 6W, jasność ~ 550 lumenów, barwa ciepła ~ 3100 K

Obrazek

Obrazek

Obrazek
KWIATEK NA KONIEC

A teraz kwiatek radosnej twórczości. Baza to 4 żarówki na gwint GU10. Na laminacie przylutowane 48 ledów 5050 - wykorzystałem 4 takie moduły. W każdej z żarówek padnięty sterownik - całkowicie wysadzony, spalony i zwęglony + wybite korki. Zestaw takich żarówek (ponad 50 sztuk) kupiłem na allegro za 100 zł. Na jeden moduł standardowo przypada 1 sterownik 3 x 1W - efekt - dużo światła a ledy po chwili parzą i lekko śmierdzą. Mój mod - na jeden sterownik przypadają teraz dwa moduły z ledami, czyli 96 ledów. Efekt - jest gorąco, ale w granicach rozsądku. Podstawa z gwintem E27 z martwej świetlówki energooszczędnej. Do tego dwa odzyskane sterowniki i dużo termogluta ;)

Moc 6W Jasność około 500 lumenów, barwa - mieszanka - każdy moduł w nieco innym kolorze ;)

Obrazek

Obrazek

Każda z "żarówek" pracuje i jest w ciągłym użytku :) Polecam takie wykorzystywanie tego co się napatoczy pod nogą, zawsze to lepiej niż ma iść do śmieci. A i po wymianie u mnie w domu 99% świetlówek rachunki nieco drgnęły i poszły w dół.

Wszystkie tutaj przedstawione elementy, prócz leda Osram Duris były przeznaczone do śmieci - bo sterownik martwy, bo ledy mrugają, bo nie świeci, bo radiator już nie pasuje do tego procka itd...
ILPT
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

skaktus aka mistrz recyklingu :)
elektroda.pl
Vigo

Post autor: Vigo »

Brawo ten Pan. :!: :)

___
Awatar użytkownika
Papier79

Post autor: Papier79 »

Projekty zacne i motywujące do przeszukania własnych szpargałów :)
Prawdziwa istota recyklingu :D
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Toż to nie recykling a ponowne wytworzenie.
Dobra robota. Ciekawe jaka będzie żywotność Ledów przy takim chlodzeniu.
Awatar użytkownika
skaktus

Podejrzewam że ledom jest bardzo dobrze - same radiatory są co najwyżej "mocno ciepłe" i utrzymanie na nich ręki przez cały czas nie stanowi problemu. MCPCB diod również daje się dotykać czy utrzymać na nim rękę itd. Jedyne co smaży podczas pracy to trafo w zasilaniu i tranzystor, jednak oba działają poprawnie i mają zapewniony obieg powietrza. Co ważne, w kilkunastu żarówkach owe sterowniki pracowały wcześniej bez przeszkód od długiego czasu wypalając dziury w rurkach termo jakimi były owinięte :roll: a mimo to dalej pracują...

PS-Obecne sterowniki 5 x 1W czy im podobne są niemal 2 razy mniejsze niż sterowniki np. z KAI z przed 4 lat. Tamte to nawet po całym dniu pracy ciepłe nie były...
ILPT
Awatar użytkownika
Borsuczy

Post autor: Borsuczy »

Fajne twory, kwiatek to już w ogóle arcydzieło. :mrgreen:
A jak to świeci? Pokaż jakąś fotkę, porównaj z jakąś żarówką popularną.
fxxx

Post autor: fxxx »

Masz jakiś sposób na zmniejszenie prądu diod w tych oryginalnych driverach-przetwornicach impulsowych? Jest tam tranzystor, jakieś trafo i elementy bierne.
Awatar użytkownika
skaktus

W niektórych można sterować napięciem i z wersji 3W zrobić 5W (podnieść napięcie z około 14V do 22 V) a w innych regulować prąd. Niestety sterowników jest tyle ile producentów...

Jutro zrobię małe porównanie i wrzucę fotki.
ILPT
DNF

Post autor: DNF »

Lepiej powiedz mi, jak dorwałeś te 50sztuk lampek, jakie tagi używać na Allegro :D
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

DNF, w liroj merlin są kosze na elektro-odpady, pełno tam skarbów ;) i to za free.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
fxxx

No ja potrzebuję zmniejszyć prąd z 280mA do około 150-180mA.
DNF

Post autor: DNF »

W castoramie czasem zaglądam co tam ciekawego w takich pojemnikach, ale zawsze są albo liniowe świetlówki, albo wiertarki :/
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

DNF pisze: albo wiertarki
Chyba też się pobawię w śmieciarza, jak tylko mi noga dojdzie trochę do używalności, brakuje mi tylko cylinderka, żeby uruchomić składaną z czego się dało młoto-wiertarkę. :)
fxxx

Skaktus, będzie coś z tych opisów zmniejszenia prądu? :)
ODPOWIEDZ