Zmiany w limitach wartości przesyłek zagranicznych
Zmiany w limitach wartości przesyłek zagranicznych
Witam.
Czy zmieniło się coś odnośnie limitów wartości przesyłek, jakie można otrzymać bez dopłaty? Dostałem ostatnio przesyłkę za $40 (wartość opisana na kopercie) i musiałem zapłacić VAT. Zastanawiam się czy to przypadek, czy norma. Jeżeli ma być tak z każdą przesyłką >= $40, to nie ma sensu kupować w Chinach.
Pozdrawiam.
Czy zmieniło się coś odnośnie limitów wartości przesyłek, jakie można otrzymać bez dopłaty? Dostałem ostatnio przesyłkę za $40 (wartość opisana na kopercie) i musiałem zapłacić VAT. Zastanawiam się czy to przypadek, czy norma. Jeżeli ma być tak z każdą przesyłką >= $40, to nie ma sensu kupować w Chinach.
Pozdrawiam.
pralat,
Zasada taka:
Zasada taka:
natomiast może być wyższy próg o ile:Co ciekawe, w ustawie o VAT nadal istnieje zwolnienie z tego podatku dla przesyłek zagranicznych w kwocie 22 euro. Zwalnia się od podatku import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego (spoza krajów Unii) bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza kwoty wyrażonej w złotych, odpowiadającej równowartości 22 euro. Tego zwolnienia od podatku nie stosuje się m.in. do:
• napojów alkoholowych,
• tytoniu i wyrobów tytoniowych.
Zwolnienia od VAT nie stosuje się do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego.
Limity towarów otrzymywanych w paczkach bez cła i VAT dotyczą również przesyłek od osób fizycznych, czyli niekupowanych np. w zagranicznych sklepach internetowych. Towary w małych ilościach o charakterze niehandlowym, wysyłane z państwa trzeciego przez osobę fizyczną do innej osoby fizycznej mieszkającej na obszarze celnym Wspólnoty, są zwolnione do równowartości 45 euro.
Dzisiaj za przesyłkę o wartości 40.85$ DHL naliczył mi 29zł opłat celnych + 74zł opłaty obsługi clenia
Ostatnio zmieniony środa 19 lut 2014, 23:04 przez tisher, łącznie zmieniany 1 raz.
Nic nie pomyliłem, tak to działa i tyle to kosztuje
Oczywiście kwota wysoka, ale jeśli przesyłka ma być dostarczona przez pół świata w 4 dni to się tyle należy
Kod: Zaznacz cały
Uprzejmie informujemy, że odprawa celna Państwa przesyłki o numerze listu przewozowego XXXXXXXXX została już zakończona. W związku z powyższym, zgodnie z umową dotyczącą formy płatności, prosimy o przygotowanie kwoty 102,80 dla kuriera lub dokonanie przelewu na nasze konto (...)
Szczegółowe dane dotyczące płatności:
Cło: 0,00
Podatek VAT: 29,00
Prowizja: 73,80
Razem kwota należności: 102,80
A właśnie, że nie.
Akurat zakup na osobę fizyczną. Jakby było na firmę to bym Wam tej ciekawostki nie opisywał przecież
Te 103zł to była końcowa kwota, bez jeszcze dodatkowych dopłat za kuriera.
Akurat zakup na osobę fizyczną. Jakby było na firmę to bym Wam tej ciekawostki nie opisywał przecież
Uprzejmie informujemy, iż Państwa przesyłka, która została wysłana za pośrednictwem firmy DHL Express, wymaga indywidualnej odprawy celnej ze względu na zadeklarowaną wartość.