Cyklicznie mulący komputer
Przeskanuj go MHDD bo programy windowsowe nie pokazują dokładnych informacji o stanie sektorów.
Nawet jak będą uszkodzone sektory to można je objąć partycją co powinno jeszcze jakiś czas działać a system przyśpieszy bo dysk nie będzie z nich korzystał.
To że pisze "Uwaga" to nie koniecznie powód do paniki o ile zrobiliśmy dokładny skan i wiemy w jakim stanie jest powierzchnia.
Ja mam od 3 lat na żółto zakreślone ale dysk pracuje normalnie, prędkości nie odbiegają od normy i dane też nie giną.
Tak wiec poszukaj CD odpal MHDD, zrób screena to zobaczymy czy coś złego się nie dzieje
Nawet jak będą uszkodzone sektory to można je objąć partycją co powinno jeszcze jakiś czas działać a system przyśpieszy bo dysk nie będzie z nich korzystał.
To że pisze "Uwaga" to nie koniecznie powód do paniki o ile zrobiliśmy dokładny skan i wiemy w jakim stanie jest powierzchnia.
Ja mam od 3 lat na żółto zakreślone ale dysk pracuje normalnie, prędkości nie odbiegają od normy i dane też nie giną.
Tak wiec poszukaj CD odpal MHDD, zrób screena to zobaczymy czy coś złego się nie dzieje
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Nie jest za dobrze, lecąc od góry
ID 01: prawie 200mln. błędów
ID 05: 86 sektorów przeniesionych ( najlepiej nie jest, ale mogło być gorzej)
ID 0A: 30 (jest problem mechaniczny napędu talerzy, problem z łożyskami itp.) - zalecane jak najszybsze zabezpieczenie danych.
ID BC: 11 braków odpowiedzi dysku, poważny problem bo możliwe że układ zasilania na PCB ma problemy ( jako że jest to wadliwa seria dysków to możliwe że problem jest z wersją sterownika - jednak jest to niepokojące)
ID C4: powiązany z ID 01
Wyników z MHDD jeszcze nie widziałem ale radzę zgrać gdzieś ważniejsze dane.
ID 01: prawie 200mln. błędów
ID 05: 86 sektorów przeniesionych ( najlepiej nie jest, ale mogło być gorzej)
ID 0A: 30 (jest problem mechaniczny napędu talerzy, problem z łożyskami itp.) - zalecane jak najszybsze zabezpieczenie danych.
ID BC: 11 braków odpowiedzi dysku, poważny problem bo możliwe że układ zasilania na PCB ma problemy ( jako że jest to wadliwa seria dysków to możliwe że problem jest z wersją sterownika - jednak jest to niepokojące)
ID C4: powiązany z ID 01
Wyników z MHDD jeszcze nie widziałem ale radzę zgrać gdzieś ważniejsze dane.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Zależy jakie to są pliki, jeżeli dużo zdjęć i dokumentów o rozmiarach do 5MB to prędkość będzie bardzo niska, dodając stan dysku to nie spodziewał bym się by prędkość średnia jakoś znacznie przekraczała ok 20MB/s.DNF pisze:Ciekawe ile dni będzie mi zgrywać ponad 300GB.
Jest takie narzędzie RawCopy (znajduje sie na Hiren's BootCD) - uparcie kopiuje dane na niskim poziomie z HDD na HDD. Próbuje wielokrotnie i przy błędach chyba statystycznie wybiera co wychodzi najczęściej. Udało mi się tym skopiować padający dysk z systemem - nie bootował się a na innym kompie nie było widać partycji.
Trwało to naprawdę długo
Trwało to naprawdę długo
Jeśli dane trzymasz głównie na nośnikach zewnętrznych, to nie kupuj HDD, tylko SSD np. 120GB. Ze swojej strony polecam Crucial M500 120GB, ponieważ jest na dobrym kontrolerze i ma najlepszy stosunek ceny do oferowanej pojemności, szybkości i możliwości.
http://www.ceneo.pl/23926743
http://www.ceneo.pl/23926743