Podróbki UltraFire

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
PieCyk

Podróbki UltraFire

Post autor: PieCyk »

Witam. Zakupiłem 2 latarki taktyczne.
Są to podróbki UltraFire.
http://allegro.pl/latarka-taktyczna-led ... 10178.html
A to rzekomo oryginalne:
http://allegro.pl/latarka-led-zoom-ultr ... 96716.html
Moje pytanie jest takie: Jak się mają specyfikacje tych latarek podane przez allegrowiczów.
Te podróbki mają niby po 500lm, a czy tak jest to nie wiadomo chociaż słabo nie świeci. Jedna ma jaśniejsze światło niebieskie, druga ciut ciemniejsze białe. Do jednej sztuki dostałem ogniwo Bailong 4.2v 4200mah, a do drugiej noname 3,7v 3800mah oba w niebieskiej koszulce.
Wykonanie zooma nie jest najlepsze, przekręcając go do pozycji zoom out na maxa światło staję się lekko rozproszone, nie tak jak powinno być (tak mi się wydaje) czyli powinno widać obraz diody. Coś mi się wydaje, że ciężko by było upchać 4200mah czy 3800mah do takiej bateryjki. Te "oryginalne" z napisame ultrafire też mają podejrzane pojemności. U mnie zamiast UltraFire pisze na jednej 1000W/2800Lumens BL-8455, na drugiej CROSS STYLE 200W. W dodatku pudełka różnią się od siebie infografiką, kolorem, nawet różnią się ładowarkami. Co o ty myślicie? Jakie tak na prawdę mają specyfikacje?
Ostatnio zmieniony sobota 22 lut 2014, 22:38 przez PieCyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Obie latarki to badziew, tak samo jak ładowarka i ogniwo z zestawu.
Realnie mają może 150-200lm. Dioda praktycznie nie ma chłodzenia, co na pewno odbije się na jej żywotności, która to nie osiągnie deklarowanych na aukcji 100000 godzin. To samo ogniwa, mogą mieć nawet 80mA, a nie te wyssane z palca 4200mAh.
Te aukcje nadają się tylko do: KITY z Allegro czyli wciskanie kitu i wazeliny na wesoło
Ładowarka jak by podobna do tej http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Ostatnio zmieniony sobota 22 lut 2014, 22:44 przez maciex93, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Trudno na podstawie aukcji określić faktyczne parametry latarki...
Mój kolego jakiś czas temu coś podobnego kupił. Ogniwa po zmierzeniu miały pojemność około 450mAh w miejsce deklarowanych 4800mAh.
Dioda zasilana prądem 1,3A (z mojego ogniwa). Nawet nie próbowałem określić ilości światła która wydobywa się przez soczewkę, bo mi ręce opadły.
Ale czego oczekujesz po latarce w cenie jednego porządnego ogniwa LiIon?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Po czym poznałeś że to podróby Ultrafire? Ultrafire samo w sobie nie grzeszy jakością, są duże różnice między egzemplarzami pozornie tego samego modelu, więc trudno to mówić o oryginalności. Kupiłeś chińczyka, chińczyka dostałeś. Przy tej cenie nie powinieneś być rozczarowany.

Co do ogniw, oczywiście podane pojemności to bujda. Nie polecam używania takiego badziewia, bywa niebezpieczne dla użytkownika. To samo tyczy się dołączonej ładowarki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Zwróć latarki do sprzedawcy, jeśli masz tylko taką możliwość. Szkoda Twoich nerwów i rozczarowań. Dioda kosztuję połowę tej ceny, na sensowną ładowarkę już nie wystarczy druga połowa.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

PieCyk pisze:Moje pytanie jest takie: Jak się mają specyfikacje tych latarek podane przez allegrowiczów.
Nijak, zwykły bełkot w żaden sposób nie mający nic wspólnego z rzeczywistością.
PieCyk pisze:Do jednej sztuki dostałem ogniwo Bailong 4.2v 4200mah, a do drugiej noname 3,7v 3800mah oba w niebieskiej koszulce.
Oba do utylizacji, poważnie mówię.

Uogólniając, najpierw trzeba było pytać potem kupić. Nie przejmuj się ja tez tak miałem tylko mnie nauka kosztowała wiele więcej bo dałem ponad 100 za badziew podobny do twojego. Wybacz ostre słowa ale taka jest prawda. Te latarki to największa porażka konstrukcyjna, nawet nie ma ich jak poprawić pod względem odprowadzania ciepła z diody a to najważniejszy aspekt.

Poza tym "LED LUXEON CREE Q5 3W 500lm" to już totalny bełkot, bo taka dioda po prostu nie istnieje. Najprawdopodobniej są tam diody XR-E, dające realnie max 200-250lm przy dobrym chłodzeniu i przetwornicy. Te w latarkach są pewnie piekielnie zimne, z niebieskawym bukietem i jeśli poza soczewkę wyjdzie 100lm to będzie dobrze. Jeśli masz możliwość zwróć je czym prędzej.
PieCyk

Ten egzemplarz oryginalny ile kosztuje? Moje ogniwa padają po godzinie świecenia na maxa oczywiście stopniowo tracąc jasność diody. Jak odróżnić produkt oryginalny od podróbki?
Awatar użytkownika
Zbychur

To jest oryginał, nie ma swojego markowego odpowiednika. Markowa latarka z funkcją zoom to LedLenser.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

TEN egzemplarz, czy też model latarki nie nadaje się do niczego, ma wadę konstrukcyjną, dioda led smaży się w sosie własnym! Oddać to sprzedawcy, następnie poczytać najświeższe tematy w dziale "..zakupy w internecie i nie tylko..." albo założyć własny, zdefiniować wymagania odnośnie latarki i podać kwotę na zakup, wówczas na pewno doradzimy coś sensownego.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

PieCyk pisze:Jak odróżnić produkt oryginalny od podróbki?
Przecież Ty pierwszy zacząłeś pisać, że masz podróbkę. :wink: Ja wątpię, że mamy tu do czynienia z podróbką. Po prostu kupiłeś badziew z logiem Ultrafire i one tak mają. Podróbka by była, gdybyś na tym czymś miał logo np. EagleTac.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Ogólnie 99% zoomów z allegro to "podróby podrób". Radzę poczytać forum, bo za niewiele większą kasę można kupić z Chin zacznie lepszy sprzęt.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

PieCyk pisze:Ten egzemplarz oryginalny ile kosztuje?
Egzemplarz dobrej latarki kosztuje od 50zł w Chinach. Akusy używane ok 8zł w kraju, nowe od ok 15zł w Chinach. Ładowarka 2 kanałowa to cena od ok 15zł.
Ostatnio zmieniony sobota 22 lut 2014, 23:01 przez ElSor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

Co do samej marki ultrafire, to posiada w swojej stajni czasem nawet ciekawe i godne polecenia produkty, które po delikatnym liftingu mogą być naprawdę dobrym i bezpiecznym sprzętem. Ich niektóre nowe konstrukcje są całkiem przyzwoite, ale trzeba trochę szukać i mieć szczęście lub podstawową wiedzę w tym zakresie. Podaj proszę zakres zastosowania latarki i budżet, a łatwiej będzie coś wspólnie znaleźć.
PieCyk

Myślałem nad ultrafire z5, e17, e26, kc01 lub trustfire z5. Ale jak już ktoś napisał, to są tylko podróby. Potrzebuje latarki z zoomem i żeby ten zoom i "szkło odbijające" były dobrego wykonania. Tak jak wspomniałem te moje światło jest lekko postrzępione i na obrzeżach tego głównego skupiska światła są też takie postrzępione kawałki. Oczywiście nie szukam latarki mega profesjonalnej. To ma być latarka na giełdę o jasnym i nie kończącym sie po niecałej godzinie świetle.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Taką latarkę oglądałem (także od środka). Ogniwo przetestowałem LINK .
Jedyna "zaleta" takiego zestawu to niska cena. Za to dostajemy podróbkę ogniwa, ładowarki i latarki.
Fakt : z zewnątrz latarka ładna , w środku kiepskiej jakości wykonanie , dioda XR-E bez chłodzenia.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
ODPOWIEDZ