oświetlenie schodów LEDami
oświetlenie schodów LEDami
Witam,Mam rozprowadzoną instalację pod oświetlenie schodów - w założeniu LEDami.9 punktów świetlnych.Na razie mam tylko kabelki pociągnięte i puste puszki.Zakładam, że światła ma być niewiele, coby nocą nie raziło, ale jednak aby schody były widoczne.Ma być przede wszystkim tanio, a gotowce chodzą po 50zl/szt :(Postanowiłem zrobić to samemu.Dwa zasadnicze pytania:1. jakie konkretnie, tanie LEDy użyć?2. lepiej połączyć równolegle, czy szeregowo?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 lut 2014, 22:16 przez magus, łącznie zmieniany 1 raz.
Oświetlenie samych stopni (co trzeci), nisko nad poziomem stopnia.
Tak więc punktowe raczej niż taśmy.
Z tego co widzę to każdy LED 5050 (SMD) to tak na prawdę 3 diody sterowane przeważnie 60mA (max 150mA). Ciekawe ile daje lumenów, bo tego w datasheecie nie ma
Ciekawa koncepcja z tym zasilaczem. Gdybym zrobił połączenie 3x3 to bym mógł to z zasilacza 9V zasilić, a takie to nawet tanio można dostać
Zastanawiam się jeszcze, czy do każdej diodki osobny driver (coby ograniczyć prąd) i do tego generator PWM jeden na całe oświetlenie? ma to sens?
dzięki
[dopisek 21:00] Niestety nie zrobię 3x3. Pozostaje równoległe połączenie i zasilanie 3-3,3V 540mA
Tak więc punktowe raczej niż taśmy.
Z tego co widzę to każdy LED 5050 (SMD) to tak na prawdę 3 diody sterowane przeważnie 60mA (max 150mA). Ciekawe ile daje lumenów, bo tego w datasheecie nie ma
Ciekawa koncepcja z tym zasilaczem. Gdybym zrobił połączenie 3x3 to bym mógł to z zasilacza 9V zasilić, a takie to nawet tanio można dostać
Zastanawiam się jeszcze, czy do każdej diodki osobny driver (coby ograniczyć prąd) i do tego generator PWM jeden na całe oświetlenie? ma to sens?
dzięki
[dopisek 21:00] Niestety nie zrobię 3x3. Pozostaje równoległe połączenie i zasilanie 3-3,3V 540mA
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0vioT2ZTqUs[/youtube]
Jak kiedyś się dorobię własnych schodów to będę szedł w tym kierunku.
Jak kiedyś się dorobię własnych schodów to będę szedł w tym kierunku.
No to machnąłem sobie schemacik i płytkę.
Założyłem, że układ będzie przetykany, a nie SMD (nie mam jeszcze stacji lutowniczej), więc wszystko jest duże
Następnie założyłem, że zrobię proste trójstopniowe ustawianie natężenia prądu dla:
568mA
153mA
104mA
To się rozkłada na 9 LEDów 5050 połączonych równolegle.
Stąd trzy rezystory i konektory do zazworkowania.
Zasilanie z zasilacza 3,3V 1-2A (słabszych nie widziałem na alledrogo).
Proszę o sprawdzenie poprawności.
Założyłem, że układ będzie przetykany, a nie SMD (nie mam jeszcze stacji lutowniczej), więc wszystko jest duże
Następnie założyłem, że zrobię proste trójstopniowe ustawianie natężenia prądu dla:
568mA
153mA
104mA
To się rozkłada na 9 LEDów 5050 połączonych równolegle.
Stąd trzy rezystory i konektory do zazworkowania.
Zasilanie z zasilacza 3,3V 1-2A (słabszych nie widziałem na alledrogo).
Proszę o sprawdzenie poprawności.
Fakt, umknęło mi, że LM strasznie ssie. Dzięki za uwagę!
Na szczęście na 6V też są zasilacze "gotowe" i tanie
[ Dodano: 23 Kwiecień 2014, 13:59 ]
update
No i zlutowałem układ
Pytanie, jak sprawdzić poprawność wykonania bez podpinania LEDów. Czy wystarczy podpiąć zasilacz (te 6V) i sprawdzić miernikiem ile prądu daje na wyjściu?
[ Dodano: 26 Kwiecień 2014, 13:43 ]
Może to nieładnie post własny pod postem, ale inaczej się nie da, jak chce dodawać updaty, a nikt nie komentuje ...
Komplecik żarówek i sterownik.
Do tego dokupie zasilacz 6V 1A (minimum).
A na razie sprawdze wszystko na bateryjnym zasilaniu.
[ Dodano: 9 Maj 2014, 11:34 ]
Pomontowałem wszystko i świeci ... przez ok 9 sekund, potem gaśnie.
Muszę odłączyć zasilacz i podłączyć jeszcze raz, aby znowu świeciło przez 9 sekund
W czym może być problem?
Na szczęście na 6V też są zasilacze "gotowe" i tanie
[ Dodano: 23 Kwiecień 2014, 13:59 ]
update
No i zlutowałem układ
Pytanie, jak sprawdzić poprawność wykonania bez podpinania LEDów. Czy wystarczy podpiąć zasilacz (te 6V) i sprawdzić miernikiem ile prądu daje na wyjściu?
[ Dodano: 26 Kwiecień 2014, 13:43 ]
Może to nieładnie post własny pod postem, ale inaczej się nie da, jak chce dodawać updaty, a nikt nie komentuje ...
Komplecik żarówek i sterownik.
Do tego dokupie zasilacz 6V 1A (minimum).
A na razie sprawdze wszystko na bateryjnym zasilaniu.
[ Dodano: 9 Maj 2014, 11:34 ]
Pomontowałem wszystko i świeci ... przez ok 9 sekund, potem gaśnie.
Muszę odłączyć zasilacz i podłączyć jeszcze raz, aby znowu świeciło przez 9 sekund
W czym może być problem?