Wkrętaki/bity specjalne

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
pietros

Wkrętaki/bity specjalne

Post autor: pietros »

Czasami zdarza mi się naprawiać jakieś sprzęty, czy to swoje, czy znajomych i często mimo błahej usterki (np. pęknięty przewód) trzeba spędzić dodatkowy czas na rzeźbieniu narzędzia do odkręcenia śrubek. Myślę, że nie tylko ja mam z tym problem. Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada może jakiś godny polecenia zestaw wkrętaków/bitów specjalnych? Powiedzmy, że na taki zestaw jestem w stanie przeznaczyć 80-100zł. Raczej wolałbym rączkę i zestaw bitów (zajmuje mniej miejsca) przy czym bity powinny być przedłużane, ponieważ często śruby znajdują się dosyć głęboko.

Jak na razie na allegro w oko wpadł mi tylko taki zestaw http://allegro.pl/wolfcraft-bit-bity-sp ... 65549.html
mick1

Post autor: mick1 »

Mam ten zestaw i mnie nie zachwyca. Ciągle czegoś brakuje :)
Zauważ, że np żadnego płaskiego nie ma.
Do "warsztatowego" zestawu podszedłem troszkę inaczej.
Kupiłem swojego czasu 2 zestawy po 100 sztuk - tanie zwykłe. Coś w tym stylu:
http://allegro.pl/zestaw-bitow-do-wkret ... 32051.html

Oczywiście bity są niskiej jakości i szybko się zużywają, ALE
wyszedłem z założenia, że jeśli mi jest potrzebny do odkręcenia 1 śrubki to i tak wystarczy. A wymieniam te z zestawu (częściej używane) na dobre bity - pojedynczo.
Dzięki temu nie wydałem za wiele za 1 razem, ale sukcesywnie sobie wymieniam w razie zużycia na nowe. Pojedyncze dobre bity to zazwyczaj kilka zł. Te często używane już mam dobre, a w razie zapotrzebowania na "dziwne" mam te tanie.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Zestaw "standardowych" bitów to oddzielna sprawa. Tutaj chodzi mi tylko i wyłącznie o wkrętaki " specjalne" używane raz na jakiś czas. Zwykłe kształty będę kompletował raczej jako pojedyncze wkrętaki lepszej jakości, dokupując co jakiś czas po jednej sztuce.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Odwiedź jakiegoś molocha budowlanego (castorama, liroy) i tam mają pełno takich wynalazków tanich i drogich.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Jak Zbychur pisze. Mam zestaw bitów niestandardowych (3-kątne, płaskie z przerwa, torxy z dziura itp) za ok 11zl. W praktycznym gumowym opakowaniu.

Dla samego tego opakowania kupiłem drugi taki zestaw i mam w nim zwykle bity :)

Jakość słaba, ale mam chyba z 4 lata i z tych niestandardowych jeszcze żadnego nie musiałem uzupełniać :)
Ostatnio zmieniony wtorek 25 lut 2014, 22:02 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Vigo

Post autor: Vigo »

Może warto zainwestować raz, a dobrze w taki zestaw Proxxona, drogo, ale mamy "wszystkomający" wysokiej jakości zestaw na wypasie markowego producenta w metalowej kasetce:

http://allegro.pl/bity-klucze-proxxon-n ... 03922.html

___
cbanan

Post autor: cbanan »

pietros pisze:Jak na razie na allegro w oko wpadł mi tylko taki zestaw http://allegro.pl/wolfcra...3955065549.html
trochę zbaczając z tematu to tego konkretnego sprzedawcę bym omijał jeśli zależy Ci na czasie i obsłudze powyżej poziomu kliencie-sprzedawca-twój-PAN :neutral: Miałem z ROBO-KOPEM kilka razy do czynienia i NIGDY transakcja nie przebiegła bez problemów.
joon

Post autor: joon »

Ja tam napiszę pod kątem mojego zawodu, jestem serwisantem sprzętu AGD. Bity może i wychodzą taniej niż śrubokręty ale niestety rzadko kiedy jest tyle miejsca że mogę dojść z bitem i uchwytem. Dlatego musiałem postawić na dedykowane śrubokręty - od torxów po różne wynalazki typu krzyżak 3-ramienny ;)
ODPOWIEDZ