Z moich praktycznych doświadczeń, to 281g już zaczyna być czuć, natomiast 181g zapomina się, że się ma. Poza masą istotna jest też długość 180mm zaczyna być uciążliwe, ledwo wchodząc do kieszeni (ale da się wcisnąć do zimowej), natomiast 13cm to spokojnie się wrzuca i nic nie przeszkadza. Przy 4xAA raczej trudno będzie zejść wyraźnie poniżej 280g (oczywiście wszystkie masy podaję razem z załadowanymi do środka akumulatorami).maciex93 pisze:300g czuć w kieszeni
[ Dodano: 24 Luty 2014, 16:10 ]
Pomierzyłem dla porównania koszyk z LED Lensera (są 4 baterie w nim):maciex93 pisze:Do tego dojdą spadki na sprężynkach, niestety w koszyku są aż 3, więc pewnie można dodać jeszcze 0,2V na spadki na stykach/sprężynkach.
Pomiar na stykach koszyka:
5,152 i 5,155 (w zal. od wybranych styków, bo środkowy to +, a dwa po bokach to minusy)
Pomiar napięcia na każdym z akku:
1 - 1,286 - 1287
2 - 1,286
3 - 1,287 - 1,288
4 - 1,290
----------
razem 5,149 do 5,151
Napięcie jest wyższe na wyjściach z koszyka (nie ma elektroniki raczej), czyli błąd pomiarowy (miernik Brymen BM257).
Tak że wątpię w spadek rzędu aż 0,2V na koszyku (no chyba, że wykonanie koszyka jest na tragicznym poziomie/z kiepskich materiałów).
[ Dodano: 24 Luty 2014, 16:20 ]
Za dużą? Dla AA? Dla czego? Przecież to jest poniżej 1,5C (dla wersji 2 Ah i jeszcze mniej dla wersji 2,5 Ah).maciex93 pisze:Ale sterownik próbuje dostarczyć diodzie prąd 2,8A (dla trybu 100%) co dla nawet dobrych akku, np eneloop jest za dużą wartością.
http://zbyma.gimpuj.info/Zbyma72age_%20 ... _czyli.pdf
strona 3 , a właściwie tabela na tej stronie wskazuje, że takie prądy są jeszcze bezpieczne dla Ni-Mh.
Wiadomo, że przy takich prądach wydajność nie jest najlepsza (im niższy prąd, tym pojemność zmierzona będzie większa ... dla Li-Ion i Ni-Mh), ale żeby zaraz pisać "za dużą wartością"? No nie wiem, ja się nie znam, więc może coś szerzej wytłumaczysz co miałeś na myśli.