Niech za pacjenta posłuży nam ogniwo z tej noty >
http://us.sanyo.com/dynamic/product/Dow ... 338904.pdf
800mA pobierane ciągle nie pozwoli na uzyskanie pojemności 800mAh, która to jest podana dla prądu 0,2 (160mA) pewnie głównie ze względu na fakt występowania rezystancji wewnętrznej (im wyższy prąd tym straty na niej większe). I tutaj jak słusznie zauważyłeś jest niemożliwe trzymanie 1,2V przez całą godzinę przy prądzie 800mA - stąd taka moja poprzednia odpowiedź.
Natomiast rozładowując ogniwo stałą mocą 0,96W daje nam to na początku powiedzmy napięcie 1,4V i prąd 686mA, a to z kolei mniej obciąża akumulator niż 800mA. I tak do czasu kiedy jest 1,2V i 800mA. Później zaczyna się moment, w którym prąd jest większy niż 800mA (powiedzmy 1V i 0,96A) tutaj wyższy prąd powoduje wyższe straty energii w ogniwie i wyższą temperaturę a jak wiadomo podgrzanie ogniwa powoduje zwiększenie jego napięcia i koniec rozładowywania nastąpi przez to nieco później niż w przypadku rozładowywania mniejszym prądem. Oczywiście też nie dam nam to 0,95W przez 1h ale jest bliżej prawdy jest to niż 1,2V i 800mA przez 1h.
Mam nadzieję, że rozumiesz, co chciałem przekazać, bo energię wyciągniemy podobną, jeśli nie taką samą przy obu sposobach jej "wyciągania".