Pomiary elektryczne koszyków

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Kyle

Post autor: Kyle »

maciex93 pisze:300g czuć w kieszeni
Z moich praktycznych doświadczeń, to 281g już zaczyna być czuć, natomiast 181g zapomina się, że się ma. Poza masą istotna jest też długość 180mm zaczyna być uciążliwe, ledwo wchodząc do kieszeni (ale da się wcisnąć do zimowej), natomiast 13cm to spokojnie się wrzuca i nic nie przeszkadza. Przy 4xAA raczej trudno będzie zejść wyraźnie poniżej 280g (oczywiście wszystkie masy podaję razem z załadowanymi do środka akumulatorami).

[ Dodano: 24 Luty 2014, 16:10 ]
maciex93 pisze:Do tego dojdą spadki na sprężynkach, niestety w koszyku są aż 3, więc pewnie można dodać jeszcze 0,2V na spadki na stykach/sprężynkach.
Pomierzyłem dla porównania koszyk z LED Lensera (są 4 baterie w nim):
Pomiar na stykach koszyka:
5,152 i 5,155 (w zal. od wybranych styków, bo środkowy to +, a dwa po bokach to minusy)
Pomiar napięcia na każdym z akku:
1 - 1,286 - 1287
2 - 1,286
3 - 1,287 - 1,288
4 - 1,290
----------
razem 5,149 do 5,151

Napięcie jest wyższe na wyjściach z koszyka (nie ma elektroniki raczej), czyli błąd pomiarowy (miernik Brymen BM257).

Tak że wątpię w spadek rzędu aż 0,2V na koszyku (no chyba, że wykonanie koszyka jest na tragicznym poziomie/z kiepskich materiałów).

[ Dodano: 24 Luty 2014, 16:20 ]
maciex93 pisze:Ale sterownik próbuje dostarczyć diodzie prąd 2,8A (dla trybu 100%) co dla nawet dobrych akku, np eneloop jest za dużą wartością.
Za dużą? Dla AA? Dla czego? Przecież to jest poniżej 1,5C (dla wersji 2 Ah i jeszcze mniej dla wersji 2,5 Ah).

http://zbyma.gimpuj.info/Zbyma72age_%20 ... _czyli.pdf

strona 3 , a właściwie tabela na tej stronie wskazuje, że takie prądy są jeszcze bezpieczne dla Ni-Mh.

Wiadomo, że przy takich prądach wydajność nie jest najlepsza (im niższy prąd, tym pojemność zmierzona będzie większa ... dla Li-Ion i Ni-Mh), ale żeby zaraz pisać "za dużą wartością"? No nie wiem, ja się nie znam, więc może coś szerzej wytłumaczysz co miałeś na myśli.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Kyle pisze:
Pomierzyłem dla porównania koszyk z LED Lensera (są 4 baterie w nim):
......

Napięcie jest wyższe na wyjściach z koszyka (nie ma elektroniki raczej), czyli błąd pomiarowy (miernik Brymen BM257).
[/quote]
A pod jakim obciążeniem mierzyłeś?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Kyle

Pyra pisze:Witam
Pozdrawiam
Bez obciążenia.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Kyle pisze:
Pozdrawiam
Bez obciążenia.
Tak myślałem, to znaczy, że nie byłeś w stanie zmierzyć spadków napięcia, bo te powstają pod wpływem przepływu prądu.
U = I x R
Skoro więc I = 0 to i U = 0
Jak obciążysz ten koszyk prądem co najmniej 1A i wtedy pomierzysz, to pomiar będzie wiarygodny.

Pozdrawiam
Kyle

Kyle pisze:
Pozdrawiam
Bez obciążenia.
Tak myślałem, to znaczy, że nie byłeś w stanie zmierzyć spadków napięcia, bo te powstają pod wpływem przepływu prądu.
U = I x R
Skoro więc I = 0 to i U = 0
Jak obciążysz ten koszyk prądem co najmniej 1A i wtedy pomierzysz, to pomiar będzie wiarygodny.

Pozdrawiam
Gdyby tak było, to miernik nie pokazywałby napięcia, ergo prąd płynie, bo obciążeniem jest miernik (którego impedancja wynosi w moim przypadku 10M Ohm). ... więc nadal nie widzę sensu w "obciążaniu tym 1A."

Aha ... gdybym spowodował przepływ prądu 1A przez ten układ, to byłby dodatkowy spadek napięcia wywołany ograniczoną wydajnością akumulatorów (są wykresy jak spada napięcie przy obciążeniu ogniwa różnymi prądami - im większym, tym większy spadek) ... a celem jest zmierzenie spadków napięcia na stykach koszyka ... tak że na prawdę nie wiem do czego zmierzasz z tym 1A ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 lut 2014, 19:40 przez Kyle, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Kyle pisze:10M Ohm
:o

EDIT,

Sorki źle odczytałem
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 lut 2014, 19:57 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Kyle pisze:Gdyby tak było, to miernik nie pokazywałby napięcia, ergo prąd płynie, bo obciążeniem jest miernik (którego impedancja wynosi w moim przypadku 10M Ohm). ... więc nadal nie widzę sensu w "obciążaniu tym 1A."

Aha ... gdybym spowodował przepływ prądu 1A przez ten układ, to byłby dodatkowy spadek napięcia wywołany ograniczoną wydajnością akumulatorów (są wykresy jak spada napięcie przy obciążeniu ogniwa różnymi prądami - im większym, tym większy spadek) ... a celem jest zmierzenie spadków napięcia na stykach koszyka ... tak że na prawdę nie wiem do czego zmierzasz z tym 1A ;)
Prawo Ohma - zalecam jednak zaznajomienie się z nim.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Kyle

maciex93 pisze: Prawo Ohma - zalecam jednak zaznajomienie się z nim.
I = U/R ... no i?

Daruj sobie tak lakoniczne, nic nie wnoszące, irytujące wypowiedzi.

Udowodnij mi, że mierząc napięcie na zaciskach koszyka, nie zmierzę napięcia na zaciskach koszyka, bo są tam spadki napięcia, których miernik nie pokazuje - bo to mi próbujecie udowodnić i jak na razie poza "zaznajom się z tym co się już dawno zaznajomiłeś" nic nie udowodniliście.
Awatar użytkownika
maciex93

Chcę Cię naprowadzić na rozwiązanie, napisałeś, że nie widzisz potrzeby mierzenia napięcia na koszyku z akumulatorami pod obciążeniem, a właśnie to jest ważne, aby to robić pod obciążeniem.
Sprężynki i styki mają pewną rezystancję, więc przepływający prąd wymusza na nich spadek napięcia, im prąd większy tym spadek napięcia większy - to wynika z prawa ohma.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Kyle

Kyle pisze:
maciex93 pisze: Prawo Ohma - zalecam jednak zaznajomienie się z nim.
I = U/R ... no i?
No i wylicz proszę spadek napięcia na rezystancji styku 1Ω (całkiem realna rezystancja)
Nierealna. Jak stykam sondy, to opór (razem z kablami) jest bliżej 0 Ohm niż 0,1 Ohm. Tym samym bardzo wątpię, by te wszystkie pozłacane styki razem wzięte, miały opór 1 Ohm.

[ Dodano: 24 Luty 2014, 21:44 ]
maciex93 pisze: Sprężynki i styki mają pewną rezystancję, więc przepływający prąd wymusza na nich spadek napięcia, im prąd większy tym spadek napięcia większy - to wynika z prawa ohma.
Obawiam się, że ta rezystancja jest poza zakresem pomiarowym.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Kyle pisze:Nierealna. Jak stykam sondy, to opór (razem z kablami) jest bliżej 0 Ohm niż 0,1 Ohm. Tym samym bardzo wątpię, by te wszystkie pozłacane styki razem wzięte, miały opór 1 Ohm.

[ Dodano: 24 Luty 2014, 21:44 ]
maciex93 pisze: Sprężynki i styki mają pewną rezystancję, więc przepływający prąd wymusza na nich spadek napięcia, im prąd większy tym spadek napięcia większy - to wynika z prawa ohma.
Obawiam się, że ta rezystancja jest poza zakresem pomiarowym.
To spróbuj zmierzyć, możesz się zdziwić.
A skoro jednak jest tak jak piszesz, to znaczy, że i 100A temu koszykowi nie zaszkodzi, skoro wszystkie połączenia mają bliżej 0Ω, to znaczy, że praktycznie żadna moc się na nich nie wytraci.
Spotkałem już w swojej karierze włącznik który miał 0,9Ω
Pozdrawiam
ptja

Post autor: ptja »

Kyle, dam Ci radę: poczytaj o koszykach, sprężynkach, mostkowaniu i jego powodach.
Nie wszystko złoto, co się świeci :)
Koledzy dobrze Cię naprowadzają, więc nie broń się przed wiedzą, tylko postaraj się ją zgłębić...
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Kyle

Pyra pisze:skoro wszystkie połączenia mają bliżej 0Ω, to znaczy, że praktycznie żadna moc się na nich nie wytraci.
?? Czy na prawdę muszę siebie cytować czy zerkniesz jeszcze raz do tamtego postu co napisałem? :) (z resztą ułatwię Ci: napisałem, że jak stykam sondy miernika, to mają opór bliżej 0 Ohm niż 0,1 Ohm {koniec pierwszego zdania} i napisałem że wątpię, by wszystkie styki koszyka miały 1 Ohm. )

[ Dodano: 24 Luty 2014, 21:59 ]
Pyra pisze: To spróbuj zmierzyć, możesz się zdziwić.
Potrzebny mi do tego porządny zasilacz laboratoryjny (bo przy akku, będzie spadek wywołany ich ułomnością - patrz pomiary akumulatorów przy obciążaniu = im większy prąd, tym większy spadek napięcia z samego tego powodu) - nie mam czegoś takiego.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

To spróbuj zmierzyć, możesz się zdziwić.
No i zataczamy koło, bo jak multimetrem zmierzyć taką małą rezystancję? Pewnie najprościej poprzez pomiar spadku napięcia. :mrgreen: :lol:
Awatar użytkownika
maciex93

@Kyle
Przygotowałem coś takiego:
Obrazek

Na 1. schemaciku masz przedstawiony Twój pomiar, czyli jakieś źródło napięcia (5V) i rezystor który symuluje rezystancję styków (1Ω)
Woltomierz przyjmij że jest idealny i ma nieskończenie wielką rezystancję wewnętrzną.
Jakie napięcie pokaże Woltomierz?

W 2. przypadku jest jeden dodatkowy rezystor, obciążenie.
Założenia takie same. Jakie napięcie pokaże woltomierz?

A, jeszcze jedno, źródło napięcia też jest idealne, nie ma spadku pod obciążeniem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 lut 2014, 22:13 przez maciex93, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ