Sterownik programowalny std v1.3
Sterownik programowalny std v1.3
W trzech latarkach mam założone takie sterowniki:
1. Sterownik 8xAMC, 2,8A, moon 0.25%
2. Sterownik 8xAMC, 2,8A programowalny, std v1.3 - moon 0.035%
3. Sterownik 12xAMC, 4,2A programowalny, std v1.3 - moon 0.0525% - tak wyszło z dodatkowych 4 AMC
Pierwsze dwa sterowniki w latarkach z modułem D-26 i refami SMO, trzeci w OEM E2
Wszystkie latarki pracują w trybie moon i są na diodach XM-L2 T6 3C założone są do nich naładowane ogniwa po ok. 7 cyklach 1x KingKong 26650 4000mAh i ogniwa przemysłowe 3400mAh.
Pytanie dla czego OEM na 12XAMC w trybie moon świeci z taką samą mocą jak te z 8xAMC i dla czego moon 0,25% jest słabszy od moon 0,035%
Od lewej: OEM, Dereelight CL1H-V4, UltraFire WF 501B,
Siła światła +/_ taka sama.
Pytanie dla czego OEM na 12XAMC w trybie moon świeci z taką samą mocą jak te z 8xAMC i dla czego moon 0,25% jest słabszy od moon 0,035%
Beamshoty, od lewej UltraFire i Dereelight
Na koniec wszystkie trzy latarki z beamshotami w trybie moon na ścianie z odległości ok. 4m. Tego światła już nie porównuję bo OEM to typowy szperacz.
1. Sterownik 8xAMC, 2,8A, moon 0.25%
2. Sterownik 8xAMC, 2,8A programowalny, std v1.3 - moon 0.035%
3. Sterownik 12xAMC, 4,2A programowalny, std v1.3 - moon 0.0525% - tak wyszło z dodatkowych 4 AMC
Pierwsze dwa sterowniki w latarkach z modułem D-26 i refami SMO, trzeci w OEM E2
Wszystkie latarki pracują w trybie moon i są na diodach XM-L2 T6 3C założone są do nich naładowane ogniwa po ok. 7 cyklach 1x KingKong 26650 4000mAh i ogniwa przemysłowe 3400mAh.
Od lewej: OEM, Dereelight CL1H-V4, UltraFire WF 501B,
Siła światła +/_ taka sama.
Beamshoty, od lewej UltraFire i Dereelight
Na koniec wszystkie trzy latarki z beamshotami w trybie moon na ścianie z odległości ok. 4m. Tego światła już nie porównuję bo OEM to typowy szperacz.
Ostatnio zmieniony niedziela 23 lut 2014, 09:38 przez tomeksz68, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam Tomek
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery
Sorki jest 21 i już nie łapię...marmez pisze:Tak jest we wszystkich, czy tylko w tej z 12AMC?
Ostatnio zmieniony piątek 21 lut 2014, 21:12 przez tomeksz68, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Tomek
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery
Mniejsza z powyższym pytaniem.
Mierzyłeś prądy pobierane z baterii?
12AMC na niskim trybie, może świecić podobnie do 8AMC, na niskim trybie ponieważ przy wysokim PWM i małym wypełnieniu AMCki mogą się trochę krócej zapalać niż by to teoretycznie miało być. Gdzieś, ktoś o tym pisał, chodzi ogólnie o problem ze sterowaniem dużej liczby źródeł AMC małymi, i krótkimi impulsami.
A dlaczego 1/4% jest słabsza od 0.035%, może komuś w instrukcji się zero zgubiło? Nie wiem. Tutaj znowu pytanie, czy mierzyłeś pobierane prądy?
[ Dodano: 21 Luty 2014, 21:14 ]
Mierzyłeś prądy pobierane z baterii?
12AMC na niskim trybie, może świecić podobnie do 8AMC, na niskim trybie ponieważ przy wysokim PWM i małym wypełnieniu AMCki mogą się trochę krócej zapalać niż by to teoretycznie miało być. Gdzieś, ktoś o tym pisał, chodzi ogólnie o problem ze sterowaniem dużej liczby źródeł AMC małymi, i krótkimi impulsami.
A dlaczego 1/4% jest słabsza od 0.035%, może komuś w instrukcji się zero zgubiło? Nie wiem. Tutaj znowu pytanie, czy mierzyłeś pobierane prądy?
Tu się przyczepię do powyższych danych. 0.0525% to jest procent od czego? Bo jeżeli od mocy maksymalnej, to dalej to będzie 0.035%tomeksz68 pisze:2. Sterownik 8xAMC, 2,8A programowalny, std v1.3 - moon 0.035%
[ Dodano: 21 Luty 2014, 21:14 ]
Pytanie pomocnicze, włącz we wszystkich latarkach tryb 0,25% i zobacz jakie są różnice. Czy w każdej wersji sterownika ta 1/4% jest jaśniejsza od 0,035 (dostępnych w dwóch tylko oczywiście). Nie wiem, jak to wyjdzie, ale też nie mam możliwości sprawdzenia.tomeksz68 pisze:Sorki jest 21 i już nie łapię...marmez pisze:Tak jest we wszystkich, czy tylko w tej z 12AMC?
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Te cyferki z % to to co napisał greg w opisie sterownika. Ktoś pytał czy wraz ze zwiększeniem liczby AMC będzie większy prąd i mocniejszy moon, odpowiedź padła potwierdzająca. No a tu coś mi innego pokazuje. Co do pomiarów to niestety ale mam taki miernik, który pokazuje mi prąd w gniazdku 170V
[ Dodano: 21 Luty 2014, 21:21 ]
[ Dodano: 21 Luty 2014, 21:30 ]
Jutro zrobię porównanie dla 2%, zobaczymy co wyjdzie.
[ Dodano: 21 Luty 2014, 21:21 ]
Czy wartości mogą być większe niż 0.25% np 2%? W tym jednym sterowniku tryby mam stałe 0.25 - 2 - 5 - 35 -100%marmez pisze:Pytanie pomocnicze, włącz we wszystkich latarkach tryb 0,25% i zobacz jakie są różnice. Czy w każdej wersji sterownika ta 1/4% jest jaśniejsza od 0,035 (dostępnych w dwóch tylko oczywiście). Nie wiem, jak to wyjdzie, ale też nie mam możliwości sprawdzenia
[ Dodano: 21 Luty 2014, 21:30 ]
Jutro zrobię porównanie dla 2%, zobaczymy co wyjdzie.
Ostatnio zmieniony niedziela 23 lut 2014, 09:37 przez tomeksz68, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Tomek
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery
Na tryb moon w tym sterowniku ma wpływ ilość AMCków (im więcej tym moon może być słabszy przy tym samym poziomie %) oraz częstotliwość PWMu (im wyższa, tym moon będzie słabszy). Poniekąd wpływ mogą też mieć same układy AMC (starsze były przystosowane do niższych częstotliwości PWMu i ciężko było uzyskać z nich stabilny moon). Rozładuj lekko ogniwa i zobaczysz jak bardzo się te moony zmienią To może być dopiero "jazda"
Jazda to jest już terazElSor pisze: To może być dopiero "jazda"
Nie porównuję tu już OEM-a bo większe skupienie jego refa będzie przekłamywało.
Dla większej dokładności drugi moduł D-26 powędrował również do Dereelight aby jeszcze bardziej zminimalizować różnicę. Oba ogniwa naładowane do wartości 4.2V. Lewa strona latarka ze sterownikiem z ustalonymi trybami 0.25 - 2 - 5 - 35 - 100%, prawa strona wersja ze sterownikiem programowalnym std. v1.3
Oś obiektywu aparatu ustawiona symetrycznie względem obu zwierciadeł, już widać że prawa świeci mocniej
0.25% ...................................... 0.25%
2%...................................................2%
5%...................................................4%
Różnica w jasności świecenia zaciera się od 5 i 4% w górę.
* tryb 0.25% < 0.035% std v1.3
* tryb 0.25% < 0.25% std v1.3
* tryb 2% > 2% std v1.3
* tryb 5% = 4% std v1.3
pozdrawiam Tomek
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery