Czy zwykły tuner TV "pójdzie" na Androidzie?
Czy zwykły tuner TV "pójdzie" na Androidzie?
Witam,
Znów pytanie nie światełkowe ale w poniedziałek wyjazd i nie ma czasu ani możliwości z dostępem częsci na ogarnięcie testów.
Może Któryś z Kolegów się orientuje czy odpalę zwykły tuner DVBT USB taki jak na laptopa / PC na sprzęcie z Androidem ?
Wiem że są tunery DVBT dedykowane na Androida ale kosztują 3x tyle co zwykły tuner.
Ma Któryś z Panów możliwość przetestować taką konfigurację? Ew. może już Komuś śmiga takie co?
Pozdrawiam.
Znów pytanie nie światełkowe ale w poniedziałek wyjazd i nie ma czasu ani możliwości z dostępem częsci na ogarnięcie testów.
Może Któryś z Kolegów się orientuje czy odpalę zwykły tuner DVBT USB taki jak na laptopa / PC na sprzęcie z Androidem ?
Wiem że są tunery DVBT dedykowane na Androida ale kosztują 3x tyle co zwykły tuner.
Ma Któryś z Panów możliwość przetestować taką konfigurację? Ew. może już Komuś śmiga takie co?
Pozdrawiam.
W tym wypadku jednak o aplikacje obsługującą, już wyjaśniam dlaczego.max4max pisze:Moim zdaniem nie o aplikację tu chodzi bo pewnie by znalazła się jakaś opensource ta sama na kompa i andka , ale o sterowniki .
Bez sterowników nie będzie żadnej komunikacji.
Tunery do telefonów działają w trybie USB-OTG i przesyłają obraz i dźwięk tak jak by odtwarzać film z pendrive ale problem w tym że sygnał jest kodowany i tylko aplikacja specjalnie do tego napisana potrafi to zinterpretować
Nie można mylić Androida z Windowsem bo w tym pierwszym wypadku instalacja sterowników jest możliwa tylko przez programy flashujące czyli procedura wygląda tak jak przy zmienianiu softu na modyfikowany.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Są też takie po bluetooth czy wi-fi.Rysiu. pisze:W tym wypadku jednak o aplikacje obsługującą, już wyjaśniam dlaczego.
Tunery do telefonów działają w trybie USB-OTG
Strumień dvb-t nie jest kodowany.Rysiu. pisze:przesyłają obraz i dźwięk tak jak by odtwarzać film z pendrive ale problem w tym że sygnał jest kodowany
Kodowane są tylko niektóre częstotliwości należące np. do Cyfrowego Polsatu.
3 podstawowe muxy nie są w jakikolwiek sposób kodowane.
Coś mi chodzi po głowie, ze dawno temu czytałem wpisy o działających niektórych tunerach dvb-t stickach podłączonych usb-otg do tabletu ( chodziło wtedy o wchodzący na rynek i z racji ceny popularny GoClever 73)
Trochę się przyczepie do nazewnictwa. Jedno nie wyklucza drugiego.
MPEG4 to tez rodzaj kodowania nie zabezpiecza przed nieuprawnionym dostępem, ale to tez jest kod. W komputerach i ogólnie technice cyfrowej wszystko jest kodem, czyli pewnym standardem zapisu informacji.
W jakim formacie tunery przesyłają dane dalej, to niestety nie wiem, bardzo możliwe, ze są rożne metody na to.
Pozdrawiam
MPEG4 to tez rodzaj kodowania nie zabezpiecza przed nieuprawnionym dostępem, ale to tez jest kod. W komputerach i ogólnie technice cyfrowej wszystko jest kodem, czyli pewnym standardem zapisu informacji.
W jakim formacie tunery przesyłają dane dalej, to niestety nie wiem, bardzo możliwe, ze są rożne metody na to.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek 25 lut 2014, 22:02 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
To jest kodek a to zupełnie co innego i kazdy sytem ma swoje wbudowane kodeki plus gotowe do instalacji.marmez pisze:roche sie przyczepie do nazewnictwa. Jedno nie wyklucza drugiego.
MPEG4 to tez rodzaj kodowania nie zabezpiecza przed nieuprawnionym dostepem, ale to tez jest kod. W komputerach i ogolnie technice cyfrowej wszystko jest kodem, czyli pewnym standardem zapisu informacji.
W andku nie ma najmniejszego problemu z kodekiem MPEG4 czy H.264/AVC
Najczęściej przesyłają w formacie .ts czyli transport stream, który jako kontener zawiera obraz w MPEG4 ( u nas w Polsce przynajmniej), fonię w jedna lub więcej i dodatkowe składowe - napisy, epg itd.marmez pisze:W jakim formacie tunery przesylaja dane dalej, to niestety nie wiem, bardzo mozliwe, ze sa rozne metody na to
Aplikacja odtwarzająca musi podzielić ten stream na obraz dźwięk i ewentualnie napisy itd.
Właśnie o to mi chodziło "pisząc że sygnał jest zakodowany" ale nie w konfiguracji nadajnik-odbiornik tylko właśnie odbiornik-telefon.max4max pisze:Najczęściej przesyłają w formacie .ts czyli transport stream, który jako kontener zawiera obraz w MPEG4 ( u nas w Polsce przynajmniej), fonię w jedna lub więcej i dodatkowe składowe - napisy, epg itd.
Aplikacja odtwarzająca musi podzielić ten stream na obraz dźwięk i ewentualnie napisy itd.
Android nie obsługują takich formatów i dlatego jest potrzebna aplikacja która to obsłuży.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC