Program na ATtiny13 do driverka

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
macgap90 pisze:... ale drugi po wgraniu flash-a i eepromu przestał się komunikować.
Raczej mało prawdopodobne, musiałeś coś jeszcze nadłubać
Niedawno przez pomyłkę ustawiłem w ATmega8 taktowanie zewnętrznym zegarem. Na razie czekają aż będę miał czas...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
macgap90

Post autor: macgap90 »

Programator to standardowy najtańszy usbasp i łącze go na płytce stykowej z prockiem. Boje się czy podczas wgrywania czegoś nie nastąpiła utrata połączenia procesora z programatorem. Próbuje zrobic sobie tester elementów fusy ustawiam zgodnie z instrukcją przeliczone z HEX na BIN w kalkulatorze fusów Dokładnie tym. Do programowania wykorzystuje Khazama AVR Programer, system operacyjny to win 8.1.
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

macgap90 pisze:Do programowania wykorzystuje Khazama AVR Programer
Powiem Ci, że jak patrzę jak się fusebity ustawia w tym programie to mam obawy czy bym się nie pomylił przy ustawianiu i sobie czegoś nie zablokował.
macgap90 pisze:w kalkulatorze fusów Dokładnie tym
Ten kalkulatorek podaje ustawienia strawne dla avrdude, nie prościej sobie taką linijkę klepnąć:

avrdude -B2 -p t13 -c usbasp -u -Uflash:w:bLEDd13.hex:a -Ueeprom:w:bLEDd13.eep:a -Ulfuse:w:0x75:m -Uhfuse:w:0xed:m

i masz pewność, że nic nie zablokujesz ?
macgap90

Post autor: macgap90 »

Programowanie procków wykonuje raczej raz na ruski rok dlatego korzystam z nakładek graficznych. Zlutowałem sobie na płytce podstawke precyzyjną i złacze kanda dla pewności w połączeniach zobaczę czy coś to da.

EDIT:
Dobrze kombinowałem, że brakuje dobrego połączenia teraz ruszyło. Dziękuje za pomoc.

A tak jeszce zapytam robił może ktoś ten tester? Po wgraniu uruchomieniu pokazuje że ma mosfeta włożonego mimo że podstawka jest pusta a jak mu włożę diodę LED to widzi tranzystor NPN.
xander122

Post autor: xander122 »

Pyra pisze:Witam
xander122 pisze:
Nie nada się bo obsługuje tylko do 3 AMC
Skąd takie informacje?

Pozdrawiam
PS: wydzieliłem z tematu grega.
"Po kompilacji otrzymamy kod, który będzie chodził na driverkach 3 - 4 AMC, przy 8 już są problemy"
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
xander122 pisze:"Po kompilacji otrzymamy kod, który będzie chodził na driverkach 3 - 4 AMC, przy 8 już są problemy"
Ale nie, że nie działa...
Problem dotyczy najniższego trybu przy mocno rozładowanym ogniwie, po prostu dioda nie świeci.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
xander122

Post autor: xander122 »

Rozumiem,dzięki Pyra.

Mam jeszcze problem innego pokroju.
Na na naładowanym ogniwie Panasonic 3400mAh w trybie max to około 1,6A sprawdzane na 2 czy 3 driwerkach.
Powiecie ok, spadek na przewodach,ale podłączyłem driwer do zasilacza w trybie max prąd pobierany to ~2,5A i tu uwaga,wraz ze zmniejszaniem napięcia prąd spada.

[ Dodano: 3 Marzec 2014, 11:42 ]
Będzie ktoś tak dobry i pomorze :mrgreen: ?

[ Dodano: 6 Marzec 2014, 07:20 ]
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz,a mianowicie przy pełnym naładowaniu ogniwa (panasonic 3400mAh) w trybie max,w moim przypadku ~1,6A w około 45 minut napięcie spada do ~3,6V i prąd ~1a
ODPOWIEDZ