Kalibracja luksomierza LXP-1

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Pawel.m

Kalibracja luksomierza LXP-1

Post autor: Pawel.m »

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem na forum i trochę egoistycznie zaczynam od opisania własnego problemu zamiast od udzielenia porad innej osobie.

Jestem w posiadaniu luksomierza LXP-1 który na pewno źle mierzy. Mam dostęp do wzorcowego luksomierza. Przy pomiarze 100lx mój miernik pokazuje 55lx. Tylko co dalej? Jest możliwość przeskalowania tej wartości na 100 lx, tzn. ponownej kalibracji? Czy miernik jest już w zasadzie do wyrzucenia.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Pawel.m, witaj.
Bardzo duża różnica. Może to być przyczyną jakiejś usterki, a nie tylko kwestia kalibracji. Aż tak to on się sam nie powinien "rozkalibrować". Szkoda było by wyrzucać taki sprzęt. Aktualnie mieszkam w Gdańsku i chętnie bym pomógł ale zaraz się wyprowadzam. Może ktoś z forum zechce wziąć go na warsztat...
Pawel.m

Post autor: Pawel.m »

Postanowiłem wysłać miernik do Sonela. Koszt naprawy nieduży bo miedzy 100 a 300 zł. Zastanawiam się tylko co jest potrzebne do skalibrowania takiego urządzenia. Bo jeżeli mam pewny wzorzec pomiaru 100 lx to co jest mi więcej do tego potrzebne, żeby nastroić taki miernik na właśnie tą wartość.

Mi się wydaję, że powierzchnia elementu światłoczułego po prostu zmatowiała i dlatego pomiar ma taki błąd.
ODPOWIEDZ